Welke Europese wedstrijden mag je dit weekend niet missen!

30 oktober 2020 - 16:52

Door: Dosty Amin

Athletic Club – Sevilla 16:15. Zaterdag 31 oktober.

Athletic Club

Op papier heeft Bilbao een leuk elftal staan, maar in werkelijkheid draait het voor geen meter. Met zes punten uit zes wedstrijden staan ze op een teleurstellende zestiende plek. Het gebrek aan punten is goed te verklaren, want Athletic heeft de grootste moeite met scoren. Het is niet het eerste seizoen dat Bilbao moeite heeft met scoren, het lijkt een structureel probleem te worden. Bilbao werd de afgelopen jaren enorm gedragen door clublegende Aritz Aduriz. Dit jaar hing de 39-jarige spits definitief zijn schoenen aan de wilgen. De clubtopscorer van vorig seizoen was middenvelder Raul Garcia. Hij begon vaak in de spits en maakte in totaal 15 competitiedoelpunten. Dit seizoen staat zijn teller nog op nul goals en nul assists. Komt daar dit weekend verandering in?

Sevilla

Het is een mooi jaar als Sevillistas. Tegen Inter werd voor de zesde keer in de clubhistorie beslag genomen op de Europa League. Bovendien plaatste Sevilla zich weer voor de groepsfase van de Champions League, na twee seizoenen van afwezigheid. Met vier punten uit de eerste twee Champions League wedstrijden hebben ze de zaken uitstekend voor elkaar. In de competitie gaat het juist een stuk minder met 1 punt uit de laatste 3 wedstrijden. De backs zijn een essentieel in het systeem van Sevilla en de plek waar het gevaar vandaan moet komen. De kansen worden veelal gecreëerd door voorzetten van Acuna en Jesus Navas. Mocht dat niet werken kan men in Sevilla altijd nog leunen op een bevlieging van absolute sterspeler Lucas Ocampos. 

Conclusie

Verwacht geen spektakel. Toch zijn er wel reden te verzinnen om deze wedstrijd aan te zetten. Aan de kant van Sevilla moet je vooral letten op Lucas Ocampos. De Argentijn is technisch verfijnd, fysiek ijzersterk en is niet te beroerd om vuile meters te maken. Met Diego Carlos en Jules Kounde hebben ze in Sevilla bovendien een fantastisch jong centrum. Allebei de spelers werden afgelopen seizoen voor een relatief laag bedrag opgehaald uit de Ligue 1. Dit lijkt nu al een absolute meesterzet van Monchi. Je kan Sevilla eigenlijk vergelijken met Atletico Madrid. Verdedigend ijzersterk en loerend op een kleine overwinning. Tegenover Kounde en Diego Carlos staat zaterdag de snelle spits van Bilbao, Inaki Williams. Ik ben heel benieuwd wat de Spanjaard kan brengen. Het worden in ieder geval mooie duels.Manchester United – Arsenal 17.30, Zondag 1 November

Manchester United

Na een stroeve start lijkt United de weg naar boven te hebben gevonden. Na de dramatische prestatie tegen Tottenham moest er wat gebeuren. De Noorse trainer besloot mede daarom zijn elftal grondig te wijzigen en wat meer defensieve zekerheden in te bouwen. Die verdedigende zekerheid kwam er in de vorm van Fred en McTominay ten koste van Pogba. Deze tactische omzetting is slecht nieuws voor Donny van de Beek. Onze landgenoot komt verdedigend tekort om op een van de zes posities te spelen en op de 10 positie moet hij Bruno Fernandes voor zich dulden. Sinds de tactische wijziging lijkt het de goede kant op te gaan met de Engelse recordkampioen. In de competitie werd tegen Chelsea de nul gehouden en ook in de Champions League had het resultaat. Met een knappe zege tegen Champions League finalist Paris Saint-Germain en een klinkende 5-0 overwinning op RB Leipzig, heeft de kritiek plaats gemaakt voor euforie. Met Cavani, van de Beek, Pogba, Matic en Greenwood op de bank heeft United bovendien een ijzersterke bank. De eerste zonnestralen lijken door te breken in Manchester. De grote vraag is: ‘schijnt de zon ook nog na dit weekend of begint het weer te stormen?’

