3 minuten


Elke vrijdag bespreekt mister Jupiler League Lars van Velsum, aka @YoungWellens, een affiche uit de mooiste competitie van de wereld. Hij trapt af met FC Eindhoven – Almere City!

FC Eindhoven – Almere City: Oude rot tegen jonge hond

Vanavond staat in de Jupiler League de wedstrijd tussen FC Eindhoven en Almere City op het programma. In het prachtige Jan Louwers stadion zal de thuisclub er alles aan moeten doen om ‘jonge hond’ Almere City van de overwinning af te houden.

Waar FC Eindhoven een club is die al meer dan 100 jaar geleden opgericht werd, is Almere City een nieuwkomer in het betaald voetbal. FC Eindhoven kwam in 1909 tot stand als EVV, Eindhovense Voetbal Vereniging. Dit maakt de club uit de Lichtstad één van de oudste van ons land. EVV bereikte haar absolute hoogtepunt door in 1954 het landskampioenschap van Nederland in de wacht te slepen, één jaar voordat het betaald voetbal ingevoerd werd in Nederland.

Vanaf het seizoen 1954/1955 zweeft EVV, dat vanaf 1997 FC Eindhoven heet, door de verschillende lagen van het Nederlandse voetbal. Er zijn uitstapjes naar de Eerste Klasse, de Tweede Divisie en de ploeg speelt zelfs enkele seizoenen in de Eredivisie. Vanaf 1978 komen de Eindhovenaren uit in de Eerste Divisie.

Almere, de nieuwe Nederlandse metropool

Toen EVV in 1954 kampioen werd, zou het nog zeker 20 jaar duren voordat Almere überhaupt het levenslicht zou zien. Pas in 1975 werden de eerste stenen van de nieuwste stad van Nederland gelegd. Nog een jaar later betrokken de eerste Amsterdammers hun huizen in de Flevopolder. Op 1 januari 2017 bereikte Almere het inwonersaantal van 200.000, daarmee is het de 7e grootste stad van Nederland.

De oorsprong van Almere City begint, net als die van de stad, ook in de hoofdstad. In 1959 richtte de supporters van BVC Amsterdam (Beroeps Voetbal Club Amsterdam) het nieuwe DZS (De Zwarte Schapen) op. Na omzwervingen langs Diemen en Amsterdam komt de club in 1994 uiteindelijk in Almere terecht en wordt het opgenomen in het Omniworld project.

Gedurende de jaren 90 wilde de gemeente Almere ervoor zorgen dat er topsport bedreven werd in de stad. Daarom moest er een BVO komen. Na veel gewirwar met meerdere partijen, waarbij er niet alleen maar voorstanders te vinden waren, kregen de amateurs van FC Omniworld in 2004, tien jaar nadat DZS zich in Almere vestigde, een licentie voor betaald voetbal. In het seizoen 2010/2011 zou de naam gewijzigd worden in Almere City FC.

Leuk detail: FC Omniworld speelde haar allereerste wedstrijd ooit in het betaald voetbal in het Jan Louwers Stadion tégen FC Eindhoven. Het werd toen 2-0 voor de thuisploeg.

FC Eindhoven & Almere City anno 2017

In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. En dat geldt ook in dit geval. FC Eindhoven is bezig aan een goede opmars nadat het begin van het seizoen zeer stroef verliep. Nadat de Eindhovenaren de eerste weken onderin de Jupiler League bivakkeerden, staan ze nu op een prima 9e plaats. Trainer Ricardo Moniz heeft de beschikking over een uitstekende selectie waarin ervaren krachten en grote talenten samen spelen: Civard Sprockel, Ruud Swinkels en Nicky Kuiper kennen het betaald voetbal in Nederland op hun duimpje en daar profiteren grote talenten als Dario van den Buijs, Jinty Caenepeel en Daoud Bousbiba van.

Bij Almere City is het wisselvallig. Waar de ene week sprankelend spel en dominant voetbal op de mat wordt gelegd, is het de week daarop kommer en kwel. Grote overwinningen wisselen zich af met minstens net zulke grote verliezen.  Desalniettemin heeft trainer Jack de Gier een prima elftal, ook bij de club uit Almere is er een sterke mix met talent en ervaring: met Paul Quasten, Kees van Buuren en Tom Overtoom lopen er jongens rond die weten hoe het is om in de Eredivisie en Jupiler League te voetballen. Soufyan Ahannach, Javier Vet en Silvester van der Water zijn jonge spelers die samen met de ervaren spelers een uitgebalanceerd elftal vormen.

Voorspelling

De wedstrijd tussen beide teams zal de nodige spanning met zich meebrengen. Het is immers een duel tussen de nummer 8 en 9 van de ranglijst. Daarom is het belangrijk voor beide teams om een goed resultaat te behalen met oog op de play-offs.

Het is moeilijk om een vinger op te leggen, maar mijn gevoel zegt dat Almere City met de punten aan de haal gaat. FC Eindhoven zit in een sterkere fase maar Almere City is zo grillig dat het zomaar eens een overwinning voor de Flevolanders kan worden. Jongens als Salasiwa en Ahannach kunnen zomaar een wedstrijd beslissen door een individuele actie, maar natuurlijk lopen zulke spelers ook bij FC Eindhoven rond..

Ik hoop op een mooie pot voetbal waarbij het publiek de grote winnaar is. Het is aan FC Eindhoven om als oude rot te laten zien dat het opgewassen is tegen jonge hond Almere City.