FC Buitenland: Elftal van de week

27 oktober 2020 - 13:23

Na een heerlijk voetbalweekend is het tijd om de balans op te maken. Welke elf prominenten hebben een plekje verdiend in mijn Elftal van de Week?

Door: Dosty Amin

Keeper


Marco Silvestri – Hellas Verona

Met een aantal cruciale reddingen hield Silvestri Hellas Verona op een punt in de uitwedstrijd bij Juventus. Silvestri is met drie clean sheets uit de eerste vijf competitiewedstrijden geweldig aan het nieuwe seizoen begonnen. Vorig seizoen hield hij in vijfendertig competitieduels tien keer de nul. De doelman kwam in 2017 over van Leeds United. In zijn eerste seizoen moest hij doelman Nicolas nog voor zich dulden. Nadat Hellas Verona degradeerde naar de Serie B, vertrok doelman Nicolas naar Udinese. Silvestri greep die kans met beide handen.


Verdediging


Raphaël Guerreiro – Borussia Dortmund

Met een assist had de Portugees een aandeel in de 3-0 overwinning op Schalke 04. Guerreiro speelt bij Dortmund als linker wingback en is een belangrijke schakel voor het elftal van Favre. Het loopvermogen en gevoel voor diepte zijn wapens die perfect matchen met het systeem van Dortmund. Als linker wingback komt hij vaak in en rond de zestien van de tegenstander, met aardig wat goals en assists als resultaat. In combinatie met een fantastisch linkerbeen is hij de aanvallende moderne back die veel trainers in hun team zouden willen hebben. 

Thiago Silva – Chelsea

De Braziliaan laat zien waarom hij door Lampard werd gehaald. Met zijn ervaring en leiderschap lift hij de Chelsea verdediging naar een hoger niveau. In de uitwedstrijd bij Manchester United was hij belangrijk met een aantal belangrijke ingrepen. Mede daardoor hielden The Blues voor het eerst in de Premier League de nul. Naast zijn verdedigende kwaliteiten is Thiago Silva van groot belang in de opbouw. Voor zijn komst werd nog wel getwijfeld of de 36-jarige verdediger het niveau van de Premier League aan kan. Hij bewijst met zijn eerste optredens dat leeftijd geen enkele rol speelt. 

Arthur Masuaku – West Ham

David Moyes is gaan sleutelen aan zijn elftal en speelt sinds kort in een 5-4-1 opstelling. Door de verandering van het systeem is Masuaku een linker wingback geworden. Een positie die hem lijkt te bevallen. Toen Masuaku zaterdag avond thuis kwam haalde hij niet alleen zijn sleutels, maar ook Riyad Mahrez uit zijn broekzak. De Algerijnse buitenspeler was geen partij voor de ontwapende Masuaku. Met onderscheppingen en gewonnen duels was hij een plaag voor de aanvallers van  Manchester City. Een indrukwekkende prestatie van Masuaku.


Kunt u geen genoeg krijgen van Buitenlands voetbal, luister dan onze FC Buitenland Podcast! Onze eigen Jaron Blonk, FOX Sports-commentator Martijn van Zijtveld en Quincy Richardson bespreken in een uur tijd alles wat je moet weten over de vier grootste competities van Europa.

Middenveld


Federico Valverde – Real Madrid

Al vroeg opende Valverde de score, na een schitterende assist van Benzema. Hij was de stille schakel op het middenveld van Real Madrid. Hij onderschepte ballen, won zijn duels en maakte ongelofelijk veel vuile meters voor het elftal. Twee jaar geleden was de kritiek dat het middenveld van Real Madrid te lang zou hebben samen gespeeld en toe zou zijn aan vernieuwing. Valverde die in 2016 voor slechts 5 miljoen werd overgenomen van Penarol bleek die vernieuwing te zijn. Federico Valverde is de ideale box to box middenvelder. Met zijn loopvermogen zorgt hij ervoor dat Kroos en Modric nog beter renderen.

Gaetano Castrovilli – Fiorentina

Met twee goals en een assist de grote man aan de kant van Fiorentina. Door zijn bijdrage wist La Viola met 3-2 te winnen van Udinese. De dynamische middenvelder heeft een fluwelen techniek en is gezegend met hoog niveau van voetbalintelligentie. Dit maakt hem een van de beste middenvelders van de Serie A. Een van de grootste verrassingen dit seizoen is dat Castrovilli nog steeds voor Fiorentina speelt. De vraagprijs van veertig miljoen was voor veel topclubs toch te hoog om de gok te wagen. Voorafgaand aan het seizoen werd bekendgemaakt dat de Italiaan met rugnummer 10 gaat spelen. Hiermee komt Castrovilli in een illuster rijtje met namen als Rui Costa, Nakata en Roberto Baggio. Het is alleen maar te hopen dat zijn prestaties in de buurt komen van de grote spelers die hiervoor met rugnummer 10 speelde. 

