4 minuten

Sinds duidelijk werd dat Peter Bosz zou vertrekken bij Ajax, begon de geruchtenmachine direct overuren te draaien over wie hem moet opvolgen. Vele namen passeerden de revue, van oude bekenden en usual suspects tot betrekkelijk onbekende en buitenlandse trainers. Maar wie moet het nu worden? Wie kan het internationaal geroemde stokje van Peter Bosz overnemen? Zoals bij alle prangende vragen, richt je je dan op de meningenmachine die Twitter is. We vroegen onze Ajax-vrienden van de show wie hun ideale kandidaat is.

Jimmy Driessen – @ikbensjimmie:
In het begin ging mijn hart sneller kloppen bij namen als Schmidt en Tuchel. Ik weet echter niet of ze haalbaar zijn, en ik vrees dan vooral weer voor een Bosz-scenario: een sterke wil van buitenaf zonder Ajax-verleden. Goed om schoon schip te maken, maar waarschijnlijk is het dan wachten op de volgende clash.

Nee, doe mij dan maar Marcel Keizer. Ik heb Jong Ajax dit jaar nauwlettend gevolgd en wat hij liet zien beviel mij heel goed. Met een kwalitatief goede selectie voor Jupiler League-maatstaven boekte hij goede resultaten ondanks vele wisselingen in de opstelling. Maar wat ik veel belangrijker vond, het voetbal onderging een totale metamorfose in vergelijking met het jaar van Jaap Stam. Ze straalden plezier uit, de balcirculatie was hoog en spelers blonken ook individueel uit. Ik geloof dat Keizer hier een groot aandeel in heeft gehad.
Natuurlijk kan je kanttekeningen plaatsen dat Jong Ajax heel anders is dan Ajax 1. En natuurlijk heeft Keizer geen grote clubs of zelfs maar subtoppers getraind. Maar hij kent de club wel en de club kent hem ook. Ze weten wat ze aan elkaar hebben. En Van Gaal en Frank de Boer zijn ook zo begonnen.

Ja, ik heb zeker veel kritiek gehad op Frank de Boer, maar de eerste 2 jaar heb ik mij ook redelijk goed vermaakt met De Boer. Toen vond ik het al heerlijk dat Ajax hem door durfde te schuiven. Dat zou ik nu met Keizer ook vinden. Het is een riskante maar tegelijk veilige move. Want als iemand het Technisch Hart kan overleven, dan lijkt mij dat Keizer wel. Ook omdat zijn relatie binnen de club met iedereen tot nu toe goed is.

Daniel Dwarswaard – @DanielDwars:
Lastig! De kandidaten liggen niet voor het oprapen. Ik ga voor Michael Laudrup, een oud-speler die de club kent en internationaal gezien een grote naam is. Al vraag ik me af of Ajax voor hem zal gaan. Waarschijnlijk zullen ze voor Keizer gaan. Hij deed het goed bij Jong Ajax binnen Ajax heerst tevredenheid over hem. Al blijft het natuurlijk een risico.

Floris Roos – @FlorisRoos:
Wie de nieuwe trainer van Ajax moet worden? Ik hoor en lees alle namen ook, maar veel mensen papegaaien elkaar voor m’n gevoel ook een beetje na. Zelf heb ik een goed gevoel bij Marcel Keizer. Hij heeft het bij Jong Ajax uitstekend gedaan en dat lijkt me, ondanks de talentvolle selectie, nog niet zo makkelijk. In de Jupiler League moest hij telkens maar weer afwachten welke spelers hij tot z’n beschikking had. Het eerste elftal ging immers voor.

Dat Keizer geen grote naam in de trainingswereld is, zegt mij niet zoveel. Dat was Van Gaal destijds ook niet. Keizers elftal speelde afgelopen jaar ontzettend vermakelijk voetbal. Hij kent de grote talenten van onder andere Jong Ajax goed en weet precies wat hun kwaliteiten zijn. De kern hiervan speelt al regelmatig in het eerste of schuurt hier tegenaan. Die kennis neemt hij mee naar Ajax 1.

