5 minuten

RSC Anderlecht, Club Brugge, Standard Luik, KRC Genk en KAA Gent zijn bijna zekerheidjes voor plaatsing van de veelbesproken Play-Off I in België. De Royal Sport Club Anderlecht is de meest succesvolle ploeg vanaf de invoering van de Play-Offs in het seizoen 2009/2010.

De club uit Anderlecht, deelgemeente van Brussel, is opgericht in 1908 en draagt stamnummer 35. In Astridpark vierde de club hoogtijdagen in de jaren ’70 en ’80, waarin de club onder het bewind van voorzitter Constant Vanden Stock al zijn Europese hoofdprijzen won. Sinds die laatste Europese hoofdprijs, de UEFA Cup in 1983, draagt het stadion dan ook de naam van deze oud-voorzitter van RSC Anderlecht. Het Ajax van België staat tevens bekend vanwege zijn uitstekende jeugdopleiding.

rsca

Sinds de invoering van de Play-Offs eindigde Paarswit (of les Mauves voor de Franstalige Belgen) vier van de zeven keer met de afschuwelijke kampioensbeker van België in de handen. In 2010/2011 werd KRC Genk kampioen, in 2014/2015 KAA Gent en afgelopen seizoen Club Brugge. Hoe ziet het transferbeleid van de hoofdstedelingen eruit ten opzichte van de andere Belgische topclubs als we kijken naar de afgelopen vijf seizoenen? In dit artikel is gebruik gemaakt van de gegevens van transfermarkt.de.

Een voetbalclub versterkt zijn selectie op een tweetal manieren:

  1. Het toevoegen van jeugdspelers;

  2. Het aantrekken van spelers van buitenaf.

RSC Anderlecht heeft de afgelopen 2 jaar veel veranderingen in de A-selectie gekend. Met alle aangetrokken en toegevoegde spelers voor de A-selectie en alle verkochte en verhuurde spelers staat de teller op 139 mutaties. Tel daarbij ook nog eens drie verschillende trainers op en het is duidelijk dat van vastigheid weinig sprake kan zijn.

De gedegen jeugdopleiding
Met jeugdexponenten als Romelu Lukaku, Vincent Kompany, Chancel Mbemba en Dennis Praet, die allen voor veel geld zijn verkocht, valt niet te ontkennen dat Anderlecht een goede jeugdopleiding heeft. Geregeld wordt de vergelijking met Ajax getrokken, wat niet geheel onterecht is. Dit blijkt ook uit de deelnames van Les Mauves aan de UEFA Youth League (voorheen Nextgen Series). In 2012/2013 strandt het elftal voor spelers onder 19 jaar in de achtste finale, het jaar erop al in de groepsfase, maar de afgelopen twee jaar pas in de halve finale.

Ook op de Future Cup, een door Ajax georganiseerd voor spelers onder 17, jaar doet Anderlecht het goed. In de afgelopen vier edities behaalde de ploeg drie keer de finale, waarvan er twee werden gewonnen.

Kijkend naar de genoemde periode van vijf seizoenen en de daarbij horende transferperiodes, is er een twintigtal jeugdspelers toegevoegd aan de A-selectie door technisch directeur Herman van Holsbeeck. In het huidige Anderlecht zijn Davy Roef, Leander Dendoncker en Youri Tielemans recente voorbeelden van succesvol opgeleide spelers. Jeugdproduct Olivier Deschacht maakt al sinds 2001 deel uit van de A-selectie.

Het aankoopbeleid

Bij het aantrekken van spelers van buitenaf zijn er veel verschillende smaken. Belgische spelers, spelers uit de Belgische competities of niets van dat alle.

In het seizoen 2012/2013 trok Paarswit twee Belgische spelers aan, sindsdien elk seizoen maar één Belg. Ook lijken Herman van Holsbeeck en zijn scouts het niet te hebben op spelers uit de Belgische competitie. Vanaf het seizoen 2012/2013 trokken zij achtereenvolgens twee, drie, drie, twee en dit jaar één speler aan uit de Belgische competitie.

Zes aankopen van de laatste vijf seizoenen behoren tot de top 10 duurste aankopen ooit. Nicolae Stanciu, dit seizoen voor 7,8 miljoen euro over gekomen van Steaua Boekarest, is de duurste aankoop van Anderlecht ooit. Op een tweede plaatst staat Steven Defour, hij kwam voorafgaand aan het seizoen 2014/2015 voor 6 miljoen euro over van FC Porto.

anderlecht_sstevendefour

De uitgaande transfers

In de genoemde periode werd 89 spelers de deur van het Astridpark gewezen, 36 daarvan vertrokken op huurbasis en 53 trokken deze deur definitief achter zich dicht.

Gemiddeld spelen aankopen niet lang bij Les Mauves. De afgelopen transferperiode vertrokken tien spelers definitief, daarvan speelden slechts vier spelers langer dan 2 seizoenen voor RSC Anderlecht. Het ging hier om jeugdproduct Dennis Praet (voor 10 miljoen euro naar Sampdoria), Silvio Proto (transfervrij naar Oostende), Matías Suárez (transfervrij naar Belgrano in Argentinië) en Tomas Kaminski (naar KV Kortrijk, transferbedrag onbekend).

