1 minuut

Écht voetbal kijken, hoe gaat dat eigenlijk?
door @VoetbalVerhalen

Het is woensdagavond, ik heb net wat gesport en open LiveScore op mijn telefoon om te zien wat het programma is voor komend weekend. Dan zie ik dat er gevoetbald wordt. Nu. En niet in de derde divisie van Portugal of in de V-League van Vietnam, maar in de Premier League.

Ik moet denken aan René van der Gijp die vertelt dat hij zijn tv aanzet, Messi ziet dribbelen en verbaasd is dat er rechtsboven in het scherm ‘LIVE’ staat. ‘Gister liep ‘ie ook al door m’n scherm’, dat idee.

De hoeveelheid voetbal op tv blijft maar toenemen. In de komende kerst- en nieuwjaarsperiode staan maar liefst zes speelrondes op het programma in de Premier League; nu zijn dat er nog vier. Dat betekent dat een club in zeventien dagen — tussen 16 december en 1 januari — zes wedstrijden kan hebben. Na een zomer met een groter EK krijgen we vanaf 2026 ook een uitgebreid WK met 48 in plaats van 32 deelnemers.

Maar het gekke is: terwijl er steeds meer voetbal te zien is, kijk ik steeds minder. Sterker nog: ik kan me niet eens herinneren wanneer ik voor het laatst alle negentig minuten van een wedstrijd zag.

Toch houd ik van voetbal. Ik lees er dagelijks over. Ik schrijf erover. Ik praat erover. Hoe komt het dan dat ik zo weinig kijk? En als ik een wedstrijd op zet, waarom ben ik dan zo snel afgeleid en ga ik wat anders doen?

Simon Kuper schreef onlangs in zijn voorspellingen voor het voetbal in 2017 dat er één groot gevaar is dat hij ziet bij de jeugd: de smartphone. Kupers’ kids zijn voetbalgek, maar kijken niet naar hele wedstrijden; ze zien de highlights voorbij komen op hun social media of YouTuben de slechtste vrije trappen aller tijden.

Om in te schatten hoe ernstig het mij gesteld is, vroeg ik op Twitter maar eens hoe veel wedstrijden mijn volgers eigenlijk zien. Verbaasd las ik hoe sommigen aan tien plus wedstrijden kwamen per week, of zelfs in één weekend. Blijkbaar ligt het dus toch een beetje aan mij. Ik ben nieuwsgierig hoe deze echte voetbalkijkers die wedstrijden beleven.

Dus ga ik de komende tijd op onderzoek. Ik ga langs bij de voetbalkijker. Naast hen zitten op hun bank, in hun kroeg of aan hun bureau. Om erachter te komen wat ze kijken en vooral: hoe ze kijken. Wat ze in een wedstrijd zien wat ik niet zie. Wat kan ik van hen leren? En jij?

Ik kijk voetbal met statistici, veelvraten, liefhebbers, columnisten. Hier doe ik verslag van die ontmoetingen.

Wat de serie ook mag opleveren, ik zie in ieder geval weer eens wat wedstrijden.