Keizer kent de weg bij Ajax. Weet hoe de hazen lopen. Belangrijk. Er is simpelweg geen tijd om aan de club en de spelers te wennen. Dat kost punten en wellicht, net als afgelopen jaar, de titel. Ajax moet al snel klaar zijn. Twee keer knipperen met je ogen en de voorbereiding is alweer begonnen, terwijl de Champions League dan ook al voor de deur staat.

Keizer kent de club inmiddels, weet waar Ajax voor staat, laat z’n ploeg aantrekkelijk voetballen, is representatief en ligt – zover ik weet – bij iedereen binnen Ajax goed. Dat laatste is niet onbelangrijk. Of het niet een te grote stap is? Garanties heb je natuurlijk nooit, maar ik denk dat hij in staat is om voort te borduren op de door Bosz ingeslagen weg.

DuBlanqeBogarde – @DuBlanqeBogarde:
Ik heb eerlijk gezegd geen ideale trainer, had het er net nog over met iemand. We kunnen alleen maar mensen bedenken die we absoluut niet willen…

Arco Gnocchi – @arcinho:

Mijn man is Oscar (Garcia) van Red Bull Salzburg. Was Cruijffs oogappel bij Barca, is ’n soort van de nieuwe Guardiola, zou je kunnen zeggen. Maar bij Barca werd hij door een machtsspel als Cruijff-adept eruit geknikkerd. Hij wil vast in de Johan Cruijff ArenA werken. Stuurde gister een dubbelzinnige tweet, zinspelend op een mogelijk vertrek. Houdt minstens net zo veel van echt voetbal als Bosz. Hopelijk wel een groter succes dan zijn broer bij Ajax destijds, Roger… Maar Sar & co gaan natuurlijk nooit voor een Spanjool, dat is veel te exotisch. Dus hoop ik dan maar op Marcel Keizer. Neef van Piet, laat Jong Ajax geweldig spelen en is buddies met Bergkamp. Wat willen ze nog meer!?

Yordi Yamali – @TheFev:
Als supporter droom je graag en het is dan ook fantastisch om te zien dat Ajax naar alle waarschijnlijkheid met Marcel Keizer als opvolger van Peter Bosz komt. Dat is een naam waar je als klein kind alleen maar over durft te dromen… Cruijff, van Gaal, Keizer.

Het is echter nog niet volledig rond en het Technisch Hart is nog druk bezig om Marcel te overtuigen, het schijnt dat ze op dit moment zelfs Dennis Bergkamp inzetten om de nieuwe Keizer over de streep te trekken.

Tot die tijd zet ik liever wat realistischer in. Thomas Tuchel, de 43-jarige Krumbacher, is mijn ideale trainer. Een meesterzet na de discutabele handelingen van zijn voormalige werkgever. Die Thomas aan de kant schoof om zo het meesterbrein van AFC Ajax afgelopen seizoen weg te kapen. Mooiere revanche voor alle partijen lijkt mij niet mogelijk. Tuchel is een tachtisch genie, Bayern voorbij komen is ook gewoon haast niet mogelijk. Hij was klaar bij Dortmund en heeft weer wat vuur nodig, dat kan Ajax en deze selectie hem bieden. Tuchel zou sociale vaardigheden missen. Waar dat overal een probleem zou zijn, denk ik dat het bij Ajax juist zorgt voor een streepje voor. Het lijkt er namelijk verdomd vaak op dat de volledige clubleiding elke sociale vaardigheid mist.

Joep Schreuder zit er klaar voor. Ajax presenteert Tuchel. Overmars weet even niet meer wat de voornaam van de kersverse trainer is. Dennis zwijgt. Edwin roept naar Joep “kappen nou…” Ik zit klaar met een zak popcorn.