43 minuten

Dinsdag 9 mei vond de persconferentie plaats omtrent de bekendmaking van de nieuwe technische staf van het Nederlands elftal. Het was kortweg een bijzondere persconferentie. Heb je de show gemist? Hier kun je nog eens op je gemak alles teruglezen. Veel leesplezier!

Opening Hans van Breukelen

Hans van Breukelen: Ik ga er even bij staan… Laat ik starten om te zeggen dat ik heel erg blij ben met de uiteindelijke benoeming van Dick Advocaat en Ruud Gullit. En ik heb in dit proces bij jullie een aantal keer aangegeven: ik kom er op een bepaald moment op terug om te delen zoals dat gegaan is. Misschien is het dan handig om even naar deze vier woorden te kijken. Allereerst heb ik zoiets van: oké, de zoektocht naar die bondscoach, hoe is dat precies gegaan? En ik had ook al heel snel graag een nieuwe toekomstvisie met jullie willen delen. Het punt was alleen, dat op het moment dat ik opzoek was naar dat bondscoachteam, als ik dat zo mag zeggen, dat er vanaf het eerste moment alles op straat kwam te liggen. Daar baalde ik van, dat betreur ik ook, maar dat heeft mij niet weerhouden om door te gaan met dat proces.

In die zoektocht zijn er bepaalde nieuwe vensters voor mij opengegaan, als ik het zo zou mogen noemen. Ik wist natuurlijk al dat er heel veel lijntjes zijn en heel veel lijntjes liepen, maar mijn constatering is met name de laatste jaren, en dat is ook op die zoektocht naar de bondcoach voor mij heel erg duidelijk geworden, dat er eigenlijk geen afstand meer is tussen enerzijds journalisten, coaches, spelers, zaakwaarnemers, tv-commentatoren. Het lijkt steeds meer alsof één kussen liggen te slapen. Het lijkt alsof ze steeds meer één belang aan het dienen zijn. Daar kun je als KNVB aan meedoen, maar dat is niet de stijl van de KNVB, dat is ook niet mijn stijl. Want ik vind gewoon dat we er voor het voetbal zijn en we moeten dat voetbal dienen. Voor mij is het heel simpel: dan sta je op dat moment wellicht buitenspel, maar het is een keuze die wij en ik ook daarin gemaakt hebben. Dit was dat momentopname. Of is het niet alleen een momentopname? Is het wellicht een optelsom, van een aantal jaren waarin we met elkaar bezig zijn. Uiteraard het chagrijn, van het missen van het EK. Maar als ik verder terugga, dan kom ik zelfs tot 2010, dat we tweede van de wereld werden met een prachtig team onder leiding van Bert van Marwijk en dat er toch gezeurd werd over de niet Hollandse speelstijl, die te veel op Duitsers zouden lijken. 2000 later, of twee jaar later, toen zagen we dat we met dezelfde ploeg en dezelfde coach 0 punten wisten te halen. En hoelang heeft het geduurd, totdat Louis van Gaal, tijdens het WK in Brazilië, de credits heeft verdiend, die hij eigenlijk verdiende met de wereldprestatie die dat met dat team heeft gebracht. Nadien kwam Guus Hiddink, daar is het niet beter op geworden en helaas heeft dat geresulteerd tot het afscheid van Danny Blind. En ik moet u zeggen, dat heeft mij als mens persoonlijk, dat afscheid, persoonlijk geraakt. Wat gebeurt er dan, wanneer het met Danny keurig netjes was afgehandeld, dan ga je kijken. Dan ga je voor jezelf eerst eens neerzetten wat voor coach hebben wij nodig voor dit team? En aangezien de KNVB er voor het voetbal is, luister je ook naar het voetbal. En ben ik een type die in gesprek gaat met mensen, met professionals, uit de top van het betaalde voetbal, de td’s een aantal, de algemeen directeuren en uiteraard op de achtergrond met Louis van Gaal.

De internationals hadden eigenlijk vanaf het begin gezegd, na het ontslag van Danny, wij willen wel dat er naar ons geluisterd wordt. En ik ben ook naar hun toegegaan. Niet met de vraag: wie moet de bondscoach worden, integendeel, ik heb hen gevraagd: hoe ziet die ploeg op dit moment in elkaar? Wat gebeurd er? Wat denken jullie vanuit je professie dat je nodig hebt om uiteindelijk te kiezen wat voor bondscoach. En zowel naar de internationals toe, als naar de algemeen/technisch directeuren, die dat zelf al naar voren brachten van: ‘joh, het is jouw verantwoordelijkheid.’ Je kunt wel draagvlak zien te creëren, maar dat vind ik opportunistisch. Uiteindelijk ben ik degene die verantwoordelijk is voor de aanstelling van een bondscoach en die verantwoordelijkheid heb ik ook gepakt.

