Traditionsverein vor den Abstieg

12 juni 2020 - 09:20

Door: Maurits Hoek

Elk jaar lijkt het erop dat in Duitsland een traditieclub met grote achterban, veel historie en successen (een Traditionsverein, zoals de Duitsers dit zo mooi noemen) moet vechten voor haar voortbestaan in de 1. Bundesliga. HSV flirtte al een aantal jaar openlijk met degradatie. In 2018 viel voor de club uit Hamburg definitief het doek en zo moesten zij afscheid nemen van hun status als Bundesligist. Ook grote clubs als VfB Stuttgart en 1. FC Köln weten hoe het is om tegen degradatie te strijden en om deze strijd te verliezen. Dit jaar lijkt het er weer op dat een Traditionsverein aan het kortste eind in een Abstiegskampf zal trekken.

Dit keer is het de beurt aan Werder Bremen, die op de zeventiende plek in de Bundesliga staan. Echter, er is een groot verschil tussen Werder Bremen en de drie eerdergenoemde clubs. Waarbij Stuttgart, HSV en Köln tijdens het seizoen waarin ze degradeerden een of meerdere keren van trainer wisselden, lijkt Werder-trainer Florian Kohfeldt stevig in het zadel te zitten. Hoe kan het dat in deze periode het vertrouwen van het bestuur in de onervaren Kohfeldt zo groot is? 

Behaalde resultaten

De 37-jarige keuzeheer is aan zijn tweede volledige seizoen bezig in het betaald voetbal. De behaalde resultaten van Kohfeldt spreken in zijn voordeel. Op 3 november 2017 nam Florian Kohfeldt het stokje over van Alexander Nouri met de club in de degradatiezorgen. Onder Kohfeldts leiding kregen de spelers weer kleur op hun wangen en Werder Bremen eindigde dat seizoen op een respectabele elfde plaats. Het seizoen daarop swingde de club als in de hoogtijdagen van Thomas Schaaf. Bij vlagen was het voetbal weergaloos met als talisman recordaankoop Davy Klaassen. Ook oud-Vitesse aanvaller Milot Rashica liet dit seizoen zien waarom onder andere RB Leipzig in zijn diensten geïnteresseerd is en keeper Jiri Pavlenka speelde een dijk van een seizoen. 

Ook voormalig enfant-terrible Max Kruse liet zich van zijn beste kant zien en was bepalend voor dit team. Als laatste lukte het Werder Bremen om de halve finale van de DFB Pokal te bereiken. De club miste Europees voetbal maar er lag een blauwdruk voor een succesvol seizoen 2019/20. 

Kind van de club

In 2001 kwam keeper Kohfeldt bij Werder Bremen om voor het derde elftal te spelen. Dit hield hij vol tot en met 2009. Hierna begon hij als assistent-trainer bij verschillende jeugdelftallen. Tussen 2014 en 2016 mocht hij al aan het eerste elftal ruiken als assistent-trainer van Viktor Skripnik. Na diens ontslag werd Kohfeldt van het O-23 team van Werder Bremen. Florian Kohfeldt kent de club dus door en door. 

Topstudent

Florian Kohfeldt is een voorbeeld van de nieuwe lichting jonge Duitse ‘laptoptrainers’. In 2015 behaalde hij zijn diploma als voetbaltrainer van de DFB. Tijdens de opleiding maakte hij indruk en hij was de beste student van zijn lichting. Ook gaf de DFB Kohfeldt in het voorjaar van 2019 de prijs voor beste coach van het jaar 2018.

Blessures

Werder Bremen heeft voorafgaand aan dit seizoen afscheid genomen van Max Kruse. Dit verlies heeft Sportdirektor Frank Baumann geprobeerd op te vangen met het terughalen van Niclas Füllkrug. De spits begon goed en wist in vier duels twee keer het net te vinden voordat het noodlot toesloeg. Tijdens een training scheurde Füllkrug zijn kruisband af waardoor hij voor de rest van het seizoen uitgeschakeld is. Voor defensieve stabiliteit werd Omer Toprak op huurbasis overgenomen van Borussia Dortmund. De Turkse verdediger was echter een groot gedeelte van de tijd geblesseerd, ditzelfde geldt voor aanvoerder Niklas Moisander, Ludwig Augustinsson en Sebastian Langkamp. 

