TIEN TRANSFERS OM IN DE GATEN TE HOUDEN

08 oktober 2020 - 14:52

De transferwindow is een van de leukste periodes in het voetbalseizoen. Spelers maken nieuwe stappen in hun carrière en dat is altijd leuk om in de gaten te houden. Voor FC Buitenland heb ik tien spelers uitgezocht die ik het komende jaar nauwlettend ga volgen!

Door: Jaron Blonk

Ben Godfrey – Everton

Verdedigers Jamal Lewis, Max Aarons en Ben Godfrey worden, ondanks liefst 75 tegendoelpunten met Norwich, begeert door de voltallige Engelse (sub)top. Uiteindelijk maakt Godfrey de stap naar Everton; waarmee The Toffees een goed voetballende centrale verdediger in huis halen. Hij is met zijn 1.86 meter niet de grootste, maar dat compenseert Godfrey met veel sprongkracht en snelheid. Bij het kwakkelende Norwich City maakte Godfrey een redelijk solide indruk, waarbij vooral zijn strakke inspeelpass opviel. Met al het aanvallende talent van Everton op het middenveld en in de aanval is progressieve passing (directe verticale passes) van achteruit gewenst. Bovendien vult Godfrey met zijn voetballende kwaliteiten perfect de zwaktes van collega-verdedigers Yerry Mina en Michael Keane aan. 

? Take: 

Als hij zijn ontwikkeling kan doorzetten bij Everton, verwacht ik deze jongen zeker terug te zien op het EK.

Een vrij exemplarisch voorbeeld van de voetballer Ben Godfrey:

Jonathan David – Lille

De opvallendste transfer in België deze zomer is zonder meer die van Jonathan David. Met 27 goals en acht assists in het shirt van AA Gent liet hij zien toe te zijn aan een volgende stap. OSC Lille werd die volgende stap. De club zat na de verkoop van Osimhen om een aanvaller verlegen en Jonathan David is een snelle en sterke speler, met bovendien een uitstekend positioneel inzicht. David kan op vrijwel alle aanvallende posities uit de voeten, maar is het sterkst als schaduwspits. Zijn gevoel voor ruimte is exceptioneel en misschien nog wel het meest te vergelijken met dat van Thomas Müller. De eerste wedstrijden van David in het shirt van Lille zijn nog niet overtuigend, maar aan alles zie je dat het een groot talent is. 

? Take: 

Mijn verwachting is dat Lille de juiste club voor David is en dat we hem over twee jaar in de absolute wereldtop terug zien! Gokje, ik denk Bayern

De creativiteit van Jonathan David wordt gemist in Gent:

Jeremy Doku – Stade Rennes

Op deadline day deed Stade Rennes stiekem nog even uitstekende zaken: Raphinha werd voor 18,5 miljoen verkocht aan Leeds United en haalde met dit geld – en wat extra’s- vleugelflitser Jeremy Doku op bij Anderlecht. De net achttienjarige Doku heeft al achtentwintig wedstrijden in de benen voor Anderlecht en was afgelopen seizoen een van de weinige lichtpuntjes bij de kwakkelende club uit Brussel. Op zeer jonge leeftijd is Doku by far de beste dribbelaar in de Belgische competitie, met een slagingspercentage van ruim 75% (126 geslaagde dribbels van de 168). Hij begint zijn dribbel het liefst volledig breed vanaf de rechterkant, wat hij doet om óf ruimte te creëren voor diepgaande medespelers óf om met een actie het zestienmetergebied in te komen en vanuit daar de bal terug te trekken. Stade Rennes is aan een mooi project bezig; de transfer van Doku sluit hier volledig bij aan. Op deze manier is het zeker de moeite waard om een keer een Franse stream op te zoeken.

? Take:

Ik denk dat Doku in zijn debuutseizoen boven de 10 assists gaat eindigen in de Ligue 1.

