4 minuten

De wedstrijd van deze speelronde in de Jupiler League moet wel die zijn tussen koploper VVV Venlo en nummer 10 van de ranglijst, Helmond Sport. De wedstrijd in Helmond op 16 september van het vorige jaar eindigde in een 2-1 overwinning voor de Kattenmeppers.

Natuurlijk zijn er genoeg spelers uit te lichten van beide teams, bij zowel VVV als Helmond Sport stikt het van het talent. Maar de spelers die mij het meeste intrigeren zijn de nummers 9 van beide clubs. VVV Venlo beschikt namelijk over een echte nummer 9 terwijl bij Helmond Sport een gelauwerde middenvelder het legendarische nummer draagt.

De Seun of God

Ralf Seuntjens is de onbetwiste spits van de club uit Venlo. De geboren Bredanaar begon zijn profcarrière bij wijlen RBC Roosendaal. Van 2008 tot en met 2011 verdedigde hij de prachtige oranje clubkleuren en kwam hij tot 60 duels waarin hij 8 maal scoorde. Via FC Den Bosch belandde hij uiteindelijk bij de cultclub Telstar waar hij dan eindelijk liet zien een echte goalgetter te zijn. De Seun of God maakte in 36 duels maar liefst 17 doelpunten. Een moyenne van bijna 1 op 2, dat is niet veel spitsen gegeven in het Nederlands betaald voetbal.

Dat viel dan ook VVV op, dat hem graag wilde inlijven. Dat ging echter niet helemaal zonder slag of stoot. Telstar wilde hun topspits natuurlijk niet laten gaan waardoor de relatie tussen Seuntjens en de club snel bekoelde. Telstar plakte namelijk een aanzienlijk prijskaartje op de spits maar daar deinsde VVV niet voor terug. Uiteindelijk moest er bijna een arbitragezaak aan te pas komen om de transfer voor een recordbedrag van 100.000 euro rond te laten komen. Seuntjens meldde zich zelfs de eerste training ziek om een transfer te forceren.
De aankoop uit IJmuiden stelde nimmer teleur in zijn eerste seizoen en was met 28 goals in zijn eerste seizoen uiterst belangrijk voor de club uit Venlo. Mede door zijn belangrijke aandeel eindigde VVV dat seizoen op de 2e plek in de Jupiler League, op slechts 4 punten van kampioen Sparta. In de play-offs ging het uiteindelijk mis: er werd 2 maal verloren van de latere promovendus Go Ahead Eagles.

Door het dreigende faillissement en verplichte degradatie van FC Twente leek het erop dat VVV Venlo alsnog de stap naar de Eredivisie zou mogen maken. Uiteindelijk werden de Tukkers gematst door de KNVB en degradeerde ze niet naar de Jupiler League. Ralf Seuntjens reageerde daarop met de legendarische uitspraak: “Alles wordt hier in Nederland gedaan voor de Eredivisie en de Jupiler League zien ze maar als een kutcompetitie.”

Seuntjens maakt bij VVV Venlo een minder productief seizoen door dan in zijn debuutjaar, maar toch is hij van onschatbare waarde. Met zijn 7 goals en 8 assists dit seizoen is hij de absolute nummer 9 van de club uit Venlo. Afgelopen januari zorgde hij met een leep balletje in de laatste minuut voor de winst tegen concurrent MVV Maastricht in de Limburgse Derby.

Mister Klapvoet

Bij Helmond Sport hebben ze een opmerkelijk nummer 9, die wordt namelijk gedragen door een middenvelder. Toegegeven, het is niet zo opmerkelijk als Khalid Boulahrouz die met nummer 9 speelde óf Edgar Davids die in zijn Barnet-tijd met nummer 1 rondliep maar toch bijzonder.

Robert Braber is sinds dit seizoen de ervaren kracht die Helmond Sport zo hard nodig had. En ervaring heeft hij genoeg. Zijn carrière voerde hem langs meerdere Eredivisieclubs en zelfs nog een uitstapje naar de 3e Bundesliga in Duitsland. Maar vanaf het seizoen 2016/2017 is hij gewoon weer terug bij Helmond Sport, de club waar hij in de seizoenen 2004/2005 en 2005/2006 al aan werd uitgeleend door NAC Breda.

Over promoveren en degraderen weet Robert Braber alles. Met zowel Excelsior als RKC Waalwijk deed hij een stapje terug vanuit de Eredivisie. Maar ook wist hij eens te promoveren, met laatstgenoemde club uit Waalwijk werd hij kampioen na een indrukwekkende inhaalrace op FC Zwolle. De club uit de Hanzestad stond maar liefst 24 weken achtereen bovenaan tot RKC 2 wedstrijden voor het einde langszij kwam.

Dit seizoen is Braber tot nu toe verantwoordelijk voor 2 goals en 4 assists voor de Kattenmeppers. Maar hij is de absolute leider en aanvoerder voor de ploeg van trainer Roy Hendriksen. Niet alleen in maar óók buiten het veld. Hij nam namelijk de taak op zich om naar sponsor Erik Mol van Metafa te gaan om een kerstpakket te brengen namens de club. Maar ook met zijn zakelijke instinct is niks mis. Zo wist hij voor elkaar te krijgen dat de sponsor zijn contract verlengde als Helmond Sport de 2e periode zou pakken. Dat gebeurde helaas niet maar doordat periodekampioen VVV Venlo de eerste periode ook al won ging de prijs tóch naar Helmond.

Maar wie gaat er winnen?

Zowel VVV Venlo als Helmond Sport kregen een flinke tik te verwerken in de voorgaande speelronde. De club uit Venlo verloor in Eindhoven op pijnlijke wijze van Jong PSV terwijl de ploeg uit Helmond in een absoluut doelpuntenfestijn haar meerdere moest erkennen in Telstar; het werd maar liefst 3-4.

Ondanks dat VVV de gedoodverfde kampioenskandidaat is van de Jupiler League denk ik dat Helmond Sport er vanavond met de overwinning vandoor gaat. Eerder dit seizoen wisten de Helmonders ook te winnen van VVV. Binnen 10 minuten voor tijd wist de thuisclub terug te komen van een 0-1 achterstand en met 2-1 te winnen.

VVV kan helaas niet beschikken over een volledig fitte Johnatan Opoku. De aanvallende middenvelder kampt nog met een blessure en is zodoende niet volledig inzetbaar. Ook Nils Röseler is waarschijnlijk niet inzetbaar voor Maurice Steijn. De Duitse verdediger meldde zich afgelopen donderdag af, hij heeft griep. Roel Jansen en Cendrino Misidjan zullen waarschijnlijk de vervangers zijn.

Ik denk dat het een leuke wedstrijd met veel doelpunten gaat worden in stadion De Koel. VVV zal het spel willen maken en het is aan Helmond Sport om daar op te anticiperen. Het is zaak voor de verdediging van Helmond Sport om de aanvallers en middenvelders van VVV in de gaten te houden. Als alles georganiseerd staat bij Helmond dan gaat de ploeg, onder leiding van Mister Klapvoet Robert Braber VVV Venlo op de knieën krijgen. Daar kan zelfs de Seun of God niks aan doen.