Druk op de defensie 

Southampton legde de defensieve kwetsbaarheid pijnlijk bloot. Het team van Ralph Hasenhüttl zetten Manchester United gelijk vanaf minuut 1 onder druk. De ploeg van Solskjaer wist totaal geen raadt met het drukzetten van The Saints. Dit leidde tot fouten achterin die genadeloos werden afgestraft door Southampton. Vooral Wan-Bissaka is onder druk zeer matig. De back is verdedigend sterk, maar aan de bal enorm een zwakke schakel. 

Arsenal

De wedstrijd tegen United komt voor Arsenal op een heel slecht moment. Het elftal kampt met verdedigende problemen. Arteta kan niet beschikken over Rob Holding, David Luiz, Calum Chambers en Pablo Mari. Dat was terug te zien ook in de basisopstellingen van de afgelopen wedstrijden. Tegen Dundalk stond Kolasinac centraal achterin en middenvelder Granit Xhaka was de linker centrale verdediger tegen Leicester City.

De komst van Mikel Arteta 

Sinds de aanstelling van Mikel Arteta als hoofdtrainer van Arsenal heeft de club op sportief gebied stappen gezet. Met als beloning het winnen van de FA Cup en de Community Shield. Het grootste probleem van the Gunners was vooral de defensieve kwetsbaarheden in de achterste linie. Met David Luiz, Mustafi en Rob Holding heb je evenveel snelheid als Internet Explorer. Arteta heeft het gebrek aan snelheid  en defensieve zekerheid weten op te lossen met een 3-4-3 opstelling. Op deze manier worden de ruimtes en de druk op de defensie minder groot. 

Arsenal 2-0 Manchester City. 18 juni 2020. FA Cup (Halve Finale).

Naast dat Arteta hier aantrad met drie centrale verdedigers, zakten Bellerin en Maitland-Niles in om Mustafi en Tierney van rugdekking te voorzien. David Luiz kreeg de steun van het blok Ceballos en Xhaka. De protectie van de vier op het middenveld zorgt ervoor dat de ruimtes klein blijven, hierdoor werd het voor Manchester City moeilijk om iets te creëren. In de omschakeling profiteerde Arsenal optimaal van de snelheid voorin. Een absolute meesterzet van Mikel Arteta. David Luiz werd die wedstrijd uitgekozen tot Man of the Match. Zolang de Braziliaan niet in grote ruimtes komt te spelen is het een uitstekende verdediger. De Spaanse trainer wil vanaf de doelman op bouwen. Iets waar David Luiz met zijn goede passing een belangrijke rol in speelt. Daarnaast is de komst van Kieran Tierney belangrijk geweest voor het nieuwe Arsenal. De Schot werd centraal achterin gezet en met zijn snelheid, doorzettingsvermogen en voetballende kwaliteiten heeft hij enorme indruk gemaakt. Met de komst van Gabriel Magalhães en Saliba hebben de Gunners uitstekende zaken gedaan op de transfermarkt. Het grote probleem bij Arsenal op dit moment is vooral het gebrek aan creativiteit. Op zich best gek, want Özil speelt nog steeds voor Arsenal.  Helaas voor de voetballiefhebbers is de Duitser niet ingeschreven voor de Premier League. 

Kunt u geen genoeg krijgen van Buitenlands voetbal, luister dan onze FC Buitenland Podcast! Onze eigen Jaron Blonk, FOX Sports-commentator Martijn van Zijtveld en Quincy Richardson bespreken in een uur tijd alles wat je moet weten over de vier grootste competities van Europa.