Vooruitblik op het spectaculaire Europese voetbalweekend

16 oktober 2020 - 19:07

De interlandbreak is eindelijk voorbij, tijd voor wat heerlijke affiches! Dit is de perfecte gids om niks te hoeven missen van het voetbal spektakel in Europa. Van klassieke derby’s tot wedstrijden voor de voetbalhipster, alles wordt besproken in dit artikel.

Door: Dosty Amin

Everton – Liverpool (zaterdag, 13.30)

We beginnen de zaterdagmiddag met de Merseyside-derby tussen het vernieuwde Everton en landskampioen Liverpool. Everton is met twaalf uit vier uitstekend begonnen aan het nieuwe seizoen, terwijl rivaal Liverpool een 7-2 nederlaag moest incasseren tegen Aston Villa.

Everton speelde de afgelopen jaren een bescheiden bijrol in de grauwe middenmoot van de Premier League. Dit jaar hoopt Everton met de juiste versterkingen aansluiting te vinden bij de (sub)top. The Blues kochten een geheel nieuw middenveld met Allan (Napoli), Doucoure (Watford) en James Rodríguez (Real Madrid). Het werd een drukke transferdeadline dag voor Marcel Brands, Everton sloeg maar liefst twee keer toe. Voor ruim dertig miljoen euro maakte centrale verdediger Ben Godfrey de overstap van Norwich naar The Toffees en daarnaast werd keeper Robin Olsen gehuurd van AS Roma. 

Ook Liverpool heeft niet stilgezeten. De kampioen trok zijn portemonnee voor treble winnaar Thiago Alcantara (Bayern München). Een aanvallende versterking kwam er in de vorm van Diogo Jota, die als stand-in moet fungeren voor Mané en Salah.

Everton

Met de twee aanwinsten Allan en Doucoure is het middenveld van Everton meer in balans. Allan vult de ‘zes’ rol in en Doucoure wordt meer gebruikt als box-to-box middenvelder. Het gevaar begint als de bal in de voeten komt van magiër James Rodriguez. Met drie goals en twee assists heeft de Colombiaan een groot aandeel in de succesvolle seizoenstart. Maar de grote man van de eerste wedstrijden is Domenic Calvert-Lewin. Met zes goals in vier wedstrijden is de Engelse spits niet te houden. Voor zijn prestatie ontving hij de eerste Premier League Player of the Month award van dit seizoen. De dertig miljoen die werd neergelegd voor Ben Godfrey moet voor verdedigende stabiliteit gaan zorgen. Yerry Mina en Keane zijn goed aan het seizoen begonnen, maar een extra verdedigende impuls was meer dan welkom. 

Liverpool

The Reds begonnen solide aan het nieuwe seizoen met drie overwinningen uit evenveel wedstrijden,  maar op zondag 4 oktober kreeg Liverpool een zware reality check van Aston Villa. Liverpool verloor met maar liefst 7-2 van Aston Villa. Liverpool werd gedeclasseerd tot een veredeld jeugdelftal door de mannen van Jack Grealish. 

Napoli – Atalanta (zaterdag, 17:00)

Na de Merseyside-derby kan je gelijk inschakelen voor de volgende kraker. Het Napoli van Gattuso tegen het Atalanta van Gian Piero Gasperini.

Napoli heeft met Victor Osimhen zijn gewenste nieuwe spits binnen. De Nigeriaan werd voor een slordige 70 miljoen euro overgenomen van Lille. Lange tijd leek dit de enige transfer van Napoli te zijn, maar op de transferdeadline dag kwam ook Bakayoko op huurbasis richting Napels. 

Atalanta heeft zich vooral versterkt in de breedte. Atalanta heeft met Sam Lammers (PSV), Johan Mojica (Girona), Aleksey Miranchuk (Lokomotiv Moskou) en Cristian Romero (Juventus) een selectie die breed genoeg is om op meerdere fronten tot op de laatste speeldag mee te doen. 

