Welke Europese wedstrijden mag je dit weekend niet missen!

23 oktober 2020 - 20:16

Na een week vol Europees voetbal staat ons een mooi weekend te wachten met aantal schitterende affiches. 

Door: Dosty Amin

Sassuolo – Torino. Vrijdag (20.45)

Sassuolo 

Achttien jaar geleden nog actief in de krochten van de Serie D. Inmiddels uitgegroeid tot een van de meest attractieve ploegen in de Serie A. Wat is het geheim achter ‘het project’ Sassuolo? Het succes hebben ze vooral te danken aan hun hoofdsponsor Mapei. De club ontvangt jaarlijks zo een 18 miljoen euro aan shirtsponsoring. Daarmee staat Sassuolo bovenaan in de lijst van sponsorinkomsten. Ter vergelijking ontvangt Torino ‘slechts’ vijf miljoen euro van hun shirtsponsor Suzuki. Het is wel duidelijk dat Mapei op financieel gebied een belangrijke rol heeft gespeeld in het hedendaags succes. Sassuolo is het seizoen  uitstekend begonnen met tien punten uit de eerste vier wedstrijden. De behaalde resultaten gaan gepaard met intensief en aanvallend voetbal. Domenico Berardi is al jaren het uithangbord van de club. El Capitano is al bezig aan zijn zesde seizoen in de hoofdmacht van Sassuolo. Na een mislukt avontuur bij Juventus keerde de Italiaan na 1 seizoen weer terug bij de club waar het voor hem allemaal begon. 

De afgelopen jaren is gewerkt aan een goed en stabiel elftal wat kan wedijveren met de Italiaanse (sub)tob. Zo werden vorig seizoen Manuel Locatelli (AC Milan), Francesco Caputo (Empoli) en Jeremie Boga (Chelsea) aan de selectie toegevoegd. De basis die er al stond vormden samen met de nieuwe aankopen een fundament tot het behalen van een keurige achtste plaats. 

De 33-jarige spits Francesco Caputo is in de vorm van zijn leven. De Italiaan is sinds zijn komst een onmisbare schakel (21 goals, 7 assists) voor dit elftal. Met vier goals en drie assists is hij ook geweldig begonnen aan het huidige seizoen. Zijn prestaties zijn niet onopgemerkt gebleken. De 33-jarige bomber werd door zijn uitstekende prestaties opgeroepen voor de Nerazzurri.

Torino

Alle aandacht gaat uit naar aanvoerder Andrea Belotti. Hij is in zijn eentje verantwoordelijk voor alle vier de goals van Torino dit seizoen.  De reden dat Il Gallo nog bij La Granata speelt komt door de idioot hoge clausule dat in zijn contract staat. Wie hem wil hebben moet 100 miljoen euro op tafel leggen. Zelfs met Belotti in de gelederen presteert II Toro buitengewoon slecht. Vorig jaar werd Torino roemloos zestiende en dit seizoen nog puntloos na de eerste drie wedstrijden. Dan wacht vanavond ook nog het uitstekend draaiende Sassuolo. Kan Torino eindelijk van de hatelijke nul afkomen?

Reden om te kijken

Het aanvallende spel van Sassuolo is altijd een genot om naar te kijken. Met Locatelli hebben ze een fantastische middenvelder die voor voetbal zorgt vanuit het middenveld. Oud-Heerenveen speler Djuricic heeft zich de afgelopen maanden ontwikkelt tot een belangrijke pion in het elftal van De Zerbi. Boga maakt zijn rentree in de wedstrijdselectie na lang blessureleed. Het is ook het duel tussen een van de twee topscorers in de Serie A. Aan de ene kant Francesco Caputo en aan de andere kant Andrea Belotti. In alles een hele interessante wedstrijd om te volgen. 

FC Barcelona – Real Madrid. Zaterdag (16.00)

FC Barcelona

De Catalanen hebben schoon schip gemaakt afgelopen zomer. Luis Suarez (Atletico Madrid), Arturo Vidal (Inter) en Ivan Rakitic (Sevilla) moesten het veld ruimen. Spelers als Ansu Fati, Pedri, Serginho Dest en Trincao mogen onder trainer Koeman rekenen op veel speeltijd. Koeman gaf bij zijn komst aan dat hij Frenkie de Jong zoveel mogelijk op zijn beste positie wil laten spelen. Barcelona speelt nu meestal in een 4-2-3-1 opstelling met Frenkie als een van de twee controleurs. Coutinho die door voorgaande Barcelona trainers werd afgeschreven, lijkt herboren in het huidige systeem van Koemen. Barcelona lijkt een nieuwe weg in te zijn geslagen. In de afgelopen vijf jaar gaf Barcelona ruim een miljard uit op de transfermarkt met weinig succes. Zo werden Coutinho, Dembele en Griezmann voor astronomische bedragen aangetrokken als opvolgers van Neymar. De eerste jongen die in de voetsporen van Neymar treed komt echter uit La Masia en luistert naar de naam Ansu Fati. 

