Voetbal zonder supporters: Hertha tegen Union en een ontbrekend Berlijns stelletje

22 mei 2020 - 12:21

Vanavond start speelronde 27 van de Bundesliga en de tweede ronde in het corona-tijdperk. Dat betekent geen supporters, je weet ervan. Dat betekent ook dat een Berlijns stel de wedstrijd tussen Hertha BSC en Union Berlin thuis zal moeten kijken. FC Afkicken-vriend Maurits heeft daar zo zijn eigen, bijzondere gedachtes bij.

Door: Maurits Hoek

Het was een rustige en koude zaterdagochtend begin maart van dit jaar, vlak voordat het coronavirus het dagelijks leven in heel Europa plat legde. Ik was in Berlijn en ik stond op een druk station Alexander Platz te wachten op de S-Bahn die mij naar station Köpenick zou brengen. Ik wist, Köpenick is Union en Union is Köpenick. Als liefhebber van voetbal en van Berlijn voelde ik, hier moet ik heen.

Een aantal stations voor het station waar ik moest uitstappen, merkte ik dat ik in Uniongebied was aangekomen: alle elektriciteitskastjes die langs het spoor stonden, waren in de clubkleuren geverfd. Deze kastjes waren dus rood, wit en geel. Op een van deze geschilderde kastjes stond 1-0 aangegeven. Voor mij kon dit maar één ding betekenen, dit is een hint naar een wedstrijd eerder dit seizoen, namelijk de allereerste derby tussen ‘die Eisern’ en Hertha BSC op het hoogste niveau, welke door Union met 1-0 werd gewonnen. 

Aangekomen in Köpenick vielen mij een paar dingen op. Als eerste, deze wijk is compleet anders dan de andere delen van Berlijn. Het voelde aan als een rustig dorp in een verder bruisende wereldstad. Verder was deze wijk Union voor en Union na. De muren waren bespoten met Union-graffiti en geen lantarenpaal was veilig voor de stickerwoede van de trotse supporters van deze club.

Na een korte wandeling vanaf het station kwam ik aan bij het bos dat zou leiden naar het stadion. Bij het stadion An den Alten Försterei (lees: stadion bij de oude boswachterswoning) ben ik een aantal minuten als een volleerd groundhopper gaan kijken voordat ik de fanshop binnenliep. In deze fanshop kocht ik een paar sjaals van de club, ik ben namelijk een verzamelaar van sjaals en als ik bij een club kom, moet ik nou eenmaal zo’n stukje katoen met kleur en logo hebben. Ik kwam aan bij de kassa toen voor mij het volgende gebeurde. 

Een echtpaar van rond de zestig jaar was aan de balie twee tickets voor een wedstrijd van Union Berlin aan het kopen. Ik spiekte en zag dat het tickets voor de Berlijnse derby in het Olympiastadion waren. Met lichte jaloezie omdat zij erbij waren, probeerde ik mij voor te stellen hoe hun leven als Union-supporter eruit zou zien.

Het stel is afkomstig uit Köpenick, zo beeldde ik mij in, en komt al sinds hun twaalfde in het stadion. Sinds mensenheugenis hebben ze een seizoenkaart voor Union, hebben een groot sociaal leven bij de club en het zijn vast twee van de vele supporters die hebben meegeholpen aan de renovatie van het stadion in het seizoen 2008-2009. Dat ze voor het eerst in de 1. Bundesliga spelen was voor hen een droom de uitkomt. Om het Union-feestje voor dit stel af te maken, zouden ze aanwezig zijn bij de derby tegen de hyperambitieuze broer uit het westen van de stad. Trots verlaten ze de fanshop. 

Vandaag denk ik weer aan het stel. Hoe zij zich na de aankoop van hun tickets hadden verheugd op een mooie en hoe dan ook historische pot in het westen van de stad. Nadat ze Hertha BSC-Union Berlin al twee keer hebben gezien in het stadion van ‘Die Alte Dame’ in de 2. Bundesliga, wilden ze uiteraard bij deze gedenkwaarde wedstrijd aanwezig zijn. Dit duel zal echter in een leeg stadion worden afgewerkt.

Ik wil nu heel graag weten hoe zij dit duel zullen bekijken, en misschien nog wel belangrijker, welk gevoel overheerst? Balen ze dat ze niet in het stadion zijn? Zijn ze blij dat ze alsnog voetbal kunnen kijken? Waar kijken ze dit duel nu? Waar geeft hun ticket nu recht op? Het zijn allemaal vragen waar ik nooit een antwoord op zal krijgen. Zal Union ook uit winnen en zichzelf de beste van de stad mogen noemen of gaat Hertha er met de winst vandoor? Vanaf vanavond 20:30 krijgen we hier een antwoord op. In een aangepaste setting, maar de derby gaat door! 

We zijn vandaag weer live mensen! In de show zal de Bundesliga ongetwijfeld ter sprake komen, dus tune lekker in.