3 minuten

Vanavond neemt SC Cambuur het thuis op tegen FC Den Bosch in het Cambuurstadion. De club uit Leeuwarden is de laatste weken erg op stoom en staat op een knappe 5e plaats. Dit mag op z’n minst opmerkelijk genoemd worden door een zware start van de competitie. Rob Maas moest het veld ruimen en werd opgevolgd door Sipke Hulshoff en Arne Slot namen zijn taken over. En zeker niet zonder succes.

Cambuur wist zich afgelopen zomer te versterken met 2 smaakmakers van de Jupiler League. Ricardo Kip en Tarik Tissoudali werden respectievelijk van Feetwood Town en Le Havre gehuurd. Ook met de komst van Robbert Schilder en Chiro N’Toko prima ervaren krachten binnen gehaald. Maar de beste aankoop van dit seizoen moet toch wel Stefano Lilipaly zijn. Voor de gemiddelde voetbalkijker misschien een gewone speler van Cambuur maar geen idee hebbende van de grootheid van Lilipaly in Azië.

Arnhemse Molukker

Stefano Janite Lilipaly werd geboren in Arnhem en zou in zijn jeugd uitkomen voor DCG uit Amsterdam, AZ en FC Utrecht. Bij de laatstgenoemde club maakte hij ook zijn debuut in het betaald voetbal. In 2011 was het uitwedstrijd tegen VVV Venlo waarin hij zijn eerste minuten mocht maken. In 2012 koos hij voor een overstap naar Almere City waar hij tot 2014 speelde. Toen begon de eerste buitenlandse interesse voor Lilipaly. De Oost-Javaanse topclub Persebaya Surabaya had namelijk interesse in de middenvelder van Molukse afkomst. Tot een transfer kwam het niet, Persebaya kon namelijk niet aan de salariseisen van Lilipaly voldoen.

Stap naar het buitenland

Toch zou in 2014 de eerste buitenlandse transfer voor Lilipaly tot stand komen. Het Japanse Hokkaido Consadole Sapporo deed er alles aan om de middenvelder in te lijven. De club, waar de Braziliaan Hulk furore maakte, stond op dat moment 7e in de 2e divisie van Japan. Uiteindelijk werd de tijd van de middenvelder in Japan een deceptie. De cijfers die rondgaan op het internet verschillen een beetje maar Lilipaly speelde 0, 1 of 2 wedstrijden voor Consadole Sapporo.

Na slechts een half jaar zou hij vertrekken naar Persija Jakarta, een topclub van welleer. De club pakte in 2012 met de Trofeo Persija haar laatste prijs en ook Lilipaly kon daar geen verandering in brengen.

In 2015 keerde Lilipaly terug in Nederland na een proefperiode bij Telstar. Bij de Ijmuidense clubs zou hij in 1,5 seizoen laten zien hoe goed hij kan voetballen. Na 11 goals en 7 assists in 44 wedstrijden verkaste hij dus naar Cambuur.

AFF Suzuki Cup

Hoewel Stefano Lilipaly uitkwam voor verschillende Oranje jeugdelftallen zou hij zijn debuut maken voor het Indonesische elftal in juli 2013. Tijdens een oefenwedstrijd tegen het Filipijnse elftal was de middenvelder een plaag voor de Filipijnse verdediging en zou hij uiteindelijk de assist geven tijdens de 2-0 overwinning.

In 2013 stak Almere City een stokje voor de deelname van Lilipaly aan de SEA Games in Myanmar. Omdat het toernooi niet op de FIFA kalender stond gaf de Almeerse club geen toestemming aan de PSSI, de Indonesische voetbalbond. Secretaris Djoko Driyorno deed er nog alles aan om de Zwarte Schapen op andere gedachten te brengen maar het mocht niet baten.

Uiteindelijk zou de glorietijd van Lilipaly bij Indonesië wel komen. Eind 2016 deed hij met zijn land mee aan de AFF Suzuki Cup, het kampioenschap van Zuid-Oost Azië. In de groepsfase was hij de grote man door in de laatste wedstrijd van Indonesië tegen Singapore in de 85e minuut de winnende treffer te maken.  Hierdoor plaatste Indonesië zich voor de knock-out fase van het toernooi.

In de knock-out fase zou Indonesië Vietnam verslaan over 2 wedstrijden, waarna de finale tegen Thailand op het programma stond. In dit tweeluik wisten de Indonesiërs de eerste wedstrijd nog te winnen maar ging de 2e wedstrijd verloren. Hierdoor ging de beker naar Thailand en keerde Lilipaly met een zilveren plak terug naar Ijmuiden.

Grote ster in Azië

Wij in Nederland houden een rondvaart als we 2e worden op een voetbaltoernooi maar in Indonesië gaat het allemaal wat verder. De goede resultaten op de AFF Suzuki Cup zorgde ervoor dat het volk samenkwam. Het waren meer dan goede resultaten op het veld, het zorgde voor een verhoging van het moraal van het land.

Lilipaly vertelde in de Voetbal International dat de selectie zelfs samen met de president van Indonesië Joko Widodo ging lunchen bij terugkomst van het toernooi in Myanmar. Zulke dingen werden een zeldzaamheid genoemd, maar de geboren Arnhemmer maakte het mee.

De populairiteit van Lilipaly nam zulke grote vormen aan dat shirtjes met de naam Lilipaly verreweg het meest verkocht werden in Indonesië. Kinderen van alle leeftijden liepen rond met zijn naam en rugnummer, dat ontroerde Lilipaly. Tegen Voetbal International zei hij dat hij het niet zozeer voor zichzelf deed maar meer voor het volk. Het ontroerde hem dat de sportieve prestaties van het voetbalteam zo veel los kon maken bij de bevolking van Indonesië.

Voorspelling

Inmiddels speelt de Aziatische ster bij SC Cambuur en mogen ze het opnemen tegen FC Den Bosch. De Bosschenaren zijn niet bepaald hoogvliegers dit seizoen terwijl SC Cambuur de laatste weken heerlijk gaat.

Lilipaly won afgelopen week de prijs voor het doelpunt van de week na zijn prachtige treffer tegen Achilles 29. Met een prachtige knal met zijn befaamde rechterbeen wist hij doelman Robbert te Loeke te verschalken.

Ik denk persoonlijk dat Lilipaly ook weer een belangrijke rol zal spelen voor SC Cambuur. Hij heeft in de weken sinds zijn komst laten zien zich prima aan te kunnen passen in het elftal van Hulshoff en Slot. Ik denk dan ook dat hij zich zal laten zien met assists en misschien wel een goal. SC Cambuur zal dan ook de overwinning pakken in dit mooie vrijdagavondduel.