Hierdoor spreken we over vier verdedigers die normaal gesproken voor een trainer een ‘no-brainer’ zijn in de opstelling. Voeg de langdurige blessures van Kevin Möwald en, eerder dit seizoen, van Fin Bartels aan deze lijst en Werder mist acht spelers die normaal gesproken om een basisplaats vechten. Voor een club als Werder Bremen zijn dit grote verliezen. Het zit Florian Kohfeldt op dit vlak niet mee. Gelukkig voor de geplaagde oefenmeester komen de geblesseerden langzaamaan weer terug op het trainingsveld.

Vertrouwen

Baumann heeft al meerdere malen aangegeven dat hij het vertrouwen in de trainer heeft, ook in deze situatie. Dit vertrouwen in de trainer schijnt er volgens de Weser Kurier (het RTV Rijnmond van Bremen) ook in de groep nog te zijn. 

Marco Bode, voorzitter van de Raad van Commissarissen, heeft tijdens een podcast van NDR aangegeven dat Florian Kohfeldt bij lijfsbehoud ook volgend jaar voor de groep zal staan. Over de toekomst van de trainer, alsook die van Baumann, in het geval van degradatie heeft Bode zich niet uitgelaten. Ook van buiten de club is men overtuigd van de kunde van Florian Kohfeldt. In een interview met Sport BILD gaf Duitsland-legende Lothar Matthäus aan dat hij overtuigd is van de trainer en dat Werder Bremen geen betere trainer kan vinden dan de 37-jarige oefenmeester. Club-icoon Rune Bratseth had zich na de 1-4 nederlaag tegen Leverkusen vel tegen Kohfeldt gekeerd en gaf aan dat hij vond dat de trainer op moest stappen maar hier is de Noor inmiddels van terug gekrabbeld. 

Vorm

Door deze blessuregolf is het lastig gebleken om het niveau van het seizoen 2018/19 te herhalen. Door de vele nederlagen die de club leed, nam het zelfvertrouwen van de spelers af en dit was terug te zien in het spel. De meest in het oog springende voorbeelden van deze vormdip zijn doelman Jiri Pavlenka, die tot de Coronastop geen schim meer was van de betrouwbare keeper van de jaren ervoor, en Davie Selke, die sinds zijn komst in de winter moeite heeft met scoren. De vorm van Werder is vooral in thuiswedstrijden niet goed. Slechts een maal werd er in het Weserstadion gewonnen en in dertien thuisduels heeft Werder Bremen negen keer gescoord. Sinds de Coronastop heeft het team van Davy Klaassen iets van een goede vorm teruggekregen. Uit de eerste zes duels werden zeven punten gehaald, zes hiervan werden in uitduels gehaald, en het gat met FSV Mainz, die op de veilige vijftiende plaats staat, is geslonken tot zes punten. 

Toekomst

Zaterdag staat er een echte degradatiekraker op het programma. Werder speelt namelijk uit tegen de nummer laatst, Paderborn. Werder Bremen heeft nog vier duels om zich van de eerste degradatie sinds 1980 af te wenden. In de media heeft Florian Kohfeldt aangegeven dat hij zichzelf als de juiste man voor deze klus ziet. De recente resultaten plus het vertoonde spel laten zien dat hij met deze uitspraak geen blufpoker speelt en in staat lijkt om het tij te keren. Echter is het wel oppassen dat de spelers scherp blijven want, zo is gebleken, een klein beetje concentratieverlies leidt bij Werder vrijwel altijd tot een tegengoal. Tegen Eintracht Frankfurt en Wolfsburg kwamen de zwaktepunten van Werder, zowel voorin als achterin, op pijnlijke wijze naar voren. 

De grootste uitdager van Werder is goed presterende Fortuna Düsseldorf, die op plek zestien staat. Het verschil tussen deze twee ploegen is drie punten in het voordeel van Fortuna. Met og vier duels te gaan wordt het voor de ‘Grün-Weißen’ nog een heel karwei om in de Bundesliga te blijven, maar niets is onmogelijk. Het resterende programma voor beiden clubs maakt het er niet minder spannend op. Zo speelt Düsseldorf nog tegen achtereenvolgens Borussia Dortmund, RB Leipzig, FC Augsburg en Union Berlin terwijl het team van Florian Kohfeldt het opneemt tegen achtereenvolgens Paderborn, Bayern München, Mainz en Köln. 

Mocht Werder de concentratie houden en spelen op de manier waarop ze dit tegen Schalke, Freiburg en Gladbach deden, dan kan de degradatiestrijd dit jaar weer zo spannend worden als dat alleen in Duitsland kan, en wie weet kan Werder de Abstieg tegenhouden!