Union Berlin is Eisersterk

25 november 2020 - 15:50

Door: Maurits Hoek

Een blik op de Bundesliga-ranglijst leert dat de ene club uit Berlijn op plek 5 staat en de andere op plek 13. Dan zou je normaal gesproken denken, het hyper ambitieuze Hertha BSC staat in de subtop en de kleine broer, uit het voormalige Oost-Duitsland, staat halverwege het rechterrijtje. Dit is echter niet waar, de club op Köpenick staat op een prachtige vijfde plek. Tijdens de FC Buitenland-podcast bespraken Jaron, Quincy en Martijn al de uitstekende vorm van die ‘Eisern’ en in dit artikel zoom ik dieper in op het huidige succes van Union Berlin.

Aankoopbeleid

Veel net gepromoveerde clubs waken voor het zogeheten ‘second season syndrome’. Kort gezegd, na een goed debuut seizoen op het hoogste niveau heeft diezelfde club in het daaropvolgende seizoen het vaak lastig. Een perfect voorbeeld hiervan is Sheffield United. Vorig seizoen bijna Europees voetbal en dit seizoen stijf onderaan. Om dit tegen te gaan, wilde Union scoren op de transfermarkt. Met een brede selectie wilde ‘die Eisern’ het ‘second season syndrom’ voorkomen. Belangrijke aankopen dit seizoen zijn Niko Gießelmann van Fortuna Düsseldorf, Robin Knoche van VfL Wolfsburg, Andreas Luthe van FC Augsburg en de transfervrije Max Kruse van Fenerbahçe en Cedric Teuchert van Schalke 04. Naast aankopen heeft Union ook een aantal huurlingen binnengehaald voor dit seizoen. Meest aansprekende namen zijn Loris Karius en Joel Pohjanpalo.

Al met al drukken deze aankopen in positieve zin hun stempel op het spel van Union Berlin. Luthe is de eerste keeper, Knoche en Kruse zijn niet meer uit de basis weg te denken en het gevecht in de spits is een interessante. Dit gevecht zal gaan tussen Pohjanpalo, Teuchert, Kruse en de nog niet eerder genoemde Anthony Ujah. 

Max Kruse

Dat een aanwinst direct zijn stempel kan drukken op een club is geen rocket science. Dit geldt absoluut voor Max Kruse. Afgelopen zomer trok de middenvelder na één seizoen Fenerbahçe de deur achter zich dicht, nadat zijn salaris niet werd uitbetaald. Toen dit nieuws naar buiten kwam was het in Duitsland niet de vraag of, maar wanneer Kruse terug zou keren bij boyhood-club Werder Bremen. In plaats van terug te keren naar Noord-Duitsland, besloot Kruse een nieuw avontuur aan te gaan. Dit deed hij door naar de hoofdstad te gaan en voor Union te kiezen. Deze keuze heeft voor beide partijen geen windeieren gelegd.

In acht Bundesliga duels is de voormalig international, zo kan je rustig zeggen, on fire! De middenvelder annex aanvaller heeft al 4 goals gemaakt en 5 assists gegeven. Het verschil dat hij in het spel maakt is volgens Union Berlin-legende Torsten Mattuschka simpel te verklaren: “Union speelt nu fantastisch voetbal. Ze zijn nu niet, zoals vorig seizoen met Sebastian Andersson wel het geval was, afhankelijk van de lange bal naar voren. Iedereen weet dat Max het verschil maakt.” Kruse is in het spel van Union de spelverdeler die vanuit het centrum soms terugzakt of zelfs uitzakt naar de linkervleugel om ballen op te vragen en deze te versturen, een goed werkend recept tot nu toe. 

Sheraldo Becker

Zoals gezegd is Max Kruse een van de grote architecten van dit Union, echter heeft dit succes ook een mooi Nederlands tintje. In de schaduw van Kruse ontwikkelt Sheraldo Becker zich ook goed. Met 1 goal en 2 assists draagt ook hij zijn steentje bij aan het succes van de Berlijnse Mannschaft. Waar de voormalig speler van onder andere ADO Den Haag vorig seizoen moest vechten voor zijn plek, stond hij dit seizoen al zeven keer in de basis. Als reden voor dit succes benoemde Becker in Kicker: “In de voorbereiding ging het goed en nu krijg ik dan ook speeltijd in de Bundesliga. Dat was cruciaal voor mij”. De Nederlander gaf aan dat hij door zijn blessures in het eerste seizoen bij Union niet kon laten zien wat hij wilde. 

Der Cheftrainer

Het klinkt logisch, toch wordt het niet altijd overal gedaan, maar de beste moeten spelen. Volgens dit principe werkt Union-trainer Urs Fischer. Als je doordeweeks niet best hebt gepresteerd, is dat geen garantie voor een plek op de bank of buiten de selectie. De Zwitser benadrukt dat hij invloed heeft op het gedeelte op het veld en op de training, maar dat hij daarbuiten geen controle heeft over wat zijn spelers doen. Misschien is dat wel een van de redenen van het succes van vervend pokeraar Max Kruse, van wie bekend is dat hij een succes was onder trainers als Florian Kohfeldt en Lucien Favre, people managers bij uitstek. Dit idee wordt kracht bijgezet door auteur Christopher Biermann die Union een jaar lang volgde voor zijn boek „Wir werden ewig leben“. Biermann gaf aan dat Fischer zich bij vlagen dood ergerde aan het extraverte gedrag van de Poolse keeper Rafal Gikiewicz, toch stelde de trainer hem altijd op. 

Der Taktik

Zoals Union-legende Torsten Mattuschka eerder al uitlegde, was het voetbal vorig seizoen gefocust op het spelen van lange ballen naar Sebastian Andersson. Dit seizoen wilde Fischer een ander spelsysteem ontwikkelen, waarbij combinatievoetbal vanuit de verdediging centraal staat. Hierbij is er een grotere rol weggelegd voor het middenveld die meer dan vorig seizoen betrokken wordt bij de opbouw. Het resultaat is daar, Union heeft aanzienlijk meer balbezit dit seizoen (gemiddeld 48,9 procent) dan vorig seizoen (43,8 procent).Daarnaast zijn de passes een stuk nauwkeuriger dan vorig seizoen. Waar dit percentage afgelopen jaar 70,5% was, is dit nu bijna 80%. In de praktijk betekent dit dat Union het spel kan dicteren als de tegenstander erom vraagt. Neem bijvoorbeeld het duel van afgelopen zaterdag tegen 1. FC Köln. Na de gelijkmaker nam Union de controle over, nam het initiatief en scoorde uiteindelijk 2-1. 

Nu is de grote vraag, kan Union dit vast houden? Dit kunnen we uiteraard niet zeggen, bij Union lopen ze in ieder geval niet hard van stapel. Op de vraag of Union nu meedoet om Europees voetbal, antwoordde Urs Fischer dat het voor Union vooral belangrijk is om ook dit jaar lijfsbehoud af te dwingen. Ook is het interessant om te zien of Union boven het chaotische doch ambitieuze Hertha BSC zal eindigen. Wij blijven het hoe dan ook volgen bij FC Buitenland.

Kan je geen genoeg krijgen van buitenlands voetbal? Luister dan naar FC Buitenland, waar Martijn van Zijtveld, Quincy Richardson en Jaron Blonk iedere maandag de wedstrijden van de vier grote competities doornemen!