FC Buitenland: Elftal van de week

20 oktober 2020 - 12:31

Na een weekend vol verrassingen is het tijd om de balans op te maken. Welke elf prominenten hebben een plekje verdiend in mijn Elftal van de Week? 

Door: Dosty Amin

Keeper

Aaron Ramsdale – Sheffield United 

Aan Ramsdale de zware taak om zijn succesvolle voorganger Dean Henderson op te volgen. Tot nu toe doet hij dat uitstekend, ondanks de teleurstellende seizoensstart van Sheffield United.  Die vorm trok hij door in de wedstrijd tegen Fulham. Met een aantal cruciale reddingen hield hij The Blades in de wedstrijd. Door een benutte penalty van Billy Sharp in de laatste minuten hield Sheffield United zelfs een punt over aan het treffen met Fulham. 

Verdediging 

Matty Cash – Aston Villa

Aston Villa is na de knappe zege op Leicester City het seizoen begonnen met twaalf uit vier. Matty Cash was een van de uitblinkers aan de kant van Villa. De rechtsback is verdedigend heel sterk en valt op met cruciale intercepties. Hij vecht voor iedere meter en geeft tegenstanders geen seconde het gevoel dat er bij hem wat te halen valt. Als buitenspeler heb je een vervelende wedstrijd als je tegenover de Engelsman komt te staan, zo ondervond ook Harvey Barnes. Cash werd afgelopen zomer voor een slordige zestien miljoen euro overgenomen van Nottingham Forest. 

Simon Kjaer – AC Milan 

Milan wist voor het eerst in bijna vier jaar de Derby della Madonnina te winnen. Zlatan Ibrahimovic was met twee doelpunten de grote man. Maar mijn aandacht gaat vooral uit naar verdediger Simon Kjaer. Hij was verdedigend ijzersterk en hield de gehele wedstrijd Lautaro Martinez onder controle. Het gaat in mijn optiek te weinig over De Deen. De verdediger is onmisbaar geworden bij zowel Milan als de nationale ploeg. Kjaer heeft een fijne lange pass in de benen. Hij is daarnaast sterk in de duels en goed in de lucht. Met Romagnoli vormt hij een ijzersterk centraal duo.

Tommaso Augello – Sampdoria 

Sampdoria won afgelopen zaterdag met afgetekende cijfers van Lazio. Augello maakte grote indruk met een goal en een assist. Lazio kon geen vat krijgen op de ontketende linksback van Sampdoria. Hij komt graag mee op en beschikt over een ijzersterk linkerbeen. Dat zijn fijne kwaliteiten die hij combineert met een uitstekende voorzet. De Italiaan speelde vorig jaar al op uitleenbasis voor Sampdoria. De back maakte een dusdanig goede indruk op Het Meisje dat ze besloten Augello definitief over te nemen van Spezia. 

Middenveld 

Thiago Alcantara – Liverpool 

Thiago stond tegen Everton voor het eerst in de basis bij Liverpool. De middenvelder speelde verdienstelijk en werd na afloop gekroond tot man van de wedstrijd. De Spanjaard dicteerde het spel in balbezit en stond verdedigend vrijwel altijd goed. De Spanjaard is enorm balvast en speelt de bal vrijwel altijd vooruit. Thiago weet zich ook goed onder de druk van een tegenstander uit te voetballen. Hij heeft het middenveld van Liverpool een enorme kwaliteitsimpuls gegeven. Thiago werd zaterdag hard aangepakt door de Braziliaan Richarlison en moet vrezen voor de wedstrijd tegen Ajax

Dani Parejo – Villarreal 

Juist de middenvelder die afgelopen zomer, met pijn in het hart, de overstap maakte naar Villarreal werd de matchwinnaar tegen Valencia. De clubleiding wilde schoon schip maken en liet zijn aanvoerder transfervrij de deur uitgaan. Parejo was zondag de regisseur op het middenveld en beloonde zijn uitstekende spel met de winnende goal. De middenvelder beschikt over een geweldige traptechniek en staat bovenaan het lijstje als het gaat om accurate passes in La Liga. Daarmee laat hij prominente namen als Kroos en Busquets boven zich. 

