4 minuten

De wedstrijd van speelronde 26 kan er natuurlijk maar eentje zijn; de absolute kraker tussen FC Volendam en VVV Venlo. Om de spanning nog enigszins terug te brengen in de competitie is het van belang dat de Palingboeren vol voor de winst gaan om de achterstand met de ploeg uit Venlo te laten slinken tot 5 punten.

Natuurlijk kan ik het deze week gaan hebben over alle spelers die het verschil kunnen maken voor beide ploegen maar ik baal meer van het feit dat sommige sterkhouders niet aanwezig zijn. Jongens van de club die door een domme gele kaart een schorsing opliepen voor deze topwedstrijd. Aan de kant van VVV Venlo gebeurde dit bij Vito van Crooij terwijl bij FC Volendam Joey Veerman mist op het middenveld. Van Crooij kreeg een gele kaart voor het hinderen van keeper Kaya van Helmond Sport terwijl Veerman na een ongelukkige actie van een tegenstander zijn wraak wilde halen en daardoor een domme kaart kreeg. Jeugdigheid, zullen we maar zeggen.

De vleugelflitser van Venlo

Een kleine 3 weken geleden werd hij 21 jaar, Vito van Crooij, vleugelflitser van VVV Venlo. Bijna een jaar na de laatste gloriejaren van Nederlandse clubs kwam hij ter wereld in Venlo, zijn stad. Zijn eerste stappen op voetbalschoenen zette hij op Sportpark Hagerhof bij Quick Boys ’31 te Venlo. Maar daar zou hij in 2004 al vertrekken om deel uit te gaan maken van de plaatselijke trots VVV. Na precies 10 jaar spelen in de jeugd van VVV kwam daar dan hét moment, zijn debuut in het eerste elftal. Trainer René Trost zag het talent en liet hem in de 55e minuut invallen voor Danny Post.

Enkele stormachtige seizoenen later is van Crooij niet meer weg te denken uit het eerste elftal van VVV Venlo. Hij kan beide flanken bespelen en zorgt voor de nodige assists en doelpunten. Samen met zijn broer Delano lijken ze dit seizoen als eerste op het wedstrijdformulier ingevuld te worden.

Samen spelen met je broer… Als we kijken naar hoe andere broers het af ging in het voetbal lijkt een prachtige carrière in het verschiet te liggen.

Dit seizoen was de Venlonaar al goed voor 9 doelpunten en 2 assists voor VVV Venlo. Hij kan met recht een van de steunpilaren van het elftal genoemd worden. Van de voorgaande 25 duels speelde hij er maar liefst 24. Slechts 1 maal, in de wedstrijd tegen FC Oss (0-3 winst), kreeg Resida de voorkeur boven van Crooij.

Gelukkig wordt de Jupiler League steeds meer serieus genomen, daardoor viel van Crooij op bij Art Langeler. De bondscoach van Jong Oranje zit gelukkig ook op vrijdagavond voor de televisie en zag dat hij onmogelijk om de vleugelspeler van VVV heen kon. Zodoende maakte hij op 15 november 2016 zijn debuut in het prachtige Oranje shirt.

De architect van Volendam

Wim Jonk, Gerry & Arnold Mühren en Kees Kwakman, topvoetballers uit het Vissersdorp. En de kans is heel groot dat er over een aantal jaar de naam van Joey Veerman tussen staat. De slechts 18-jarige middenvelder is één van de grootste talenten van de Jupiler League en is, aan de hand van aanvoerder Kees Kwakman, niet meer weg te denken uit het elftal van Robert Molenaar.
De familie Veerman is van origine een handbalfamilie en verschillende leden van het gezin spelen dan ook hun wedstrijden voor HV KRAS/Volendam. Maar niet Joey, Joey wil liever voetballen. En gelukkig maar, want door meerdere experts wordt hem een grote toekomst voorspeldt.

Als rasechte Volendammer begint hij zijn voetbalcarriere uiteraard bij RKAV Volendam, op steenworp afstand van het KRAS Stadion. Voetballers als Henk Veerman, Robert Mühren en Jack Tuyp begonnen ooit bij de club aan de Julianaweg.
Natuurlijk blijft zijn talent niet onopgemerkt en wordt maakt hij in 2015 de overstap van de RKAV naar het grote FC Volendam. Een droom die uitkomt voor de jonge Veerman, die elke vrijdag op de tribune zit om de lokale FC aan te moedigen. FC Volendam zit in zijn bloed en hij stelt zichzelf dan ook een doel: debuteren in het eerste elftal voor zijn 18e verjaardag. En dat lukt hem.

De kermis in Volendam zijn normaal dagen waarbij de Volendammers in 4 dagen alles doen wat de lieve Heer verboden heeft. Maar aanvoerder Kees Kwakman verteld Veerman dat hij dit jaar maar eens rustig aan moet doen. In eerste instantie snapt Veerman niet wat hij bedoelt maar dat wordt al snel duidelijk. Kwakman kampt met een blessure en het is Veerman die hem mag gaan vervangen in de wedstrijd tegen, jawel, VVV Venlo.

Inmiddels is dat 5 maanden geleden en is sindsdien iedereen overtuigd van zijn talent. Hij is niet meer weg te denken uit de eerste 11 van FC Volendam en maakte al zijn debuut in Oranje onder 19. Tijdens het vierlandentoernooi in Georgië maakte hij in de 2e wedstrijd tegen Spanje zijn eerste minuten in een ander oranje shirt.

De kans dat Veerman net als Wim Jonk van FC Volendam naar Ajax vertrekt is klein, Veerman is een fervent Feyenoord supporter dus de kans dat hij ooit in Amsterdam speelt lijkt nihil.

Voorspelling

Natuurlijk is VVV Venlo een klasse apart dit seizoen. Dit bleek ook weer vorige week toen ik dacht dat Helmond Sport het de club uit Venlo heel lastig zou gaan maken. Niks bleek minder waar en de ploeg van Maurice Steijn beukte met maar liefst 7-0 over de Helmonders heen. Dit was iets dat ik, maar ook de fans en spelers van Helmond Sport, zeker niet aan zagen komen.
FC Volendam moet en VVV hoeft niet. Dit zouden in principe de ingrediënten kunnen zijn voor een bloedeloze 0-0. Maar toch denk ik dat FC Volendam er alles aan gaat doen om de overwinning te grijpen.

VVV Venlo heeft genoeg mankracht om de afwezigheid van van Crooij op te hangen. Waarschijnlijk zal Resida hem vervangen. Indien Johnatan Opoku fit is, zou ook hij wel eens aan de aftrap kunnen verschijnen. Hij kampt echter al een geruime tijd met een liesblessure.

Zonder Veerman wordt er flink aan creativiteit ingeboet bij de Volendammers maar als het team vlijmscherp is en op de toppen van haar kunnen speelt kan er een overwinning gepakt worden. Aanvaller Dennis van der Heijden, die gehuurd wordt van ADO Den Haag, maakte afgelopen maandag tegen Jong Utrecht zijn eerste goal en zal er alles aan willen doen om er nog meer te maken voor zijn tijdelijke werkgever.

Ik denk dat vanavond dat FC Volendam vanavond een 2-1 overwinning boekt en daardoor de spanning in de competitie terugbrengt.