Wat er voor de rest uit die scenario’s kwam, dat was heel simpel, er waren twee scenario’s. Dat was: we kiezen nu voor de langere termijn of we doen alles wat nog in ons vermogen ligt om uiteindelijk toch nog het WK te gaan halen. En dat scenario is uiteindelijk, door mij, gekozen om nog een ultieme poging te doen om met elkaar naar Rusland toe te gaan. Dan ga je opzoek naar een type. Wat is dan dat profiel van een coach die je nodig hebt om dat waarschijnlijk nog te bewerkstelligen, of te gaan bewerkstelligen. Het moet van mij een zeer ervaren vakman zijn, het liefst een autoriteit. Hij moet met succes aan de top hebben gewerkt. Een inspirator, een teambuilder. Want je moet in korte tijd, in mijn ogen, van al die individualisten een winnend team zien te maken. Uiteraard moet die prestatief ingesteld zijn, ik hou van passievolle mensen en het moet ook een goede communicator zijn naar zowel de spelers als naar de buitenwereld.

“ik hou van passievolle mensen en het moet ook een goede communicator zijn naar zowel de spelers als naar de buitenwereld”

En inderdaad, wellicht na Ernest Happel zou wellicht een buitenlander ook nog een mogelijkheid geweest zijn. Maar we hadden wel de focus na alle gesprekken op iemand die de groepsdiscipline zou kunnen aantrekken en die vervolgens ook voor spelvreugde zou zorgen. Dan ga je lijstjes maken. Dan kom je bij kandidaten uit. En dan blijkt dat gewoon een aantal kandidaten niet kunnen of niet willen. En naar aanleiding van die kandidaten kom je uit bij mensen die dat wel willen en kunnen. En dan kom je uiteindelijk uit bij Dick Advocaat, Henk ten Cate en Huub Stevens. Maar als je teruggaat naar die profielschets, dan moet je nogal wat in je mars hebben als persoon om dat allemaal te beheersen. Het is geen wonder dat iedere topcoach opzoek is naar ook een hele goede assistent. En ik ben vanaf dat moment ook met de betreffende coaches in dit geval Henk ten Cate en Dick Advocaat gaan praten over: wat is de ideale combinatie. Dat vind ik ongelooflijk belangrijk omdat ik in duo’s denk. Omdat ze complementair aan elkaar moeten zijn. De een waarschijnlijk meer ratio, de ander emotie, de andere flamboyant en de ander wellicht wat zonder franje. Dat zijn de elementen waarnaar ik heb gezocht. Dat zijn ook de personen geweest waarover ik het gehad heb. En dat betekent dat ik voor mij na dat bezoek in dat weekend richting Abu Dhabi en ook Istanbul voor mij met twee goeie, goeie duo’s ben teruggekomen. Namelijk de duo’s Advocaat/Gullit en Ten Cate/Rutten, en die waren beschikbaar op dat moment. En toen zijn wij met die duo’s in gesprek gegaan. Van: hoe gaat dat vallen, hoe komt dat bij elkaar? En ik kan je ook verzekeren dat beide partijen op de hoogte waren van het feit dat ik met elkaar in gesprek was. Wat blijkt, dat tijdens die gesprekken Fred Rutten afhaakt. En dan blijft er heel logischerwijze dit koppel over. En ik kan je zeggen dat ik daar blij mee ben, met dit koppel. Omdat Dick Advocaat, in mijn ogen, al jaren lang bewijst aan de top dat het een succestrainer is. Dat Gullit dat vanuit zijn ervaringen als speler kan meenemen, dat het een complementair stelletje is en dat ik heilig geloof dat deze twee mensen tot een uiterste poging kunnen gaan om samen met het team toch nog het WK te gaan halen. Want we staan er, laten we eerlijk zijn, niet bepaald goed voor. Daarom ben ik wel heel blij dat deze uiteindelijk de handschoen willen oppakken en het willen gaan doen.