Napoli

Napoli is met twee zeges het seizoen geweldig begonnen. Osimhen heeft het net nog niet gevonden, maar heeft in zijn eerste weken zijn meerwaarde al wel bewezen als aanspeelpunt van de ploeg. De voorhoede ziet er sowieso nieuw en fris uit in Napels. José Callejon vertrok transfervrij naar Fiorentina, waardoor een plek in het elftal vrij kwam voor oud-PSV’er Hirving Lozano. Het vertrouwen dat de kleine Mexicaan krijgt van Gattuso betaalt zich direct uit, met twee goals tegen Genoa. Door corona gevallen weigerde Napoli af te reizen naar Turijn voor de kraker met Juventus. Volgens Napoli gaf de plaatselijke RIVM aan dat het onverstandig was om af te reizen naar het noorden van Italië. Terwijl de Serie A aangeeft dat de gemeente Napels de afspraken omtrent het gezondheidsprotocol niet heeft nageleefd. Afgelopen woensdag  werd bekend gemaakt dat Napoli een reglementaire 3-0 nederlaag en een punt in mindering krijgt, wegens het schenden van de regels.

Atalanta

De ploeg van Gian Piero Gasperini blijft maar indruk maken. Atalanta wint niet alleen zijn wedstrijden, maar doet dat bovendien met grote overtuiging (Torino (2-4), Lazio (1-4), Cagliari (5-2)). Misschien nog wel de grootste zege voor Atalanta is het behouden van aanvoerder en belangrijkste speler Alejandro ‘Papu’ Gomez. De inmiddels herkenbare 3-5-2 van Gasperini zorgt voor attractief voetbal. Inschuivende centrale verdedigers, wingbacks die de hele vleugels beslaan, middenvelders die vaak in de zestien komen en een pure artiest op 10 maakt iedere wedstrijd van Atalanta een feest om naar te kijken. Dat getuigen ook de scoringsdrift van Atalanta (13 goals) en de vele verschillende doelpuntenmakers (8 verschillende spelers).

Inter – Milan (zaterdag, 18:00)

We blijven nog even in Italië. Zaterdagavond om 18.00 kunt u met het bord op schoot kijken naar de Derby della Madonnina tussen Inter en AC Milan.

Na een weinig succesvol eerste jaar onder Conte, is de Scudetto absolute noodzaak voor Inter. De aankopen Achraf Hakimi (Real Madrid), Aleksandar Kolarov (Inter)  en Arturo Vidal (FC Barcelona) moeten voor die titel gaan zorgen. 

AC Milan heeft zich versterkt met Sandro Tonali (Brescia) Brahim Diaz (Real Madrid), Diego Dalot (Manchester United) en Ante Rebic (definitief overgenomen van Frankfurt). Het transferbeleid van Milan is de afgelopen jaren gericht op de toekomst en daar is deze transferperiode geen uitzondering op. 

Inter

In de openingswedstrijd van dit seizoen werd maar weer eens duidelijk waarom Inter Pazza Inter (het gekke Inter) wordt genoemd. In de laatste minuten van de wedstrijd tegen Fiorentina buigde de mannen van Conte een 2-3 achterstand om in een 4-3 overwinning. Midweeks werd de inhaalwedstrijd tegen promovendus Benevento vrij gemakkelijk gewonnen met 2-5. In de eerste wedstrijden van dit seizoen valt direct aankoop Hakimi op. Met twee assists en een goal lijkt Conte eindelijk zijn rechter wingback te hebben op wie hij kan vertrouwen. De wisselvalligheid is er nog niet uit. Na de spectaculaire overwinning tegen Benevento zagen we een inspiratieloos Inter tegen Lazio. De Nerazzurri kwam niet verder dan een 1-1 gelijkspel. 

AC Milan

Milan is bezig aan een indrukwekkende reeks. Al achttien officiële wedstrijden zonder nederlaag. De laatste nederlaag dateert alweer van 8 maart, toen er met 1-2 werd verloren van Genoa. Het begon te draaien nadat verloren zoon Zlatan Ibrahimovic terugkeerde bij Milan. Naast de absolute vedette Zlatan maken Theo Hernández, Gianluigi Donnarumma, Hakan Calhanoglu en Ismaël Bennacer grote indruk. Met nieuwkomers Tonali en Brahim Diaz, lijkt er eindelijk weer een elftal met kwaliteit te staan bij Milan. Inmiddels is de ploeg gedeeld koploper, eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ze nog geen echte test hebben gehad. Nadat vorig jaar de Derby della Madonnina twee keer werd verloren is Milan uit op Revanche. De laatste competitiezege tegen Inter dateert van januari 2016.

