Hertha BSC: Big City Club of Big spenders?

05 juni 2020 - 15:02

Zaterdagavond speelt Borussia Dortmund tegen Hertha BSC. Over Dortmund is de afgelopen periode al veel geschreven dus voor ons is deze wedstrijd een mooie gelegenheid om ons te verdiepen in de tegenstander, Hertha BSC.

Door: Maurits Hoek

Sterrenensemble

Begin dit seizoen waren de verwachtingen in de Duitse hoofdstad hooggespannen want trainer en clubicoon Pál Dárdai moest na vierenhalf jaar het Olympiastadion verlaten. In deze periode eindigde Hertha steevast in de middenmoot van de Duitse Bundesliga. Niet slecht, zou je zeggen voor een club waar het – ook op trainersvlak – vaak onrustig is. Echter, Hertha wil beter en vooral meer. Investeerder Lars Windhorst, die naar verluid 225 miljoen in de club wil investeren, spreekt van een ‘Big City Club’, naar het model van voetbalclubs uit Londen en Madrid. Om deze ambitie kracht bij te zetten, is er flink in de selectie geïnvesteerd. Afgelopen zomer werden Dodi Lukebakio en Dedryck Boyata aangetrokken. In de winter werd het te vormen sterrenensemble aangevuld met Krzystof Piatek, Matheus Cunha, Santiago Ascacíbar en, voor een recordbedrag, Lucas Tousart.

Ondanks dat Pál Dárdai voor de eerder gepredikte rust binnen de club zorgde, moet het hyperambitieuze Hertha binnenkort meedoen met de besten des lands en wilde Sportdirektor Michael Preetz een grote naam voor de groep hebben. In de media werden namen als Roger Schmidt en Jürgen Klinsmann gebezigd, maar de keuze viel op Ante Čović. 

Huwelijk

Čović was jarenlang jeugdtrainer en voor de in Berlijn geboren oud-middenvelder is dit zijn eerste klus als hoofdtrainer van een eerste elftal. Erg succesvol werd deze samenwerking niet, want na veertien duels, waarvan er zeven verloren werden, mocht de Kroaat vertrekken. Hij liet een Hertha achter zich dat, in plaats van strijden om Europees voetbal, terechtgekomen was in een degradatiestrijd. Een wisseling van de wacht werd dus noodzakelijk geacht. Als vervanger trok ‘Die alte Dame’ Duitsland- en Bayern-legende Jürgen Klinsmann aan, de man die zich eerder al aan Hertha had verbonden in de Raad van Toezicht. Bij zijn thuisdebuut was hij zo onder de indruk van de sfeer in het Olympiastadion dat hij deze vanuit de dug-out vastlegde met zijn telefoon. 

Het huwelijk was kort, maar turbulent. Zo mistte Klinsmann bijna het duel met Bayern München omdat zijn trainerslicentie nog in de VS lag. Hier woonde hij voor zijn komst naar Hertha BSC. Op 11 februari liet hij, nota bene via een Facebookbericht, weten dat hij zijn ontslag als trainer aankondigde. Wel wilde Klinsmann zijn plek in de Raad van Toezicht van de club terug. Deze kreeg hij niet, de plek is momenteel namelijk vergeven aan Jens Lehmann. Ken je hem nog?

Als klap op de vuurpijl kreeg Bild een 22 pagina’s tellend document in handen waarin Klinsmann korte metten maakte met zo’n beetje iedereen binnen de club.

Labbadia

Nadat Alexander Nouri Hertha een paar wedstrijden als interim-trainer leidde, is de club nu toe aan haar vierde trainer van dit seizoen. Het is aan de ervaren Bruno Labbadia de taak om ‘Die alte Dame’ weer wat kleur op de wangen te geven en dit seizoen tot een goed einde te brengen. Dit lukte de Duitse keuzeheer in het verleden – een aantal keer op spectaculaire wijze – wel vaker. Wie kan zich bijvoorbeeld nog de ‘Great Escape’ van HSV tegen Karlsruhe in de finale van de play-offs nog herinneren? Tot nu toe betaalt Bruno Labbadia het vertrouwen van Windhorst en co. terug. In zijn eerste vier wedstrijden werden tien punten gehaald. 

Labbadia ligt tot de zomer van 2022 vast, hetgeen betekent dat voor de komende jaren Michael Preetz zijn gewenste ervaren trainer voor de groep heeft. Of Labbadia de rust kan doen wederkeren in het Olympiastadion en of hij, met het sterrenensemble dat Hertha BSC wil creëren, kan voldoen aan de ambitie van de club, wordt de deze periode duidelijk. In ieder geval laat dit seizoen zien dat het worden van een (sub)topclub met behulp van een investeerder ook in dit geval niet vanzelf gaat. Wordt Borussia Dortmund de volgende prooi van het op stoom geraakte Hertha BSC of weet Lucien Favre de code van Labbadia te kraken?