Hoe ziet dat dan voor de toekomst er uit? Fred Grim zal, tot op het moment dat Dick Advocaat en Ruud Gullit samen zullen aansluiten, de verantwoordelijkheid hebben voor het Nederlands elftal. Fred gaat uiteraard volop in gesprek met Dick Advocaat om de voorbereidingen te treffen. En op het moment dat Fenerbache uitgeschakeld wordt, zal Dick zo snel mogelijk met Ruud tegelijkertijd aanschuiven. Persoonlijk moet ik zeggen, ik heb er, nou laat ik zeggen veel vertrouwen in dat we in die komende zes maanden nog een uiterste poging zullen wagen. En dan zal de tijd het leren of wij vandaag, of gisteren of eergisteren de goede keuze hebben gemaakt. Dankjewel.

Chris, mag ik nog een beetje water alsjeblieft?

Begin vragenvuur

Bert Maalderink: Eerst maar even iets praktisch, wat is nou het eerste moment dat Dick Advocaat voor die groep kan staan? Want dat kan nog heel lang duren als zijn competitie tot 4 juni duurt.

HvB: Dat klopt. Het is afhankelijk van of hij die bekerfinale kan gaan spelen op 31 mei. Dan moet hij eerst die finale halen. Dan zal het nog afhankelijk zijn van of hij die laatste wedstrijd op de bank moet zitten tegen 4 juni of op 4 juni. Dus dat is ongelukkig. Maar het is zoals het is Bert.

BM: Ja, is dat zo? Want je kunt ook zeggen van: dan maar niet als dat zo moeilijk passend uitkomt. Want het is wel een opmaat naar een kwalificatiewedstrijd, weliswaar tegen Luxemburg dat weet ik wel, maar toch.

HvB: Nou, dat is de keuze die we gemaakt hebben.

BM: Ja. Henk ten Cate kwam voorbij. Jij hebt op een gegeven moment een bezoek gebracht aan Abu Dhabi. Daar heb je een soort toezegging gedaan, of een toezegging gedaan aan Henk ten Cate van: jij wordt de nieuwe bondcoach. En de volgende dag was dat weer anders. Hoe zit dat precies?

HvB: Ja, het aardige is dat als je in een traject zit, zoals ik je net heb aangegeven, dan kun je geen toezeggingen doen.

BM: Maar dat heb je wel gedaan.

HvB: Dat zegt Henk. Dat kan toch nooit zo zijn dat op het moment dat ik nog met twee mensen in gesprek ben, dat ik dan al iemand gewoon kan vertellen: joh jij wordt het. Dat lijkt me niet eerlijk. Naar hem niet toe en niet naar Dick Advocaat toe.

BM: Hoe reageerde jij dan toen Ten Cate dat zei?

HvB: Ja, ik heb me daar over verbaasd. Dat hij voor zijn gevoel de man was dat hij het zou gaan worden. Ik heb met Henk gewoon twee hele goede gesprekken gehad. Echt twee hele goede gesprekken. En ik kende Henk niet als persoon. En daarom dat wij ook zo’n lange tijd met elkaar hebben gesproken. Voordat ik naar Henk ging heb ik me goed laten voorlichten door zo’n tiental mensen die met hem hebben gewerkt. En al die zaken die ik met, vanuit die, nou gesprekken heb gekregen, dat heb ik bij hem neergelegd. En daarom hebben wij ook zo lang met elkaar gesproken. Maar Henk die heeft mij niet voor niets op die, even goed zeggen, die avond dat ik naar Istanbul ging heeft hij mij zelf op het vliegveld gezet. En hij wist dat ik nog met Dick zou gaan praten. Dus er kon nog helemaal geen toezegging gedaan zijn.

BM: Was die opmerking van Ten Cate van: ‘Van Breukelen heeft mij toegezegd dat ik de nieuwe bondcoach ben’ ook meteen een reden voor jou om er een streep doorheen te zetten?

HvB: Nee. Want ik heb je net uitgelegd hoe het zat. Op het moment dat het duo op dat moment uit elkaar viel, was het voor mij klaar.

BM: Ja.

“Hoe kan ik nou iets ontkennen, wat ik niet gezegd heb?”

Wilfred Genee: Maar je zegt dus dat Henk ten Cate liegt? Dat is eigenlijk wat je zegt? En dan zeg je ook dat Martijn Krabbendam dus liegt?

HvB: Nee, beste Wilfred. Ik zeg dat mijn verhaal is zoals het voor mij gegaan is. En als dat de perceptie van een ander is, dan mag dat zo zijn. Maar ik kan nooit gezegd hebben dat hij het zou worden.

WG: Jij hebt het artikel gelezen neem ik aan toch? In de VI?

HvB: Ik heb het artikel gelezen, ja.

