Tranen van dankbaarheid als beloning

16 oktober 2020 - 11:03

Al meer dan veertig jaar lang is hij in dienst van PSV. Meer dan dertig jaar lang is hij teammanager geweest. Inmiddels is Mart van den Heuvel het eerste contact van nieuwe spelers. En deze week is hij te gast in de Peesjeveepodcast!

Pomeriaan

Als verzorger komt Mart van den Heuvel binnen bij PSV, waar hem na enkele jaren de volgende vraag wordt gesteld: ’Mart, zou jij teammanager willen worden?’ 

Inmiddels kan Mart de taken van een teammanager wel dromen: het regelen van hotels in het buitenland, huizen bekijken en het begeleiden van de spelers. Vooral dat laatste vormt een prachtige bron van verhalen. Zo moet Mart een paard regelen voor een vriendin van een van de spelers, regelt hij een dure auto voor weer een andere speler en moet er een hond komen voor de dochter van Hirving Lozano. Die hond -een Pomeriaan- is Mart samen met Hirving gaan ophalen in Den Helder. Het ras was destijds namelijk nergens anders in Nederland te krijgen. Vijfentwintighonderd euro lichter keren ze terug naar Eindhoven. Eindstand: een blije dochter. Juist dit soort dingen zijn volgens Mart de mooie dingen van het vak. 

‘’Nadat ik zo’n verzoek krijg zoek ik heel internet af voor hetgeen wat die speler of zijn familie wil. Wanneer ik dat dan geregeld heb, doet je dat gewoon ontzettend goed.’’ 

Dat Hirving Lozano er vervolgens op los scoorde in de Eredivisie is vast geen toeval… 

Luisterend oor

Naast de succesverhalen zijn er natuurlijk ook de spelers die het niet hebben gered in Eindhoven. ‘’Die jongens zitten niet lekker in hun vel en komen vaak ook uit allerlei verschillende landen in de wereld, ze spreken geen Nederlands en zijn hier vaak alleen.’’ 

Een belletje of appje doet ze vaak al goed, maar Mart ging én gaat vooral op de koffie. ‘’Gewoon even een bakkie doen en een luisterend oor bieden. Vertellen dat hun tijd wel gaat komen. Meer kan ik ook niet doen.’’ 

Pizzadozen

Een van de spelers waar het niet goed mee gaat in zijn tijd als teammanager is Jonathan Reis, waar Mart een bijzondere band mee heeft: ‘’Het is een jongen die ik veel heb gered zullen we maar zeggen. Hij zit in een appartement en eens in de week rijd ik daar langs. Wat denk je? Alleen maar pizza- en shoarmadozen. Ik ben er voor gaan zorgen dat hij eten mee kreeg of ergens eten kon gaan halen.’’ Nadat het aanvankelijk beter gaat met Reis, raakt hij geblesseerd en moet hij negen maanden gaan revalideren. 

‘’Op dat moment raakten we hem kwijt, hij kon het niet opbrengen om zo’n lange tijd te gaan herstellen.’’ Mart baalt ontzettend van zijn blessure, ook voor de voetballer Reis. ‘’Het was echt een ongelofelijke goede spits geworden. Maar, het gaat nu goed met hem. Hij is afgelopen seizoen gestopt met voetbal en heeft het financieel ook niet slecht gedaan.’’ 

Na de blessure van Maxí Romero schiet hetzelfde scenario door het hoofd van Mart. ‘’Om de dag bel of app ik hem hoe het gaat. Hij is nu in Barcelona en gaat over een paar dagen naar Argentinië om daar te revalideren, maar ik ben heel benieuwd of we hem ooit nog terug gaan zien.’’ 

Op bezoek in Lyon

Mart van den Heuvel is veel meer dan alleen een regelaar voor veel spelers. Dat is iets wat hem duidelijk wordt bij het weerzien met oud-spelers. ‘’Tijdens mijn bezoek aan Marcelo en Memphis in Lyon hoopte ik ook zijn vrouw en kinderen nog even te zien. Op het moment dat zijn vrouw me ziet begint ze spontaan te huilen… Op zo’n moment besef je wat je voor die mensen hebt betekend. Dat is natuurlijk prachtig, echt iets heel bijzonders.’’ 

Voor meer mooie verhalen, luister de hele podcast in je favoriete podcastplayer!