Jakub Jankto – Sampdoria

Met een goal en een assist had hij een groot aandeel in de 1-3 zege bij Atalanta. De middenvelder had een heerlijke voorzet in huis, waarmee hij Thorbsy alleen voor de goal zette. De oud-Heerenveen speler faalde niet en zorgde voor de 0-2. Met een slimme pass tussen de linies speelde Jankto Keita Balde aan, die die bal perfect in de loop van Jankto terug gaf, die niet nadacht en voor de 1-3 eindstand zorgde. In 2017 werd Jankto gekozen tot Tsjechisch Talent van het Jaar. Zijn goede spel zorgde ervoor dat hij begeerd werd door onder andere Arsenal. Uiteindelijk kozen The Gunners voor Lucas Torreira, wat de baan vrij maakte voor Jankto om naar Sampdoria te gaan. Waarom de Tsjechisch international nooit een stap heeft gezet naar de Europese top is mij niet duidelijk.

Marcos Llorente – Atlético Madrid

Hij zorgde net na rust voor de bevrijdende openingstreffer tegen Real Betis. Daarnaast was hij constant dreigend met de bal aan zijn voeten. De Spanjaard is onder Diego Simeone veranderd in een valse nummer negen. Net voor de Coronapandemie werd Llorente in de uitwedstrijd bij Liverpool ingebracht als spits. Met twee goals was hij persoonlijk verantwoordelijk voor de uitschakeling van Liverpool. De spitspositie bleek niet iets eenmaligs te zijn, want hij wordt steeds vaker als een van de twee spitsen gebruikt. De diepgang van de oud-Real Madrid speler zorgt voor enorm veel gevaar. Van nature was Marcos Llorente een nummer zes. Het spelinzicht dat bij die positie hoort heeft hij natuurlijk nog steeds, alleen wordt het nu gebruikt voor assists in plaats van de opbouw.


Aanval


Patrick Bamford – Leeds United

De spits kende een heerlijke vrijdagavond en stapte met een hattrick het veld af. Hij is het seizoen op fantastische wijze begonnen en loopt 1 op 1 in de competitie. Bamford werd vaak verweten geen echte afmaker te zijn. Met de uitstekende start van dit seizoen snoert hij de criticasters de mond.
De Leeds spits is redelijk snel, heeft een aardige pass in de benen en sinds dit seizoen ook een neusje voor de goal. Het is de ideale Bielsa spits, want hij schroomt niet om vuile meters te maken. Die vuile meters zijn essentieel op de manier waarop Bielsa wil druk zetten, dit is mede de reden dat Bamford zoveel vertrouwen krijgt. Dat gestelde vertrouwen betaalt Bamford dubbel en dwars terug. 

Robert Lewandowski – FC Bayern

Lewangoalski deed dit weekend zijn bijnaam weer eer aan. De spits staat inmiddels op tien goals na de eerste vijf wedstrijden. Dit bevestigd nog maar eens zijn status als beste doelpuntenmaker van dit moment. Naast zijn doelpunten is Lewandowski belangrijk als meevoetballende spits. Hij zakt vaak naar de rechterkant uit om ruimte te creëren voor de lopende spelers zoals Thomas Müller en Leon Goretzka. Hij is de beslissende schakel in het succes van Bayern van de afgelopen jaren, door zijn manier van spelen gaat het hele elftal beter renderen. Op dit moment is hij de meest complete spits van de wereld, misschien zelfs wel de beste speler van de wereld. 

Boulaye Dia – Stade Reims

Een absolute plaaggeest voor de verdediging van Montpellier. Dia was goed voor een hattrick, waaronder twee benutte strafschoppen. Hiermee heeft hij zijn seizoenstotaal verdubbeld. Wat vooral opvalt is zijn snelheid en zijn kwaliteit om steeds op het juiste moment uit de rug van de tegenstander te kruipen. Zijn sterke begin is niet onopgemerkt gebleven. Premier League club Brighton & Hove Albion schijnt Boulaye Dia naar Engeland te willen halen. Voor een slordige veertien miljoen euro is de aanvaller op te halen in Reims.https://twitter.com/Ligue1_ENG/status/1320384183949283330?s=20