Wirtz doet Havertz vergeten

15 december 2020 - 16:57

Door: Jaron Blonk

Het is dinsdag en dat betekent een ding: TalentTuesday! Afgelopen donderdag was de loting voor het EK onder 21. Aankomende zomer speelt Jong Oranje tegen Roemenië, Hongarije en Duitsland. Onze oosterburen hebben een interessante lichting met talenten als Karim Adeyemi, Arne Maier en Florian Wirtz. Simon Cziommer dichte de laatste van dit stel zelfs een grotere toekomst toe dan Kai Havertz. 

Jeugd
De opmars van een van de grootste Duitse talenten doet in Köln vooral heel veel pijn. Vanaf zijn zevende speelde de jonge Duitser in de jeugdopleiding van Die Geißböcke. Tot een debuut in het eerste van FC Köln zou het echter nooit komen. Er is een ‘gentlemen’s agreement’ tussen Borussia Mönchengladbach, Köln en Bayer 04 om geen jeugdspelers van elkaar over te nemen. Deze afspraken werden met het binnenhalen van Wirtz geschonden. Een duidelijk plan en grote ambities zorgde ervoor dat Wirtz de overstap naar de andere kant van de Rijn maakte. “In de gesprekken met Florian Wirtz hebben we een sportief perspectief kunnen bieden. Tuurlijk hebben we daarbij kunnen profiteren van veel jonge spelers zoals Kai Havertz, Julian Brandt en Benjamin Henrichs die al op jonge leeftijd in de Champions League speelde” aldus technisch directeur Rudi Völler.

Opvolger Havertz
Florian Wirtz is een typische speler waarvoor je naar het stadion komt. Met zijn techniek, flair, dribbel en inzicht is het een genot om naar hem te kijken. Vorig jaar speelde hij zijn wedstrijden met name hangend vanaf de vleugel. Na het vertrek van spelbepaler Kai Havertz schoof Florian Wirtz door naar een centralere plek in het team van Peter Bosz. Het feit dat er afgelopen zomer geen directe vervanger voor Havertz is gehaald, zegt wat over het vertrouwen dat in Wirtz gesteld is. Tot nu toe maakt hij die verwachtingen waar. Dit seizoen speelde hij nagenoeg alle minuten en kwam in die wedstrijden tot vier goals en vijf assists.

Type speler
Technisch lopen er weinig betere spelers rond in de Bundesliga. Met zijn fabuleuze techniek creëert hij ruimte om beslissende passes te geven. Samen met Leon Bailey vormt hij een uitstekend aanvalsduo. De diepgang van de Jamaicaanse winger sluit perfect aan bij het oog voor ruimte van Florian Wirtz. Dit verklaart voor een deel de opleving van Bailey dit seizoen. Ook teamgenoot Nadiem Amiri roemt Wirtz: ‘het geeft rust als je op het middenveld speelt met iemand die je snapt, Florian is een van die spelers’. Toch blijft Wirtz zelf bewust en gaf al in meerdere interviews aan dat hij beslissender wil zijn. ‘Ik ben een goede afmaker, maar ik kom zelden tot een schot, dat is iets waar ik echt aan moet werken’. Afgelopen weekend liet hij daar al verbeteringen in zien. Op een fantastische wijze maakte Wirtz de derde goal van Leverkusen. In deze goal kwam alles samen wat mij enthousiast maakt over de jonge Duitse nummer tien.


Succes van Leverkusen
Het blijft bijzonder dat een 17-jarige jongen het team al zo bij de hand weet te nemen. Leverkusen staat op dit moment op de eerste plaats en is nog ongeslagen in de Bundesliga. Na het vertrek van Havertz en Volland ontstonden er twijfels of de selectie van Leverkusen wel sterk en breed genoeg zou zijn. Op dit moment bewijst het team van Bosz dat ze dat absoluut zijn.

Toekomst
Op dit moment heeft Wirtz nog een contract tot juni 2022. Rudi Völler is er van overtuigd dat hij zijn contract met drie jaar gaat verlengen. Voor alle partijen zou het goed zijn om nog een aantal jaar in het aanvallende systeem van Leverkusen te spelen. Hij heeft een basisplaats bij een team dat om Champions League plekken meespeelt, een coach die weet hoe het is om talenten te ontwikkelen en Wirtz heeft een centrale rol op het middenveld. Alle ingrediënten zijn in Leverkusen aanwezig om zich te ontwikkelen tot absolute sterspeler. Zelf ben ik groot fan van Kai Havertz, maar het lijkt er steeds meer op dat Simon Cziommer gelijk gaat krijgen!

Kunt je geen genoeg krijgen van Buitenlands voetbal, luister dan onze FC Buitenland Podcast! Onze eigen Jaron Blonk, FOX Sports-commentator Martijn van Zijtveld en Quincy Richardson bespreken in een uur tijd alles wat je moet weten over de vier grootste competities van Europa.