Op Stefano Okaka, Steven Defour en Idrissa Sylla boeken Les Mauves, kijkend naar de transfersommen, een gezamenlijke winst van 7,1 miljoen. Samuel Bastien, afkomstig uit de eigen opleiding, vertrok voor 1,3 miljoen euro. Hiermee komt het totale transfersaldo van deze spelers op 8,4 miljoen euro.

Bij de verhuurde spelers zit één heel opvallende: Sebastien de Maio. Deze zomer kwam hij voor 3,3 miljoen euro over van Genoa, maar inmiddels speelt hij alweer op huurbasis voor Fiorentina. De officiële geluiden vertellen dat heimwee en de terroristische dreiging in Brussel ten grondslag liggen aan het razendsnelle vertrek; in de wandelgangen gaat het gerucht dat De Maio niet door een deur kon met de nieuwe trainer René Weiler. Zodoende vertrok hij al na een maand.

In de afgelopen vijf jaar zijn zes verkochte spelers toegetreden tot de top 10 van meest opgebrachte spelers. Deze eer is weggelegd voor Aleksandar Mitrovic (2e), Chancel Mbemba (3e), Dieumerci Mbokani (4e), Dennis Praet (7e), Steven Defour (8e) en Lucas Biglia (9e). De speler waar Anderlecht het meeste geld voor kreeg is nog altijd Romelu Lukaku, hij transfereerde in 2011 voor 22 miljoen euro naar Chelsea.

Het transfersaldo

Wanneer het totale bedrag van de aankopen van het totaalbedrag van verkopen afgetrokken wordt, houdt Paarswit over de afgelopen vijf seizoenen een saldo over van 67,78 miljoen euro. Van Holsbeeck gaf 64,32 miljoen euro uit en verdiende 132,1 miljoen euro. Het seizoen waarin door Anderlecht het meest werd verdiend is 2015/2016. In dit seizoen verdiende de club 36,3 miljoen euro en gaf het 14,5 miljoen euro uit. Een belangrijk aandeel is hierin weggelegd voor Mitrovic en Mbemba. Newcastle betaalde 30,5 miljoen euro voor het tweetal.

Met uitzondering van het seizoen 2014/2015 is vanaf 2012/2013 een stijgende lijn te zien in het bedrag dat RSC Anderlecht uitgeeft aan transfers. Ook dit seizoen staat de teller voor RSC Anderlecht al op 22,5 miljoen euro. Het enige seizoen waarin men minder uitgeeft dan het jaar ervoor is het jaar na de twee achtereenvolgende kampioenschappen. Deels zal dit hiervoor de reden geweest zijn, maar er werd er dat seizoen ook niet veel verdiend aan uitgaande transfers. Veel budget zal er dus niet zijn geweest.

De vergelijking met andere Belgische topclubs

Zowel Club Brugge, KAA Gent, Standard Luik en KRC Genk ondervonden méér mutaties dan RSC Anderlecht. Er zijn verschillen, maar ook overeenkomsten tussen de beleidsvormen in de Belgische top. Hieronder de belangrijkste bevindingen per club:

Club Brugge behaalt het laagste transfersaldo van de Belgische topclubs. Wanneer we de aankopen van de verkopen aftrekken, houdt het over de laatste vijf jaar slechts 3,46 miljoen euro over. Club Brugge kocht evenveel spelers als RSC Anderlecht uit de Belgische competities.

KAA Gent lijkt zich als enige van deze clubs te richten op spelers uit de Belgische competitie en spelers met de Belgische nationaliteit. La Gantoise heeft meer dan twee keer zoveel spelers uit de binnenlandse competities gehaald dan de andere verenigingen en heeft met 21 aangetrokken Belgische spelers ook het hoogste aantal in deze categorie.

Standard Luik heeft evenveel jeugdspelers als RSC Anderlecht toegevoegd aan de A-selectie en kocht evenveel Belgische spelers als KRC Genk.

KRC Genk eindigt op de factoren jeugdspelers en aantal spelers uit de Belgische competities in de middenmoot, passend bij hun status ten opzichte van de andere verenigingen. Zij trekken wel het minst aantal Belgen aan.

Over het algemeen gezien is het positieve transfersaldo de belangrijkste overeenkomst, iets wat niet tot verbazing zal leiden. Net als in Nederland is men in België genoodzaakt over het algemeen eerst te verkopen voor er gekocht kan worden. Het transfersaldo van RSC Anderlecht torent wel flink boven de rest uit. Waar Anderlecht een saldo behaalt van ruim 67 miljoen, komt nummer twee Standard niet verder dan iets meer dan 17,5 miljoen euro. Club Brugge heeft de afgelopen vijf jaar het minst overgehouden aan transfers (3,46 miljoen euro,) maar is afgelopen seizoen wél voor het eerst sinds 2004/2005 kampioen geworden. Herman van Holsbeeck is in ieder geval de technisch directeur die het meest uitgeeft in België, maar ook het meest binnenbrengt.