WG: Daar staat gewoon letterlijk in dat jij toegeeft dat je een toezegging hebt gedaan en er heeft iemand meegeluisterd, die zit daar, en die heeft het opgeschreven, dus dan zeg je dat twee mensen het niet goed verstaan hebben.

HvB: Nee, ik zeg dat het mijn perceptie is, ja?, dat ik het nooit zo gezegd heb.

WG: Maar klopt het ook dat jij in datzelfde artikel dan tegen Henk ten Cate gezegd hebt dat jij alles gaat ontkennen, ook als hij dat gaat zeggen?

HvB: Hoe kan ik nou iets ontkennen, wat ik niet gezegd heb?

WG: Maar het is letterlijk opgeschreven zo, dat jij dat gezegd hebt.

HvB: Dat kun je letterlijk opschrijven.

WG: Maar jij zegt dat dat niet waar is, dat je dat gezegd hebt?

HvB: Hoe kan ik zeggen, ik zeg het nogmaals, hoe kan ik nou iets gaan ontkennen wat ik niet gezegd heb?

WG: Er hebben twee mensen het wel gehoord, Hans.

HvB: Even terug. Op het moment dat Fred Rutten afhaakte, was het voor Ten Cate ook duidelijk dat hij het niet zou worden. En toen heeft hij zelf het idee opgevat, om een perscommuniqué naar buiten te brengen, waarin hij beweert dat ik gezegd zou hebben dat hij bondcoach zou worden. Dat vind ik heel vreemd. En dan is het ook logisch dat ik tegen hem zeg dat ik dat zal ontkennen. Omdat dat niet zo is.

WG: Als er iemand bij het telefoongesprek zit, waarin jij dus zogezegd letterlijk hebt bevestigd dat je wel die eerste toezegging hebt gedaan, dan klopt dat dus niet. Dan wordt daar over gelogen?

HvB: Ik hoop dat jij luistert wat ik voor antwoord geef.

WG: Ik luister naar wat je zegt Hans, maar…

HvB: Ja, nou, ga daar dan mee verder. Want je valt iedere keer terug op dezelfde vraag.

WG: Omdat jij in zekere zin steeds hetzelfde zegt namelijk dat dat niet waar is wat daar staat. Dus dat zij uiteindelijk gelogen hebben.

HvB: Ik zeg van, nogmaals, ik heb nooit tegen hem gezegd dat hij bondcoach zou worden, omdat dat niet kon omdat ik terugkwam met twee koppeltjes. En toen die koppels uit elkaar vielen, was het voor Henk ook duidelijk, dat die middag, toen wij elkaar spraken, dat hij het niet zou worden. Toen heeft hij gezegd: ‘dan breng ik een perscommuniqué naar buiten.’
Pascal Kamperman: Was dat inderdaad voor Ten Cate duidelijk? Want volgens mij begrijp ik uit zijn verhaal, ondanks het feit dat Rutten afhaakte, hij niet dacht dat hij het daardoor niet meer zou worden.

HvB: Waarom heeft hij dan zelf dat persbericht naar buiten gebracht, Pascal?

PK: Omdat hij merkte dat er geen vertrouwen was.

HvB: Nou oké, dan mag hij dat toch doen?
Jean Paul Decossaux: Ik vraag me af of het handig is hoor, als iemand een persbericht naar buiten doet midden in zo’n proces, maar goed, daar hebben we het in het begin over gehad, dat blijkt normaal te zijn.

PK: U zei net, we zijn steeds samen opgetrokken. Toch bent u het niet met z’n tweeën daar naar toe gereisd om met hem te praten. Waarom niet?

JPD: Omdat we de boel verdelen. We hebben spelers bezocht, we hebben experts bezocht waar ik wel bij ben geweest. En vooral de gesprekken, deze gesprekken waar het ging om de voetbalinhoudelijke kant daar ben ik niet bij. Zo spreken we dat ook altijd af. En daarna de onderhandelingen en de hele contractenzaak, nou dat is in dit geval met één koppel geweest, dat doe ik hoofzakelijk.

PK: Maar is het niet verstandig als je zo’n belangrijke positie moet invullen, om dat wel gewoon voor de zekerheid met z’n tweeën te doen?

JPD: Niet als je de voetbaltechnische gesprekken gaat voeren. Wel als je gaat onderhandelen en probeert tot afspraken te komen. Dan moet je altijd met twee of zelfs drie mensen zitten en dat hebben we ook gedaan.