Dit zijn de lekkerdere afscheidsfilmpjes hoor:

Aaron Hickey – Bologna

Wil je eerst het goede, of eerst het slechte nieuws? Schotland heeft drie fantastische voetballers, het probleem is dat ze alledrie linksback staan. Naast Premier League-spelers Andy Robertson (Liverpool) en Kieran Tierney (Arsenal) is daar Aaron Hickey. Na een uitstekend verlopen seizoen bij Hearts maakte hij deze zomer de overstap naar Bologna. Waar men een wat langere transitieperiode had verwacht – wie moet niet wennen als je van Schotland naar Italië verkast?- bewijst hij de kenners het tegendeel met een uitstekende start in de basiself van de ploeg van onder meer Jerdy Schouten. Als de typisch moderne back is Hickey in balbezit een extra aanvallend gevaar vanaf de linkerkant, maar ook verdedigend staat hij zeker zijn mannetje. In tegenstelling tot zijn directe concurrent Mitchell Dijks is hij niet erg groot, maar met zijn snelheid bijna niet te kloppen. Kortom, een typisch bijtertje, waar je vier keer langs moet. Niet de meeste voor de hand liggende transfer, maar daardoor extra leuk om in de gaten te houden.

? Take:

Mitchel Dijks gaat op de tractor richting de uitgang, door de goede prestaties van Aaron Hickey.

Dit verklaart de publiekswissel bij zijn debuut wel een beetje:

Weston McKennie – Juventus

Schalke 04 is al jaren dolende en bovendien raakt het ieder jaar wel weer een toptalent kwijt. Dit jaar was het de beurt aan dynamische middenvelder Weston McKennie. Juventus bleek aan verjonging toe: het middenveld oogde stroef en statisch en McKennie moet met zijn dynamiek nieuwe energie in het spel van Juventus brengen. Kortom, een match made in heaven. De meest treffende omschrijving van McKennie is een sterke en zeer intelligente box-to-box speler. Naast dat McKennie een echt powerhouse is, beschikt hij over een meer dan uitstekende passing. De eerste duels in Turijn lieten al zien dat dit een jongen met een grote toekomst is. In het spel wat Pirlo wil spelen, waarbij er heel hoog druk moet worden gezet, is dit een onmisbare schakel. 

? Take: 

De Amerikaan heeft het in zich om dit seizoen al een van de beste middenvelders van de Serie A te worden.

Weston McKennie legt uit waarom hij voor Juventus koos:

Pedri – Barcelona

De pas 17-jarige aanvaller  Pedri mocht dit seizoen al meerdere keren invallen bij het Barcelona van coach Ronald Koeman. Na het afgelopen jaar bij Las Palmas grote indruk gemaakt te hebben, is hij nu het volgende aanvallende talent van Barcelona. Vorig jaar liet Pedri zien multi-inzetbaar te zijn. Het meeste begon Pedri in een vrije rol aan de linkerkant, maar hij werd eveneens gebruikt als nummer tien of zelfs centrale middenvelder. Zijn grootste kwaliteiten? Intelligentie en techniek. In de kleine ruimte is hij geweldig en kiest hij vrijwel altijd de juiste oplossing. Als je dat combineert met het feit dat Pedri zeer bewust is van waar hij positioneel moet lopen, verklaart dit de vele minuten die Koeman hem al laat maken. Met Fati, Trincao en Pedri zit Barcelona qua aanvallend talent de komende jaren wel goed. 

? Take: 

Als Pedri zich zo blijft ontwikkelen zou het mij niet verbazen als hij tegen het einde seizoen een basisplaats heeft.

Je hebt er vijf spelers op moeten wachten, maar het eerste compilatie filmpje is daar!

Jude Bellingham – Dortmund

Engelse toptalenten hebben de weg naar Duitsland gevonden: na de succesvolle overstap van Jadon Sancho richting Dortmund volgde deze zomer Jude Bellingham. Waar de grootste talenten in Engeland weinig tot geen speeltijd krijgen in de Premier League, is dat totaal tegenovergesteld voor de Bundesliga. Bellingham is een van die grote talenten, maar geen van de grote Engelse clubs sloeg toe. Dortmund deed dat wel, en de centrale middenvelder wist direct een basisplaats te bemachtigen naast Axel Witsel. Bij zijn basisdebuut gaf hij bovendien gelijk een assist bij de goal van Reyna. De assist, een typisch voorbeeld van een situatie waarbij hij in de kleine ruimte de juiste oplossingen weet te vinden, karakteriseert het spel van Bellingham. Als een van de twee controlerende middenvelders neemt hij redelijk wat risico in zijn passing en dribbels, wat er voor zorgt dat de aanvallende spelers van Dortmund de bal op de juiste plekken krijgen. Al met al een fantastische stap voor zowel Bellingham, als Dortmund. En ja, the hype is real!

