De gouden toekomst van Dominik Szoboszlai

08 december 2020 - 12:35

Door: Jaron Blonk

Voor de mensen die mij op social media volgen zal dit artikel niet als een verrassing komen. Ik heb mij vaker dan eens uitgesproken over de kwaliteiten van Dominik Szoboszlai. In dit artikel leg ik uit waarom ik zo’n groot fan ben.

Op jonge leeftijd, namelijk op 16-jarige leeftijd, vertrok het grootste Hongaarse talent naar Red Bull Salzburg. Zoals met de meeste grote talenten van Red Bull Salzburg, begon hij in 2017 bij satellietclub FC Liefering. Momenteel presteert FC Liefering uitzonderlijk goed. Met een gemiddelde leeftijd van onder de 20 jaar zijn ze koploper in de tweede Oostenrijkse Bundesliga. Dit is een groot compliment aan de jeugdopleiding en het scoutingsapparaat van Red Bull Salzburg.

In zijn eerste jaar bij FC Liefering was Dominik Szoboszlai direct beslissend met 10 goals en 7 assists. Na een jaar rijpen bij de satellietclub van Red Bull Salzburg, maakt Dominik Szoboszlai op 18-jarige leeftijd zijn debuut voor Die Roten Bullen. Na zijn debuut wist de Hongaar snel een basisplaats te bemachtigen.

Wat maakt deze speler zo bijzonder?
De Hongaar is een technicus pur sang, maar beschikt daarnaast over een fenomenaal tactisch inzicht. In de typische 4-2-2-2, het bekende ‘Red Bull-systeem’, is hij de linker aanvallende middenvelder. Dit systeem kennen we inmiddels al van RB Leipzig, Red Bull Salzburg en in verkapte vorm PSV. Deze rol geeft Dominik Szoboszlai genoeg ruimte om naar binnen te komen en gebruik te maken van zijn creativiteit. Hij kan tevens prima uit de voeten als centrale middenvelder. Soms heb je vanaf de eerste balaanname al het gevoel dat een speler een hele grote carrière voor zich heeft. Voor mij valt Szoboszlai absoluut in die categorie. Naast zijn creativiteit en voetbalintelligentie heeft hij dynamiet in zijn rechterbeen. Dat hij niet bang is om dat been te gebruiken blijkt uit de 8 goals en 9 assists van dit seizoen.

Passing
Het grootste wapen van de jonge Hongaar is zijn passing. Red Bull Salzburg speelt vaak tegen tegenstanders met een laagblock. Dit betekent dat deze teams helemaal inzakken, waardoor de ruimte achter de defensie minimaal is. Toch krijgt Dominik Szoboszlai het voor elkaar om genoeg grote kansen te creëren. Ook in zijn statistieken komt dit naar voren. Gemiddeld geeft hij In 90 minuten 3.95 passes die in het strafschopgebied terecht komen, 3.15 van deze passes leiden uiteindelijk tot een kans. In wedstrijden waar de tegenstander de linies dicht bij elkaar houdt en kort op het doel verdedigd, heb je snelle denkers nodig. De momenten om een beslissende pass te geven zijn schaars. Szoboszlai heeft in twee jaar bewezen dat hij over deze kwaliteiten beschikt en daarmee het veldspel op beslissende momenten kan versnellen.

Wat is de volgende stap?
Het is een kwestie van tijd tot één van de grootste talenten van Europa de overstap naar de Europese top maakt. Zeker door de ontsnappingsclausule van 25 miljoen euro in zijn contract. Deze clausule is tot 1 januari geldig. De kans is groot dat de Hongaar, net als Erling Braut Håland vorig jaar, Salzburg in de winter verlaat. Hij werd al in verband gebracht met verschillende topclubs zoals Arsenal, Milan, Napoli en natuurlijk RB Leipzig. Voor al deze teams zou Szoboszlai een directe versterking zijn.

Het belangrijkste voor zijn ontwikkeling is dat hij in deze fase van zijn carrière blijft spelen. Als ik naar zijn kwaliteiten kijk, matcht de Bundesliga het best. Een transfer naar het RB Leipzig van Nagelsmann lijkt vanzelfsprekend. Toch zie ik hem het liefst naar Dortmund gaan. Szoboszlai kan de missing link zijn in het team van Favre. In zijn systeem kan de Hongaar zowel als centrale als aanvallende middenvelder uit de voeten. Zeker op het controlerende middenveld is het nog niet zo stabiel als voorheen. De vier controlerende middenvelders in de selectie van Favre zijn Dahoud, Can, Bellingham en Delaney. Een van de centrale middenvelder posities zou Dominik Szoboszlai prima kunnen invullen. Hij kan voor versnelling en meer verrassing in de opbouw zorgen. De positie in de rug van Håland komt het dichtst in de buurt van zijn huidige positie. Hier heeft hij concurrentie van Reyna, Brandt, Hazard en Reus. Op beide plekken zou hij een toegevoegde waarde zijn voor Dortmund. De Hongaar is pas 20 jaar, maar speelt met de volwassenheid van een routinier, dat is precies hetgeen waar Dortmund op dit moment behoefte aan heeft. Zijn voetbalintelligentie, techniek en productiviteit kunnen de laatste stappen zijn in de richting van een kampioensteam. Waar hij uiteindelijk ook heen zal gaan, één ding is zeker, ik blijf deze jongen volgen.

Kunt je geen genoeg krijgen van Buitenlands voetbal, luister dan onze FC Buitenland Podcast! Onze eigen Jaron Blonk, FOX Sports-commentator Martijn van Zijtveld en Quincy Richardson bespreken in een uur tijd alles wat je moet weten over de vier grootste competities van Europa.