3 minuten

Deze speelronde staan MVV Maastricht en FC Emmen tegenover elkaar in de mooiste competitie van Europa. In de spits bij de Emmenaren staat Genero Zeefuik, een spits met een gigantische potentie, maar waar het nooit helemaal uit kwam.

Hij is pas 26 jaar, maar Genero Zeefuik heeft al tal van clubs versleten in zijn korte carrière. Het begon allemaal in de jeugd van Ajax waar hij na 5 seizoenen de jeugdopleiding moest verlaten en zo terechtkwam in de jeugd van Almere City. Daar werd hij na één seizoen al opgepikt door PSV, waar hij onder leiding van Ronald Koeman, die hem nog kende van zijn tijd bij Ajax, op zijn 16e al zijn debuut mocht maken. Slechts 16 jaar en 360 dagen was hij, toen hij mocht aantreden tegen NAC Breda.

Verhuur

In de seizoenen 2008-2009 en 2009-2010 werd hij verhuurd aan Jupiler League clubs FC Omniworld (het huidige Almere City FC) en FC Dordrecht. Daar was hij met respectievelijk 8 en 12 goals van grote waarde, waarna het grote PSV hem weer terughaalde.
PSV haalde hem terug voor het seizoen 2010-2011 maar kreeg zeer weinig speeltijd. Een van zijn zeldzame hoogtepunten dat seizoen was de winnende goal tegen Willem II in januari 2011, die hij een paar minuten voor tijd maakte. Voor de rest werden hem heel weinig minuten gegund. Mede hierdoor kwam hij in het seizoen 2011-2012 niet meer uit voor de Eindhovenaren, maar mocht hij zijn minuten maken bij NEC in Nijmegen.

Bij de club uit Nijmegen bleek hij geen echte doelpuntenmachine, maar toch wilde NEC hem graag een aanbieding doen aan het einde van dat seizoen. Genero dacht er echter anders over en wees het contract af. Daarna zou hij voor iets meer dan 5 ton verhuizen naar FC Groningen.

Football Manager

Een van de meeste accurate spellen op het gebied van voetbal is Football Manager. De spelreeks van Sports Interactive wordt niet voor niets gebruikt door menig club om op zoek te gaan naar dat ultieme talent. De teams die er gebruik van maken zijn afkomstig uit talloze competities overal ter wereld, waaronder de Britse Premier League, het Football League Championship, Football League One, de Amerikaanse Major League Soccer, de Russische Premjer-Liga en de Turkse Süper Lig.

Genero Zeefuik kan met recht een speler genoemd worden die veel potentie had, maar waar het nooit helemaal uitgekomen is. Zeg tegen een fervent FM speler de namen Mika Aaritalo, Breno en Henry Saivet en ze zullen je zeker aanvullen met de naam van de huidige spits van FC Emmen. In Football Manager 2008 was hij een must-buy voor elke FM’er.

Zeefuik bij Arsenal in FM08

Lees een FM-novelle en Genero Zeefuik komt er in voor. In praktisch elke game speelt de Amsterdamse spits op zeer jonge leeftijd al bij Arsenal, Chelsea of AC Milan. Maar helaas is dat in het echt nooit zo uitgepakt.

Opspraak

Door de jaren heen kwam Genero Zeefuik vaak in opspraak en meestal had dat met zijn gewicht te maken. Robert Maaskant noemde hem in 2012 nog een “ouderwets dikke Surinamer” toen hij bij Groningen speelde. Maar Zeefuik zelf hield altijd stellig vol dat dit nou eenmaal zijn bouw was. Hij deed er door de jaren heen ook veel aan om van dit predikaat af te komen en trainde zelfs mee met een voormalig Europees en Wereldkampioen Taekwando. Hier transformeerde hij naar “een bonk spieren” aldus Stephen Tapilatu, een van de bekendste Taekwondo-beoefenaars ter wereld.

Genero Zeefuik transformeerde bij FC Groningen in

Helaas kwam Genero eind vorig jaar ook écht negatief in het nieuws. Hij werd beschuldigd van het stelen van bekers van zijn toenmalige club Balikesirspor om een operatie te bekostigen. Het kostte hem 2 dagen in de Turkse cel. Althans, dat werd gezegd. Uiteindelijk bleek de vork anders in de steel te zitten. Hij ontving al 7 maanden geen salaris en werd steeds wanhopiger het ooit nog te krijgen, dus besloot hij een beker mee te nemen. Het ging dus niet om meerdere bekers, zoals eerst bekend was gemaakt, maar om slechts één klein bekertje. Uiteindelijk toonde ook de Turkse politie haar begrip door Zeefuik meteen naar huis te sturen na het verhoor.

FC Emmen

Sinds de winterstop speelt Zeefuik dus bij de plaatselijke FC uit Emmen en ik kan me voorstellen dat dat best wennen is na verblijven in Schotland en Turkije. Hopelijk kan het Oosten des lands er voor zorgen dat Genero weer lol krijgt in het voetballen. Want de potenties in Football Manager liegen niet, hij kan geweldig voetballen. Als je in 247 duels 72 goals maakt dan kan je echt wel wat. Ook de schat aan ervaring zal van grote waarde zijn voor dit FC Emmen.

Genero Zeefuik bij FC Emmen

Hopelijk kan Genero de club overtuigen en een goed half jaar neerzetten, waarna er misschien nog wel een contract voor een langere periode in zit. En wie weet komt Zeefuik ook nog eens bij Arsenal terecht. De stap tussen FC Emmen en Arsenal is nu immers kleiner dan ooit…