#ProjectRestart: de stand van zaken in de Premier League!

15 juni 2020 - 16:21

Op 17 juni gaat #ProjectRestart van start, dit betekent dat na meer dan drie maanden de Premier League weer verder gaat. Manchester City en Arsenal trappen, samen met Aston Villa en Sheffield United, de herstart af. Als een kleine opfrisbeurt bespreken we in dit artikel hoe de Premier League er op dit moment voor staat en waar het nog spannend kan worden.

Lees het artikel en check direct even onze Engelse voetbalpodcast Row Z en onze betting podcast FC Betting die volledig in het teken staan van de Premier League herstart!

Het kampioenschap

We beginnen met een plek die al weggegeven is. Liverpool staat met nog negen duels te spelen 25 punten voor op de nummer twee, Manchester City. Het lijkt dus een kwestie van tijd voordat Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum zich tot de beste van Engeland mogen kronen.

De Europese plekken

Manchester City staat stevig op de tweede plek en zou zich, normaal gesproken, kwalificeren voor de Champions League. Echter, vanwege Financial Fair Play zouden de ‘Citizens’ de komende twee seizoenen niet toegelaten worden tot Europees voetbal.

../../Desktop/Screen%20Shot%202020-06-05%20at%2016.48.13.png

Manchester City ging begin juni tegen deze schoring in beroep, waarvan begin juli de uitslag zal volgen. City is strijdbaar en gaat ervanuit dat ze deze zaak winnen. Mocht dit niet lukken, dan wordt het een interessant gevecht om Champions League plekken. Het goed presterende Leicester City staat er op de derde plaats goed voor en ook Chelsea lijkt goede papieren te hebben om als vierde rechtstreeks de Champions League in te gaan. 

Hieronder wordt het spannend want wie gaat de laatste Champions League plek claimen en wie mag volgend jaar aantreden in de groepsfase van de Europa League? Het verschil tussen nummer vijf Manchester United en nummer elf Crystal Palace bedraagt slechts zes punten, dus de kans op schommelingen in dit gedeelte van de ranglijst zijn groot. In het geval van de schorsing van Manchester City, gaat de nummer zes (op dit moment Wolves) naar de groepsfase van de Europa League en stroomt de nummer zeven (promovendus Sheffield United) in in de tweede voorronde. De winnaar van de FA Cup stroomt, net als de nummer zes, in in de groepsfase van de Europa League. 

Mocht een van de top zeven clubs de FA Cup winnen, dan gaat dit ticket door naar de nummer acht (Tottenham Hotspur). Op plek negen bevindt Arsenal zich, met drie punten minder dan Wolves. Ook Burnley zou met 40 punten nog kunnen kwalificeren voor Europees voetbal. Het is dus voor de clubs belangrijk dat als ze zich voor Europees voetbal plaatsen, ze minimaal achtste moeten eindigen om een kans te maken. 

De degradatiestrijd

Onderin wordt het heel spannend. Vanaf plek 15 tot en met plek 20 kan eigenlijk alles nog gebeuren. Met nog negen duels te gaan, is het verschil tussen deze vijf plekken slechts negen punten. Het Norwich City van Tim Krul en Teemu Pukki heeft de slechtste papieren voor lijfsbehoud maar het verschil tussen nummer 19, Aston Villa, en de veilige 17e plaats, op dit moment in handen van Watford, is slechts twee punten. Interessant detail is dat zowel Bournemouth (18e), Watford (17e) en West Ham (16e) alle drie 27 punten. Ook het doelsaldo tussen deze drie clubs is te verwaarlozen. Op plek 15 staat Brighton, de club die goed aan het seizoen begon maar flink is weggezakt en dus alle zeilen bij moet zetten om zich zo snel mogelijk te ontdoen van de degradatieplekken. 

stand%20premier%20league/stand%20premier%20league.001.jpeg

Voor Newcastle United, Everton en Southampton lijkt het seizoen over. Deze drie clubs zullen niet meer degraderen en ze zijn ver verwijderd van de Europese plekken. Vooral van Southampton is dit een knappe prestatie aangezien ze dramatisch aan het seizoen begonnen en zich lang in de degradatiezone bevonden. Het vertrouwen van de club in trainer Ralph Hasenhüttl heeft zich echter uitbetaald en eerder deze maand is zijn contract verlengd tot de zomer van 2024. Over Newcastle zal de komende weken nog wel veel nieuws komen omtrent de potentiële overname. Everton zal niet tevreden terugkijken op dit seizoen. Voor de ‘Toffees’ was het een seizoen waarin de verwachtingen hoog waren maar de resultaten teleurstellend. Het team heeft talent en het lijkt erop dat ze met Carlo Ancelotti de juiste trainer hebben gevonden om volgend seizoen tot een succes te maken. 

De belangen zijn onverminderd groot. Dat Liverpool kampioen wordt, dat staat wel vast. Wie de laatste Champions League plek bemachtigt is al een lastigere vraag, en hoe de degradatiestrijd er uit gaat zien is al helemaal spannend. De Premier League is weer terug!