Gladbach – Wolfsburg 20.30. Zaterdag 17 oktober.

Gladbach maakte vorig jaar grote indruk, wat resulteerde in een vierde plaats. De selectie van de mannen van Rose is grotendeels intact gebleven. Wolfsburg reist met een slecht gevoel naar Mönchengladbach voor het duel van aankomende zaterdag. De ploeg van Oliver Glasner heeft nog geen competitiewedstrijd gewonnen en het gebrek aan doelpunten is een groot probleem. Pas één keer hebben ze het net kunnen vinden in drie competitiewedstrijden. Alle ogen bij Wolfsburg zullen gericht zijn op Wout Weghorst. De clubtopscorer van vorig seizoen moet voorin het tij gaan keren en de ploeg helpen aan de broodnodige goals. Verder is Wolfsburg ook nog eens uitgeschakeld in de voorrondes van de Europa League, nadat de ploeg met 2-1 verloor op bezoek bij AEK Athene. Goed nieuws voor trainer Glasner is wel dat Renato Steffen weer met de groep meetraint. De Zwitser werd getroffen door het Coronavirus en moest daardoor twee weken in quarantaine. https://twitter.com/vflwolfsburg_en/status/1315702131740024835?s=21

Villarreal – Valencia 16.00. Zondag 18 oktober

Valencia nam afgelopen zomer afscheid van een aantal belangrijke basiskrachten. Zo vertrok Rodrigo Moreno naar Leeds United en middenvelders Coquelin en Parejo maakten de overstap naar Villarreal. Vooral het vertrek van Parejo kwam hard aan bij de supporters. De middenvelder heeft immers negen jaar voor Valencia gespeeld. Ondanks dat Valencia een jasje heeft uitgedaan zijn ze redelijk aan het seizoen begonnen. Met een thuiszege op Levante en een knappe uitzege bij Real Sociedad. Verloren werd er wel tegen Real Betis en Celta de Vigo.

Leicester City – Aston Villa  20.15. Zondag 18 oktober.

Aston Villa 

Aston Villa is het seizoen op spectaculaire wijze begonnen met als klap op de vuurpijl een 7-2 overwinning op de landskampioen. Met aankopen als Emi Martinez (Arsenal), Ross Barkley (Chelsea), Ollie Watkins (Brentford) en Matty Cash (Nottingham Forest) heeft Aston Villa uitstekende zaken gedaan op de transfermarkt. Met captain Jack Grealish en de weer volledig fitte John McGinn heeft Aston Villa een elftal om in de gaten te houden. Villa dat vorig seizoen pas op de laatste speeldag handhaving wist veilig te stellen zou zomaar eens de verrassing van dit seizoen kunnen worden. Krijgt het sprookje van Leicester City een vervolg? 

Leicester City 

James Justin heeft in de eerste wedstrijden van het seizoen de naam Ben Chilwell doen vergeten met zijn sterke optredens. Timothy Castagne (overgenomen van Atalanta) speelt nu op de plek van Ricardo Pereira, omdat de Portugees al sinds Maart kampt met een kruisbandblessure.  Tielemans brak ooit als tiener door bij Anderlecht. Hij vertrok op twintigjarige leeftijd naar AS Monaco, wat geen succes is gebleken. Inmiddels schittert de Belg op het middenveld van Leicester City en zorgt voor de nodige creativiteit. Jamie Vardy is sinds de komst van trainer Rodgers weer de spits die zo succesvol was tijdens het kampioensjaar. Twee uitstekend presterende ploegen lijnrecht tegenover elkaar. Op papier een enerverende wedstrijd om het voetbalweekend mee te eindigen.

Kunt u niet genoeg krijgen van Buitenlands voetbal, luister dan onze FC Buitenland Podcast. Onze Jaron Blonk, FOX Sports-commentator Martijn van Zijtveld en Quincy Richardson bespreken in een uur tijd alles wat je moet weten over de vier grootste competities van Europa.