PK: Even naar Advocaat nog, Hans, want er is in het verleden natuurlijk wat gebeurd. Hans, je hebt toen gezegd: ‘daar ben ik zeer door verrast.’

HvB: Waar ben ik door verrast dan?

PK: Dat hij vroegtijdig afscheid nam als assistent. In hoeverre heeft dat nu nog een rol gespeeld?

HvB: Kijk, ik denk dat wij op dit moment in een situatie zitten, dat sentimenten even aan de kant moeten gezet worden voor kwaliteit. En we komen elkaar in de voetballerij altijd wel tegen en als dat een argument zou zijn om iemand niet aan te nemen, dan denk ik dat je niet kijkt naar de kwaliteit die er is en daarom daar voor mezelf ben overheen gestapt.

“ik kan over sentimenten en emoties heen stappen om te kijken wat het beste is voor het Nederlandse elftal”

PK: Hebben jullie het er wel over gehad?

HvB: Uiteraard heb ik het er over gehad.

PK: En heeft hij nu nog een clausule?

HvB: Kijk, weetje wat het leuke is, dat lijkt me niet.

PK: Maar wat is het leuke?

HvB: Wat bedoel je?

PK: Nou, u begon een zin: weetje wat het leuke is.

HvB: Ja, weetje, dat de zaken gebeuren in een voetballeven en het gekke is; de voetbalwereld is zo klein dat je elkaar weer tegenkomt. En ik kan over sentimenten en emoties heenstappen om te kijken wat het beste is voor het Nederlandse elftal. En dat is uiteindelijk waarvoor ik ben aangenomen.

PK: En geldt dat ook voor Gullit?

JPD: En dat wil ik ook benadrukken. Wij hebben vanaf het begin natuurlijk met die scenario’s gewerkt en toen heb ik aan hem die vraag natuurlijk moeten stellen: kan jij je daar overheen zetten? En natuurlijk als voetbalbond, als professional, stap je daar over heen. Over dit soort sentimenten. En natuurlijk ga je zorgen dat dit clausules er niet meer inkomen. Dus dat hebben we allemaal geregeld en ik vind het knap dat iemand over zijn ego heen kan stappen.

HvB: Dat geldt dus ook naar Ruud toe, Pascal.

Jack van Gelder: Er wordt gesproken over een perscommuniqué en een tijdstip. Ik heb het idee dat de tijdslijnen een beetje door de war zijn geraakt, want jullie hebben dinsdagochtend nog contact gehad toen, over het feit dat Rutten ging afhaken, het contact tussen jou en Ten Cate. Toen hebben jullie nog gesproken over andere assistenten, er werd absoluut niet meteen gezegd dan haken we nu af. Er is gesproken over de naam Ton Lokhoff, de naam Ron Jans is zelfs gevallen. Vervolgens loopt de dag door, Martijn Krabbendam kan er veel beter over vertellen, toen heeft op een gegeven moment Henk gezegd dat hij te veel ruis op de lijn vond en gezegd dan nok ik er mee af. Toen heb jij gevraagd: geef me nog 72 uur de tijd en vervolgens heeft hij daar nee op gezegd. Toen heb jij nog tot ’s nachts drie uur gevraagd: geef me 24 uur de tijd. Dus op het moment dat je iemand niet meer kandidaat vindt, ga je niet vragen of er nog tijd is. En overigens, ik denk dat jullie je überhaupt een beetje vergissen. Want jij begon, Jean Paul, dat jij de eindverantwoordelijke bent voor de keus, en vervolgens zeg jij achter je spreekgestoelte dat jij verantwoordelijk bent voor de keus van de bondcoach. Dus ik heb het idee dat er wat verwarring is zo nu en dan bij jullie en dat ook niet altijd de waarheid, misschien expres niet wordt verteld, maar misschien een beetje troebel is allemaal.

Chris van Nijnatten: Wat is de vraag Jack?

JvG: Mijn vraag is, er wordt gezegd dat Henk ten Cate op de dinsdagochtend naar het afhaken van Rutten geen kandidaat meer was, ik zeg dat is een pertinente leugen en wellicht dat de heer Krabbendam dat nog kan onderschrijven. Die heeft er toevallig bijgezeten in een auto en ik denk gewoon dat het niet rechtvaardig is om op zo’n manier met mensen om te gaan en ons op deze manier van nieuws te voorzien.

CvN: Dit is geen vraag.

JvG: Nou dat is een stelling.

JPD: Dan is het een stelling.

JvG: Mijn vraag is: spreek je de waarheid? Laat dat de vraag zijn als hij zegt ja, dan denk ik dat we een verschil van inzicht hebben.

