Real Madrid: eindelijk beleid of sparen voor een derde Galacticos-zomer?

22 oktober 2020 - 14:49

In alle facetten is 2020 een bijzonder jaar. Dat wordt nog maar eens onderstreept als we kijken naar het transferbeleid van Real Madrid. De Los Blancos deden afgelopen transferperiode geen enkele (!) aankoop. Iets wat sinds 1980 niet meer is gebeurd. Toen Perez in 2009 terugkeerde als voorzitter hervatte hij zijn Los Galacticos-beleid door wereldsterren als Kaka, Benzema en Ronaldo binnen te halen. Met dat beleid is hij eigenlijk nooit gestopt. Vorig seizoen gaf hij bijna 350 miljoen euro uit, aan onder meer Eden Hazard en Luka Jovic. Echter, dit jaar ging de geldkraan dicht. Zegt dat wellicht wat over de toekomst van Real?

Door: Jaron Blonk

Real Madrid zit niet tussen de acht clubs in Spanje die een beroep hebben gedaan op het noodfonds voor looncompensatie. Concurrenten FC Barcelona, Atletico Madrid, Valencia en Sevilla deden dat wel. Gevolg van het wel aanvragen van de looncompensatie is een strengere controle van de Spaanse regering op het transferbeleid. Clubs moeten eerst verkopen, alvorens ze spelers mogen aantrekken. Ondanks het feit dat de Koninklijke geen beroep deed op het noodfonds, is de financiële situatie allesbehalve rooskleurig.

De kredietverstrekkingen aan Real Madrid zijn niet meer zo oneindig als dat ze ooit geweest zijn


De schulden in Madrid lopen langzaam op tot de miljard euro. Een belangrijk onderdeel van de schulden is het stadion: vorig seizoen werd Real Madrid kampioen op het eigen trainingscomplex, omdat er niet gespeeld kon worden in Bernabeu. Het stadion wordt namelijk voor ruim 575 miljoen euro verbouwd. Niet om de stadioncapaciteit te vergroten, maar om een hotel en winkelruimte aan het Santiago Bernabeu toe te voegen.

Daarnaast heeft Real Madrid vanaf 2017 een kortlopende lening van 200 miljoen euro bij het Amerikaanse hedgefund-bedrijf Providence. Dit geld moest onder meer geleend worden om het loonbudget sluitend te krijgen. Ook besloot Real Madrid afgelopen juni gebruik te maken van een staatslening van 100 miljoen euro. De totale schuld aan de staat loopt hiermee op tot 150 miljoen euro. Dit in combinatie met het mislopen van miljoenen aan recettes maakt de situatie redelijk penibel. 

Slachtoffers
Deze zomer waren verkopen noodzakelijk voor Florentino Perez. Om enigszins normale cijfers aan het bestuur te kunnen presenteren werder onder meer talenten Hakimi en Reguillon slachtoffer. Opvallend, want de twee backs zouden zeker niet misstaan in de Madrileense selectie. De ruim zeventig miljoen die Real Madrid ontving woog echter zwaarder dan het sportieve aspect. Ook James Rodriguez verliet de club uit de hoofdstad en met Gareth Bale – die op huurbasis naar Spurs vertrok – verdween er een groot deel van de salarispost. De komende jaren lijken dergelijke verkopen eerder norm te worden dan uitzondering. De financiële markt is veranderd door de Covid-crisis. De kredietverstrekkingen aan Real Madrid zijn niet meer zo oneindig als ze ooit geweest zijn. 

James Rodriguez verruilt het Real Shirt voor die van Everton

Toekomst
Als we naar het sportieve aspect kijken richt het veranderde aankoopbeleid zich de afgelopen jaren veel meer op de toekomst. In plaats van alleen gearriveerde spelers te kopen, begon De Koninklijke zich te roeren op de Zuid-Amerikaanse markt. De grootste Braziliaanse talenten, denk aan Vinicius Junior (45 miljoen, Flamengo), Reinier (30 miljoen, Flamengo), Rodrygo (45 miljoen, Santos) en Eder Militao (50 miljoen, FC Porto), maakten in de afgelopen twee jaar de overstap naar Real Madrid. Ook de destijds 24-jarige linksback Ferland Mendy kwam (weliswaar voor vijftig miljoen euro) over van Lyon. In een eerder stadium kwamen al grote talenten als Federico Valverde (5 miljoen, Penarol) en Marcos Asensio (3,5 miljoen, Real Mallorca).

Daarnaast heeft Real Madrid een geweldige jeugdopleiding, waar de winst van de Youth League het bewijs van is. Een aantal talenten uit die selectie zijn reeds opgenomen in de trainingsselectie voor het eerste elftal of maakten zelfs al hun debuut. De twee grootste talenten uit die lichting – Miguel Gutierrez (linksback) en Sergio Arribas (aanvallende middenvelder, debuteerde tegen Real Sociedad) – lijken nu al deel uit te maken van de plannen van Zidane.  

Tussenjaar
De talentenstroom van Real Madrid is dus redelijk stabiel. Grote vraag is wel of die talenten in de komende jaren wel de rol van de huidige steunpilaren kunnen overnemen. Vorig jaar waren het Luka Modric (35), Toni Kroos (30) en met name Sergio Ramos (34) en Karim Benzema (32) die beslissend waren in de titelwinst van Real Madrid. Het lijkt een schier onmogelijke taak om deze spelers een-op-een te kunnen vervangen. De verandering gaat dan ook geleidelijk: Ferland Mendy is inmiddels de vaste linksback, Fede Valverde lijkt zijn plek op het middenveld te hebben gevonden en vaak staat óf Rodrygo óf Vinicius Junior in de basis. Geleidelijk krijgen ‘jonge’ spelers een basisplaats van Zinedine Zidane.

Knettergekke transferperiode of nieuwe realiteit
Volgens diverse Real Madrid-volgers is het uitblijven van transfers afgelopen zomer vooral een voorbode voor een spectaculaire transferperiode in 2021. Er moet gespaard worden om grote sterren als Kylian Mbappé (180 miljoen), Houssem Aouar (50 miljoen), Fabián Ruiz (50 miljoen), Dayot Upamecano (60 miljoen) en Erling Haaland (80 miljoen) naar Madrid te halen. Met de huidige financiële status van Los Blancos lijkt het een utopie dat al deze spelers gaan komen. Aan de andere kant blijft het Real Madrid en is Florentino Perez nog steeds de voorzitter. Perez haalde al twee keer eerder de grootste talenten ter wereld naar de Spaanse hoofdstad en zelfs ten tijde van een globale gezondheids -en economische crisis is een derde Galacticos-periode niet uitgesloten…

Kan je niet genoeg krijgen van buitenlandsvoetbal luister dan ook de FC Buitenland Podcast van FC Afkicken. Iedere week bespreken onze eigen Jaron Blonk en Quincy Richardson samen met Foxsport-commentator Martijn van Zijtveld de belangrijkste gebeurtenissen uit de vier grootste voetbalcompetities.