1. FC Heidenheim: Man erreicht nichts, wenn man große Töne spuckt.

29 juni 2020 - 09:50

Als je voorafgaand aan dit seizoen in de 2. Bundesliga een lijst zou maken van clubs die mee zouden doen om promotie, dan zouden er waarschijnlijk namen als HSV, VfB Stuttgart, Hannover 96 en 1. FC Nürnberg op staan. Waarschijnlijk zouden de echte kenners hier nog Arminia Bielefeld aan toevoegen maar ik denk dat je zo een mooie top vijf samengesteld hebt. Waar Bielefeld en Stuttgart verzekerd zijn van promotie, is plek drie in handen van een andere club. Het kleine 1. FC Heidenheim staat namelijk voor haar eerste promotie ooit naar de 1. Bundesliga. Elf jaar geleden speelde de club nog op het vierde niveau en nu staan clubs als Bayern München en Borussia Dortmund klaar om hun opwachting te maken in de stad die niet meer dan 50.000 inwoners telt. Best een knappe prestatie voor een kleine club. Waar heeft Heidenheim dit succes aan te danken en gaat het ze daadwerkelijk lukken om naar de 1. Bundesliga te gaan? 

Arsène Wenger aus Heidenheim 

Een groot gedeelte van het succes van Heidenheim is toe te schrijven aan trainer Frank Schmidt. De uit Heidenheim an der Brenz afkomstige trainer is sinds 2003 non-stop aan de club verbonden, eerst als (veel scorende) verdediger en sinds 2007 is hij eindverantwoordelijke. Het verhaal van een interim-trainer die vervolgens een aantal jaar blijft, is niet nieuw. Maar om na een interim aanstelling er al dertien jaar te blijven, lijkt me vrij uniek. Het idee achter de aanstelling van Schmidt was namelijk dat hij in 2007 slechts tot de winterstop zou blijven en dat de 1. FCH dan op zoek zou gaan naar een vervanger. De resultaten van Heidenheim waren echter zo goed dat Schmidt mocht blijven. Dit vertrouwen werd dubbel en dwars terugbetaald. In het eerste seizoen promoveerde Heidenheim direct naar de Regionalliga (het vierde niveau). Dit verblijf was echter van korte duur, maar niet om een trieste reden want de promovendus werd kampioen en mocht direct door naar de 3. Liga. Hiertraden ze in 2009 aan en het succesverhaal van Schmidt ging door. In 2015 promoveerde Heidenheim naar de 2. Bundesliga waardoor de club groot aandacht kreeg, mede door deze aankondiging van Tom Beugelsdijk.

Cupfighters

Heidenheim houdt van de DFB-Pokal en dan vooral van mensen choqueren met hun resultaten. Zo haalde Heidenheim in 2016 de kwartfinale, waarin ze werden uitgeschakeld door Hertha BSC. Echter in 2018/19 zorgde Heidenheim pas echt voor een shock! In de achtste finale kwam het Leverkusen van Peter Bosz op bezoek in de Voith-Arena. Nadat Julian Brandt de bezoekers op voorsprong had gezet, leek er weinig aan de hand voor Bayer. Echter wist het team van Frank Schmidt hoe ze Leverkusen moesten bespelen en met een aantal gevaarlijke counters, stuntte Heidenheim en wonnen ze met 2-1. Dit was voor Heidenheim de eerste keer dat ze een 1. Bundesligaclub hadden uitgeschakeld in de DFB-Pokal.

Om het feest compleet te maken, mocht Heidenheim in de kwartfinale naar de Allianz Arena waar FC Bayern München ze stond op te wachten. Walk in the park voor Niko Kovac en zijn team zou je denken maar Heidenheim dacht hier anders over. Sterker nog, nadat Leon Goretzka Bayern op 1-0 had gezet, kwam Heidenheim los. Hoewel ze verloren, 5-4, was Heidenheim allesbehalve kansloos. Check zelf de beelden maar. 

De toekomst

Heidenheim is dit seizoen derde geworden. Dit met grote dank aan HSV. HSV en Heidenheim leken in de voorlaatste wedstrijd af te steven op een gelijkspel toen in de 95e minuut Konstantin Kerschbaumer Hamburg in rouw dompelde en Heidenheim op de play-off plek neerzette. Deze plek kwam, ondanks een grote nederlaag tegen kampioen Arminia Bielefeld, niet meer in gevaar aangezien HSV thuis tegen SV Sandhausen 5-1 verloor. 

De overwinning op HSV bleek beslissend te zijn voor het spelen van play-offs, echter, voorzitter Holger Sannwald waagde zich niet aan een uitspraak over of Heidenheim zou promoveren of niet: “Man erreicht nichts, wenn man große Töne spuckt”, zo zei de voorzitter in gesprek met de Heidenheimer Zeitung. 

Heidenheim mag zich dus gaan opmaken voor het tweeluik met Werder Bremen om te strijden voor hun eerste promotie ooit naar de 1. Bundesliga. Het vertrouwen in Schmidt is opnieuw uitgesproken en de oefenmeester ligt nog vast tot en met de zomer van 2023. Kan Heidenheim geschiedenis schrijven of blijft Werder Bremen verzekerd van nog een jaar in de 1. Bundesliga? Het duel in Bremen is op donderdag 2 juli, waarna de return in Heidenheim an der Brenz de maandag erop plaats zal vinden.