Thomas Müller – FC Bayern München 

Misschien wel de meest onderschatte voetballer van de wereld. Müller was onder Kovac geen vaste basisspeler en is door bondscoach Joachim Löw voorgoed uit de Duitse selectie gezet. Als je naar het huidige Bayern München kijkt vraag je je af hoe dat allemaal heeft kunnen gebeuren. Met 8 goals en 21 assists was de Duitser enorm belangrijk in de wederopstanding van Der Rekordmeister. De middenvelder trekt de lijn van vorig seizoen moeiteloos door en ligt al op schema om zijn cijfers van vorig seizoen te overtreffen. Afgelopen weekend was de Duitser goed voor twee goals en een assist tegen Arminia Bielefeld. Vooral de wisselwerking met Robert Lewandowski is voor tegenstanders moeilijk te verdedigen. Het is makkelijk om te wijzen naar wat Müller niet kan. En hetgeen wat Muller wel kan is niet heel ‘sexy’ voor de neutrale kijker. Het is de slimme manier van bewegen, perfecte gevoel voor diepgang en altijd vooruit denken wat hem een unieke voetballer maakt. Er zijn weinig spelers die het spel zo goed kunnen lezen en dat kunnen combineren met een feilloze techniek.

Dani Olmo – RB Leipzig 

Afgelopen weekend was Olmo aangever bij allebei de doelpunten van die Rotten Bullen. Hij voelt zich comfortabel op zowel links- als rechtsbuiten. De Spanjaard krijgt van zijn trainer een vrij rol en zwerft over het hele veld. Met zijn tweebenigheid kan hij alle kanten op en dat maakt het voor tegenstanders moeilijk om hem te verdedigen. Olmo is heel vaardig aan de bal en kan gemakkelijk een tegenstander passeren. Ook heeft hij oog voor medespelers en kan hij de bal neerleggen waar hij wil. Tot nu toe blijkt Olmo een onmisbare puzzelstuk voor dit Leipzig. De Spanjaard maakte in de winter van vorig jaar de overstap van Dinamo Zagreb naar RB Leipzig. Na een korte aanpassingsperiode kwam Olmo na de Corona break helemaal los. 

Aanval

Hirving Lozano – Napoli 

Lozano heeft zijn goede vorm een vervolg gegeven in de wedstrijd tegen Atalanta. De Mexicaan komt graag naar binnen toe en haalt dan uit met zijn gevaarlijke rechterbeen. Met twee doelpunten had hij een groot aandeel in de 4-1 zege. Dit bewijst maar weer hoe snel het kan gaan in het voetballerij. Het is namelijk nog geen vier maanden geleden dat de Mexicaan van het trainingsveld werd gestuurd door trainer Gattuso. De trainer zou zich hebben geërgerd aan de inzet en mentaliteit van de oud-PSV speler. Ondanks de ogenschijnlijke uitzichtloze situatie van Lozano begon hij tegen alle verwachtingen in toch als basisspeler aan het seizoen. Dat vertrouwen betaalt zich nu uit. Gattuso gaf in een interview aan dat Lozano fysiek en mentaal stappen heeft gezet.

Timo Werner – Chelsea   

In de eerste weken kwam Werner vaak in de positie om te scoren, maar had toen pech in de afronding. In de wedstrijd tegen Southampton stond het vizier wel op scherp. Hij betaalde het vertrouwen van Lampard dubbel en dwars terug met 2 goals en 1 assist. De loopacties achter de defensie van Werner vormde een continue plaag voor de defensie van The Saints. Het leverde echter niet de volle buit op voor The Blues. Diep in blessuretijd maakte centrale verdediger Vestergaard gelijk in een spectaculaire wedstrijd. 

Marcus Rashford – Manchester United

Rashford was met een doelpunt en twee assists bepalend in de late overwinning op Newcastle United. De Engelsman worstelde een tijdje met zijn vorm en lijkt die op tijd te hebben teruggevonden voor de uitwedstrijd bij Paris Saint-Germain. Als Rashford het op de heupen heeft is hij nauwelijks af te stoppen. Met zijn snelheid en explosiviteit is hij een nachtmerrie voor iedere defensie. Samen met de Portugees Bruno Fernandes vormt hij een gevaarlijk duo.

Kunt u geen genoeg krijgen van Buitenlands voetbal, luister dan onze FC Buitenland Podcast! Onze eigen Jaron Blonk, FOX Sports-commentator Martijn van Zijtveld en Quincy Richardson bespreken in een uur tijd alles wat je moet weten over de vier grootste competities van Europa.