Real Madrid

Na een dramatische week met thuisnederlagen tegen Cadiz (0-1) en Shakhtar Donetsk (2-3) staat zaterdagmiddag El Clasico op het programma. Trainer Zidane moet flink sleutelen om een El Classico waardig elftal op te stellen. Het is hoogst onzeker of aanvoerder Sergio Ramos de Classico haalt. Afgelopen zaterdag viel El Capitano uit met een knieblessure  Daarnaast beschikt de Zidane ook niet over Dani Carvajal. De rechtsback ligt er tot begin december uit met een binnenband blessure. Dit leidt tot flink wat positie wijzigingen in de verdediging. Zo begon Marcelo in de basis en werd Mendy aan de rechterkant neergezet. Naast Varane begon de Braziliaan Eder Militao. Het gemis van Hakimi en Reguillon zijn in deze fase van het seizoen al voelbaar. De stabiliteit in de verdediging, wat vorig jaar de basis was van het succes, lijkt nu ver te zoeken. Naast de defensieve kwetsbaarheden zijn ze aanvallend te afhankelijk van Karim Benzema. Het vertrek van Cristiano Ronaldo heeft het doelpuntenproductie van De Koninklijke niet goed gedaan. 

Dortmund – Schalke 04. Zaterdag (18.30)

Borussia Dortmund

Bij Dortmund krijgt jeugd de ruimte en de kans om zich op het allerhoogste niveau te laten zien. Het grootste voorbeeld is natuurlijk Jadon Sancho. De succesvolle overstap van Manchester City naar Dortmund zette de deur open voor andere Engelsen. Een van die talenten is Jude Bellingham, hij  maakte afgelopen zomer de overstap van Birmingham City. Dankzij het uitstekende beleid kiezen veel toptalenten voor een tussenstap bij Die Schwarzgelben. Getuige ook de overstap van het grootste spitsen talent van dit moment: Erling Håland. De spits vormt een geweldig duo met de jonge Amerikaan Giovanni Reyna. De zoon van Claudio Reyna maakt grote indruk in de eerste wedstrijden van dit seizoen. De pas zeventienjarige Amerikaan staat op een goal en drie assists en wordt door Håland liefkozend de ‘American Dream’ genoemd. De toekomst van Dortmund ziet er met deze toptalenten in ieder geval heel erg goed uit. 

FC Schalke 04

De club kende in de eerste seizoenshelft van vorig jaar een korte opleving. Sindsdien is het alleen maar achteruit gegaan met Die Königsblauen. In heel 2020 werd er tot dusver nog maar 1 competitiewedstrijd gewonnen.  Die overwinning dateert van 17 januari, toen er met 2-0 werd gewonnen van Mönchengladbach. Met 1 punt uit de eerste vier competitiewedstrijden, lijkt aan die lange horrorreeks geen eind te komen. Tot overmaat van ramp beschikt trainer Baum niet over zijn sterspeler Suat Serdar. De middenvelder kampt al weken met een hamstringblessure. De prestaties op het veld zijn bijna net zo dramatisch als in de bestuurskamer. Namen als Konoplyanka, Bentaleb en Rudy werden voor enorme bedragen naar de Veltins Arena gehaald, zonder enig succes. Dit soort taferelen hebben er voor gezorgd dat Die Königsblauen geen budget meer hebben overgehouden voor het aantrekken van nieuwe spelers. Handhaving lijkt met een vrij beperkt elftal een hele moeilijke opgave te worden dit seizoen. Dan wacht voor Schalke dit weekend ook nog eens de Kohlenpott-derby. Wordt Schalke na dit weekend nog verder het moeras in geduwd of begint de wederopstanding uitgerekend tegen rivaal Dortmund?

Kunt u geen genoeg krijgen van Buitenlands voetbal, luister dan onze FC Buitenland Podcast! Onze eigen Jaron Blonk, FOX Sports-commentator Martijn van Zijtveld en Quincy Richardson bespreken in een uur tijd alles wat je moet weten over de vier grootste competities van Europa.