De middenveldpuzzel!

21 oktober 2020 - 13:47

Ajax had geen kind aan Heerenveen en de puzzelstukjes lijken in elkaar te vallen. De gouden greep bleek uitblinker Kudus op 10 en een blok met Gravenberch en Klaassen daarachter. Vanavond wacht grootmacht Liverpool, zal Ten Hag na een geslaagde generale voor dezelfde namen kiezen? 

Na de blamage voor de interlandperiode tegen FC Groningen heeft Ajax tijd gehad om zich te herpakken. De basiself tegen Heerenveen is niet hetzelfde als afgelopen speelronde. Edson Álvarez is de afgelopen weken basisklant, maar tegen Heerenveen moet hij pas op de plaats maken voor de terugkerende Davy Klaassen. ‘’Het hing een beetje in de lucht dat er wat ging gebeuren’’ zegt Bart Sanders in de Pantelic Podcast. ‘’Dat Klaassen startte tegen Heerenveen lijkt me ook hartstikke logisch. Het middenveld dat er nu staat is smullen, en dan met name van Kudus. Hij is heel actief in het drukzetten en hij gaat er vol op.’’

Koning Kudus

Naast Bart zijn ook andere supporters lovend over Kudus. In de drie thuiswedstrijden dit seizoen werd hij tweemaal uitgeroepen tot ‘Man of the Match’ door de Ajax-supporters. 

Kudus’ taak bij balbezit tegenstander tegen Heerenveen is duidelijk: Joey Veerman niet in zijn spel laten komen. Met zijn felle manier van drukzetten kunnen we stellen dat hem dit is gelukt. Wellicht is deze taak ook vanavond voor hem weggelegd tegen directe tegenstander Thiago, de spelmaker van Liverpool. Daarnaast valt de productiviteit van Kudus op. Hij levert een goal én een assist in de wedstrijd tegen Heerenveen, waarmee hij zijn totaal alweer op drie assists zet. Genoeg om hem om te dopen tot Koning Kudus, aldus Lars van Eijden, waarop Bart doorgaat: ‘’Ik ben echt fan geworden van Kudus. Wat een fantastische speler. Wat ik al zei, de energie, hoe sterk hij is aan de bal, de snelheid en zijn techniek. Hij heeft echt heel veel wapens. Je kunt wel stellen dat Erik Ten Hag niet meer om hem heen kan.’’ 

De combinatie Klaassen – Kudus is er een om van te genieten. ‘’Met Klaassen weet je wat je in huis haalt. Hij werkt ontzettend hard en kan de ruimte van zestien tot zestien bestrijken. Kudus is ontzettend balvast en dankzij deze twee zit er gewoon veel meer drive en energie in het spel.’’ 

Champions League

Bart en Lars zijn het erover eens dat dit middenveld enorm goed in elkaar zit. Toch heeft Lars vraagtekens of dit in de Champions League kan werken: ‘’Klaassen en Gravenberch stonden allebei wel heel erg hoog. Tegen dit Heerenveen is het misschien geen probleem, maar moet je dit willen in de Champions League?’’ 

Met het oog de huidige poule ziet Bart wel mogelijkheden tegen FC Midtjylland met deze namen. ‘’Tegen hen kan je dit middenveld zeker opstellen, maar tegen Atalanta en Liverpool zou ik Martinez misschien op het middenveld zetten. Al is het moeilijk te zeggen.’’ Martinez is een verdedigender ingestelde speler, iets wat tegen Atalanta en Liverpool meer geschikt zou zijn.’’

Lars zou in ieder geval niet met hetzelfde middenveld als tegen Heerenveen de mat op durven te stappen tegen Liverpool. ‘’Dan word je toch helemaal weggespeeld in de counter?’’ Bart blijft het lastig vinden. ‘’Tja, ik weet het niet. Tegen zo’n tegenstander kan je ook op een andere manier spelen, met dezelfde namen.’’ Hij komt wel gelijk met advies voor Ten Hag. ‘’Ik hoop en ga ervan uit dat Álvarez niet speelt. Daarnaast denk ik dat Martinez, Kudus en Klaassen voor de Champions League het meest verstandige middenveld is, maar ik verwacht niet dat Ten Hag Martinez nog ziet als middenvelder!’’

Luister de Pantelic Podcast elke week direct na de wedstrijd!