Nederland – Spanje

11 november 2020 - 20:55

Interland nummer 814 staat vanavond op het programma voor het Nederlands elftal. Om alvast warm te draaien nemen we de vijf laatste ontmoetingen tegen Spanje onder de loep.

Door: Wessel Sprangers

#579

We beginnen in het jaar 2000 met interland nummer 579 voor het Nederlands elftal. Op 15 november speelt Nederland een vriendschappelijke wedstrijd tegen Spanje. In Sevilla start de huidige bondscoach van het Nederlands elftal de wedstrijd als aanvoerder. Frank de Boer maakte zelfs de winnende goal in de 85e minuut. Grote namen zoals Edwin van der Sar, Patrick Kluivert, Edgar Davids en Phillip Cocu speelden ook mee in deze wedstrijd. 

Verschillende debutanten traden aan in de oefenpot tussen Nederland en Spanje. Waar Xavi en Puyol voor Spanje debuteerde was het aan Nederlandse zijde qua debutanten wat brozer. Het Spaanse duo kwam maar liefst tot 233 duels voor La Selección. Dat zijn aantallen waar de Nederlandse debutanten Kevin Hofland, Patrick Paauwe en Fernando Ricksen alleen maar van hadden kunnen dromen. In de oefenwedstrijd speelde ook de huidige bondscoach van het Spaanse nationale elftal mee, Luis Enrique. De wedstrijd werd met 1-2 gewonnen door het Nederlands elftal.

#591 

In Rotterdam werd er op 27 maart 2002 interland nummer 591 gespeeld. Het was wederom Frank de Boer die wist te scoren tegen Spanje. In de 32ste minuut tekende hij voor de enige goal van de wedstrijd. Er valt weinig spannends over deze wedstrijd te vertellen, laten we hopen dat het vanavond memorabeler wordt dan destijds. 

#698

WK 2010. Johannesburg. 11 juli. De teen van Iker Casillas. De goal van Andrés Iniesta.

Eigenlijk nu al te veel woorden aan vuil gemaakt…

#745 

In Salvador op 13 juni 2014 was het tijd voor revanche. Interland nummer 745 werd gespeeld op het WK in Brazilië. Nederland werd gekoppeld aan Spanje, Chili en Australië in groep B. Ruim 48.000 toeschouwers zagen het Nederlands elftal de Spanjaarden verpletteren. Na een vroege 1-0 achterstand, door een penalty van Xabi Alonso. Was het tijd voor een ware voetbal voorstelling. De kopbal van Van Persie, de sprint van Robben en de blunder van Casillas. De hoogtepunten van deze wedstrijd staan bij ons allen nog op het netvlies gebrand. De 1-5 overwinning tegen Spanje spoelde enigszins het verdriet van 2010 weg.

Spanje werd in 2014 slachtoffer van de vloek van de winnaar. Zo werd Italië uitgeschakeld in de groepsronde van 2010, Spanje in de groepsronde van 2014 en vloog Duitsland er op het  WK van 2018 in de poulefase direct uit. La Selección werd derde in de poule en ging zonder succes huiswaarts. Het teleurstellende WK van 2014 betekende voor veel spelers het einde van hun interlandcarrière. 

#759 

Een vriendschappelijk duel in Amsterdam op 31 maart 2015 is de laatste keer dat Nederland en Spanje elkaar troffen. Interland nummer 759 voor Nederland. Beide teams met een flink gewijzigd elftal ten opzichte van 2014. Kenneth vermeer stond op goal, Jetro Willems was de linksback en Davy Klaassen stond op het middenveld. Laatstgenoemde speelde zijn laatste interland tegen Spanje. Vanavond heeft Klaassen de kans om tegen Spanje zijn rentree te maken. In de 2-0 zege van die avond was Klaassen een van de doelpuntenmakers, zou hij dat vanavond weer kunnen herhalen? 

Bij Spanje stonden er drie spelers in de basis die meededen in de wedstrijd van 2014. Verder stonden er maar liefst acht nieuwe namen op het wedstrijdformulier. Gerard Piqué, Cesc Fabregas en Pedro waren de mannen die ook in 2014 in actie kwamen. Sergio Ramos en Andrés Iniesta maakten nog minuten in de tweede helft, maar konden een verlies niet voorkomen. Interland nummer 759 sloot Nederland met een 2-0 zege af.

Ontmoeting nummer dertien tussen Spanje en Nederland staat vanavond op het programma. Nederland won zes van de twaalf voorafgaande onderlinge duels. Van de afgelopen vijf ontmoetingen won Nederland er vier, maar vergaten ze de belangrijkste in 2010 te winnen.

Mocht je nog niet enthousiast genoeg zijn geraakt door deze voorbeschouwing? Luister dan naar Bruce en Neal in de FC Afkicken Daily van vandaag!