? Take: 

Ik zou er niet gek van opkijken als we hem in de EK-selectie van Engeland terug gaan zien.

Onder-21 voor Engeland is een feit, volgende station is het debuut voor The Three Lions:

Marc Roca – Bayern München 

Stijn, La Liga-kenner en beter bekend als @alaphillipe op Twitter, zei het terecht: ‘’Het zou eeuwig zonde zijn als Roca zijn wedstrijdjes dit seizoen in de Segunda zou moeten afwerken’’. Dit gebeurde dan ook niet. De beste club ter wereld, bleek ook een van de best geleide clubs ter wereld. Bayern München haalt Espanyols dirigent Marco Roca voor negen miljoen op bij de degradant. Met Roca haalt Bayern een echte spelverdeler in huis. De typische nummer zes wordt al vergeleken met een andere Spaanse legende die bij Bayern speelde: Xabi Alonso. Qua niveau komt hij daar nog niet bij in de buurt, maar qua passing is de vergelijking tussen de twee zeker te zien. Vanuit de opbouw heeft Roca het vermogen om met directe strakke passes snelheid in het spel te brengen. Nu Thiago Alcantara weg is, is er zeker behoefte aan die specifieke kwaliteiten bij Bayern München.

? Take:

Na de winterstop vormen Marc Roca en Joshua Kimmich het middenveld van Bayern München.

Niets aan toe te voegen:

Facundo Pellistri – Manchester United

De Uruguayaanse winger is waarschijnlijk niet de grote aankoop waar veel Manchester United-fans op hadden gehoopt. Maar, het zou zomaar kunnen dat hij de show in Manchester gaat stelen. Met Pellistri heeft de grootmacht een flegmatieke buitenspeler gehaald, die vanaf de rechterflank altijd op zoek is naar de dribbel. Pellistri speelde tot nu toe 32 wedstrijden in het eerste van de Uruguayaanse topclub Penarol, waarbij hij nog niet heel effectief was (één goal en drie assists). Zijn manier van dribbelen wordt nu al vergeleken met die van grootheden als Messi en Dybala. Op dat niveau zit deze jongen uiteraard nog niet, maar de volledige controle over de bal valt wel op. 

? Take: 

Op aanbevelen van Cavani (of zijn zaakwaarnemer) is deze jongen naar Manchester gekomen en als hij zijn belofte weet waar te maken, is dat misschien nog wel een grotere transfer dan die van Cavani zelf.

Met dank aan het geweldige account Warriors of Uruguay:

Fábio Silva – Wolverhampton Wanderers FC 

Het grote Portugese Football Manager talent maakt voor ruim 40 miljoen euro de overstap naar het team van Jorge Mendes. Met tien Portugezen in de selectie van Wolverhampton is de voertaal  inmiddels Portugees, dus wat dat betreft is het fijn binnenkomen voor de talentvolle spits. De combinatie van intelligentie, techniek en dodelijkheid in de zestien maakt dat er nu al ruim 40 miljoen voor Silva is betaald. Doordat de international van Jong Portugal vrijwel altijd drie stappen vooruit denkt, is hij fysiek sterkere tegenstanders relatief vaak de baas: een kwaliteit die in de Premier League natuurlijk hard nodig is. Silva is een moderne spits die naast kracht en snelheid ook handig is in de kleine ruimtes en goed is in de combinatie. Achter de onbetwiste Raul Jimenez zal Fábio Silva de tijd krijgen om te wennen aan de Premier League. 

? Take: 

Mijn hoop is dat we richting het einde van het seizoen Fábio Silva als eerste spits van Wolves zullen zien, maar dat zal nog een hels karwei worden.

Fábio Silva zijn droom is om nog met Cristiano Ronaldo te spelen. Ik zeg dinsdag 15 juni 2021 om 18:00 in Boedapest.

Wil je niks missen uit de La Liga, Premier League, Serie A en Bundesliga luister dan naar de FC Buitenland podcast!