Een ontmantelde bom in Wolfsburg

27 november 2020 - 17:16

Komende vrijdag speelt VfL Wolfsburg thuis tegen Werder Bremen. Dit lijkt een Bundesliga-wedstrijd als zovelen, echter, er was storm bij de Volkswagenclub. Oliver Glasner is ‘zoals gewoonlijk’ de trainer bij de thuisploeg, alleen had dit heel anders kunnen lopen. Waarom? In dit artikel leg ik uit waarom het afgelopen maand stormde bij de ploeg van Wout Weghorst. 

Door: Maurits Hoek

Waarom Glasner?

Laten we eerst kijken waarom Oliver Glasner in eerste instantie is aangenomen. In de zomer van 2019 kwam de Oostenrijkse oefenmeester over van Linzer ASK als opvolger van Bruno Labbadia. Het idee met Glasner was dat hij de gegenpressing speelstijl, die hij in Oostenrijk had geïmplementeerd, mee zou nemen naar Duitsland. Dit lukte op sommige momenten vrij aardig, met een keurige zevende plek als resultaat. Oliver Glasner werd vorig jaar geroemd om zijn verdedigende prestaties. In zijn debuutseizoen vorig jaar kreeg de club 44 doelpunten tegen en bleven ze de eerste negen duels ongeslagen. Alles leek pais en vree in de Duitse Volkswagen stad, totdat er afgelopen zomer een diepe scheur ontstond in de relatie tussen trainer en club. 

Openbare kritiek

De onenigheid die trainer Glasner heeft met Sportdirektor (het Duitse equivalent van technisch directeur) Jörg Schmadtke heeft meerdere oorzaken. Aan het begin van het seizoen 2019/20 gooide Wolfsburg hoge ogen en bleef het zoals eerder gezegd de eerste negen duels ongeslagen. Wolfsburg speelde in deze serie onder andere gelijk tegen TSG Hoffenheim. Hier ontstond de eerste onenigheid. “Ik heb het gevoel dat de ontwikkelingen op bepaalde gebieden te langzaam gaan.” zo reageert Oliver Glasner op een vraag zonder dat hier expliciet naar gevraagd wordt. Pikant detail is dat hij drie dagen eerder nog weerstand bood aan kritische vragen van journalisten: “We moeten niet permanent ontevreden zijn.” Dit is een van de voorbeelden van openbare kritiek die hij heeft geleverd over zijn team. Dit viel bij de leiding van VfL Wolfsburg niet in goede aarde. 

Wat voor de meeste kritiek zorgde, waren zijn uitspraken over de transferpolitiek van die Wölfe. Waar het team verdedigend stevig stond, wilde Glasner in de aanval versterkingen halen. Die aanvallende versterkingen kwamen er in de vorm van de 18-jarige Pool Bartosz Bialek en de 26-jarige Maximilian Philipp. Prima aanvallers, echter pasten ze volgens Oliver Glasner niet in het eerder genoemde profiel. ‘Tempo’ en ‘Diepgang’ waren de kwaliteiten waar Glasner naar opzoek was. De directie van de club kwam met de ‘verkeerde’ aanvallers aanzetten, waardoor het team niet precies is zoals de trainer wil. De Oostenrijker benadrukte dat het gebrek aan doelpunten niet te wijten is aan de keuzes van de directie.

“Het is hier geen Phantasialand”

Zoals eerder aangegeven, pasten de aanvallende versterkingen van Wolfsburg niet in het profiel van trainer Glasner. Een scheur in de relatie met Schmadtke ontstond toen de trainer deze ongenoegen uitte in de media. De Sportdirektor gaf aan dat de eisen die Glasner stelde onrealistisch waren. Zo wilde de Oostenrijkse coach Jacob Bruun Larsen hebben van Hoffenheim. Dit leek al vrij snel onhaalbaar. Jörg Schmadtke zei in een interview met Sportbuzzer: “De ideeën die van Glasner kwamen, konden niet worden gerealiseerd. Dit is niet Phantasialand hier. Je kunt geen dingen willen die onrealistisch zijn.”

Hetgeen tegen het verkeerde been van de club stootte is het feit dat Glasner meermaals de kans had om schoon schip te maken in de media alleen deed de oefenmeester dit niet. De Oostenrijker heeft een keer een reactie gegeven in de media, toen hem gevraagd werd wat hij van zijn team vond. Hierop antwoordde de oefenmeester: “Wir haben einen sehr tollen Kader”. Ik vermoed dat hier geen vertaling voor nodig is (mocht het toch nodig zijn ‘we hebben een zeer goede ploeg’).

(foto via Soccrates Images) 
De algehele ontevredenheid omtrent deze aanpak in de media zorgde al een tijdje voor spanning binnen de club. Het idee wordt hiermee gewekt dat de trainer zich niet alleen wil bemoeien met het werk op het veld maar ook op kantoor. Waarvoor Jörg Schmadtke en Marcel Schäfer in dienst zijn bij Wolfsburg.

De kou is uit de lucht.

Naar aanleiding van deze hoog oplopende spanningen binnen de club kwamen Schmadtke, Glasner en Schafer op vrijdag 13 november bij elkaar. Wat hierbij exact besproken is, zal binnenskamers blijven, echter waren de spanningen blijkbaar zo hoog opgelopen dat de media-afdeling van Wolfsburg een communiqué op haar website heeft geplaatst (constructieve uitwisseling).

Al met al was er afgelopen weken dus een hoop consternatie in de Volkswagen Arena. Feit blijft dat komende vrijdag, Oliver Glasner ‘gewoon’ op de bank zit. Het contract van de Oostenrijker loopt nog door tot en met de zomer van 2022. Hoe de situatie zich gaat ontwikkelen in de toekomst weet uiteraard niemand, maar dat de rust nog niet is wedergekeerd in de Volkswagen stad is duidelijk. 

Kan je geen genoeg krijgen van buitenlands voetbal? Luister dan naar FC Buitenland, waar Martijn van Zijtveld, Quincy Richardson en Jaron Blonk iedere maandag de wedstrijden van de vier grote competities doornemen!