3 minuten

Cristiano Ronaldo is mister Champions League, Clarence Seedorf de Nederlander met de meeste CL-titels op zak en Iker Casillas heeft de naarste teen ooit. De voetballerij telt talloze records en godzijdank staan de Duitse lichten op groen voor de Bundesliga komend weekend. Records zijn er immers om verbroken te worden, toch? Al zijn er een aantal voetbalrecords die sowieso nog wel blijven staan, of de bal nu rolt of niet.

Door: Sander van den Berg – 13 mei

Snelste goal ooit

Een goed begin is het halve werk en in dit geval een hele goal. Om de bal vanaf de aftrap meteen maar op goal rossen is een ding, dat ‘ie tussen de palen beland is twee en dat de doelman niet op staat te letten is een 1-0 achterstand. Precies na twee seconden al, in het geval van het snelste doelpunt ooit. Gescoord door aanvaller Nawaf Al Abed van Al Hilal. Je ziet de goal vanaf 2:34, want er gaan nog een paar andere rappe doelpunten aan vooraf.

Goal van langste afstand

Moet haast wel een keeper zijn hè? Tuurlijk! Aan Asmir Begović de eer. Namens Stoke City schoot hij vanaf 89,15 meter raak tegen Southampton.

Goal van langste afstand met het hoofd

Een bijzonder record waarbij de nekspieren niet onderschat mogen worden. Kopballen van buiten de zestien zijn al vrij uniek, maar wat dacht je vanaf eigen helft. Jone Samuelsen deed het in 2011. Hij zette zijn hoofd op 57 meter afstand van de goal tegen de bal en zag deze vervolgens binnenrollen. Als ‘ie tenminste nog bij bewustzijn was, na zo’n pofferd. Het schijnt van wel.

Meeste rode kaarten in één wedstrijd

Nee, het is geen succesvolle uitvoering van een amateuristische toneelgroep op een Marco Borsato en ja, het schijnt dat de Red Wedding van Game of Thrones op deze wedstrijd is gebaseerd. Complete gekkigheid tijdens een wedstrijd tussen de Argentijnse rivalen en vijfdeklassers Claypole en Victoriano Arenas in 2011.

Twee spelers werden al weggestuurd in de eerste helft en in de tweede helft brak een massale vechtpartij uit waaraan ook de trainers, assistenten en zelfs enkele fans meededen. Scheidsrechter Damian Rubino toonde in totaal 36 rode kaarten.

Oudste speler op het veld

Als we het hebben over de oudste voetballer op een veld, kan ik me voorstellen dat je denkt aan Japanner Kazuyoshi Miura. Hij begon zijn voetballoopbaan in 1986 en was vorig jaar nog in het nieuws toen de 51-jarige zijn contract bij Yokohama FC verlengde. Kazuyoshi is weliswaar de oudste actieve voetballer, maar hij zal nog heel lang door moeten gaan om de oudste voetballer ooit te worden in een officiële wedstrijd. Dat record staan namelijk op naam van onderstaande man.

Meeste goals in een kalenderjaar

91 doelpunten in het kalenderjaar van 2012. Mbappé, je weet wat je te doen staat. Geniet nou maar vooral van deze beelden.

Snelste hattrick

De Schot Tommy Ross scoorde in 1964 drie doelpunten voor Ross County in 90 seconden. Geen een voetballer die dit ooit sneller deed. Alleen, hier zijn geen beelden van. Er zijn wél hele fijne beelden van voetballer die het snelst vijf doelpunten maakte.

Snelste rode kaart

Serge Djiehoua mocht drie seconden invallen. De vierde man stond nog met zijn wisselbord aan de kant, toen de man die er net inkwam hem alweer passeerde. Gelukkig kan Serge er zelf om lachen.

Meeste toeschouwers bij een wedstrijd

119.864 mensen waren in 1950 getuigen van de WK finale tussen Uruguay en Brazilië in de Braziliaanse voetbaltempel Maracana. Dat zijn 6662 terrassen op de eerste van juno. Aangezien het May Day Stadium in Noord-Korea tegenwoordig staat het grootste stadion is met plek voor 114.000 bezoekers, lijkt dit record sowieso nooit meer verbroken te worden.

Snelste goal als invaller

Lord Bendtner. Hij komt als invaller in het veld, rent maar meteen naar voren en kopt een hoekschop binnen voor de 2-1 tegen Tottenham. En dat in 1.8 seconden officiële speeltijd.

Meest frustrerende wedstrijd ooit

Ik denk dat Ryan Babel nog liever belasting betaald dan dat hij nog een keer op het veld staat met Allan Nyom. Weinig wedstrijden van de laatste jaren die zoveel frustratie opwekte, tenzij je niets met Ajax hebt natuurlijk. Maar zelfs dan, gaat deze wedstrijd de boeken in als bijzonder frustrerend. Het nare spel van Getafe, het belabberde spel van Ajax… het was alles bij elkaar.

En de grootste kwelling in het blauw was die dag Deyverson. Nog nooit wist een voetballer zich zo snel ongeliefd te maken (nog een record) en dan is ‘ie ook nog eens op jarig op 8 mei. Een vervloekte datum in het Amsterdamse. In de Pantelic Podcast van afgelopen vrijdag hebben Freek en Arco het over deze achste van mei. Check ‘m als je dat nog niet gedaan hebt.