HvB: Dat is duidelijk Jack.

Willem Vissers: Misschien is het wel aardig om het even toe te lichten. Over die 72 uur enzo. Toch?

HvB: Hoe bedoel je?

WV: Nou wat Jack nu vertelt is wel aardig om even toe te lichten. Als jij zegt we zoeken nog wat tijd. We kijken of we nog een andere assistent kunnen invullen.

HvB: Nou weetje wat zo aardig is, en dat heb ik net ook al trachten te zeggen, mijn stelling is dat als ik persoonlijke gesprekken met mensen heb, dan vind ik mijn verantwoordelijkheid en mijn integriteit om dat ook tussen twee mensen te laten.
Dat is voor mij altijd een uitgangspunt en vervolgens zie ik dat de gesprekken die ik voer blijkbaar de dag erna ergens worden opgetekend. Dat bedoel ik ook, dat iedereen blijkbaar op dit moment met het hoofd op hetzelfde kussen ligt. En ik blijf erbij dat ik het eigenlijk bijna onbeschoft vind dat iemand tegen mij niet zegt dat er iemand mee zit te luisteren. Dan ben ik achteraf al heel erg blij dat hij uiteindelijk niet de bondscoach geworden is.

Kees Jansma: In de boeiende artikelen in VI en De Telegraaf wordt gerept over smsjes en apps die bewaard zijn door Ten Cate en wellicht eventueel wel eens openbaar gemaakt zouden kunnen worden. Heb jij ze ook bewaard?

HvB: Ja, ik heb ze bewaard, Kees.

KJ: Dus je bent niet bang voor het openbaar maken van…

HvB: Daar zal je zul je terugzien dat het vooral om dat koppel gaat, iedere keer weer het koppel.

JPD: En ik heb dat zelf ook mogen lezen, dat is, Jack, ter bevestiging. Daar zit dus geen verschil van mening.

KJ: Is het niet handig om vanwege het wantrouwen her en der om die vanuit jullie kant openbaar te maken?

JPD: Wat een onzin, kom.

KJ: Het is een vraag, hoor.

JPD: Complete onzin. Dat doe je niet. Als we ons daartoe gaan verlagen om allemaal smsjes over de buhne te gooien, dat lijkt me niet handig.

KJ: Het was een item in diverse media de afgelopen tijd.

JPD: Nou, dat laten we zo.

WV: Als je dingen laat zien, kun je dat ontkennen. Dat is vaak handig, dat gebeurt in politieonderzoeken ook. Dit begint toch verdacht veel op een politieonderzoek te lijken.

JPD: Ik word ook wel eens voor dingen uitgemaakt en het is soms heel verstandig om daar niet op te reageren.

“Hoe kan ik nou, hoe kan ik nou, hoe kan ik nou met het hele traject wat ik je net heb aangegeven. Hoe kan ik hem dat nou gezegd hebben? Vertel me dat dan”

Martijn Krabbendam: Hans, over dat meeluisteren. Jij hebt tegen Henk ten Cate gezegd dat je alles wat je tegen hem vertelde dat je dat zou gaan ontkennen, dat heb ik gehoord omdat ik er toevallig bij zat. Daarna hebben we er niks mee gedaan. Pas toen jullie met dat persbericht naar buiten kwamen van ‘we herkennen ons niet in het verhaal’, ja toen is de zaak een beetje gaan lopen. En dan nog wat: waarom heb jij nou diep in de nacht, heel laat, aan Henk ten Cate nog gevraagd om alsjeblieft 24 uur te wachten, zodat je dan nog een en ander in het werk kon stellen?

HvB: Om de doodeenvoudige reden, Martijn, dat ik het onverstandig vond dat hij het op deze manier naar buiten zou brengen.

MK: Maar…

HvB: Omdat hij zelf vanuit zijn filosofie, dat hij de toezegging gehad zou hebben om bondscoach te worden, om dat op die manier naar buiten brengen.

MK: Ja, maar je hebt tegen hem gezegd dat je die toezegging inderdaad hebt gedaan.

Hvb: Dat heb ik niet gezegd, jongen.

MK: Ja, maar met mijn oren..

Hvb: hoe kan ik nou…

MK: Maar met mijn oren is toch niks mis?

Hvb: Hoe kan ik nou, hoe kan ik nou, hoe kan ik nou met het hele traject wat ik je net heb aangegeven. Hoe kan ik hem dat nou gezegd hebben? Vertel me dat dan.

MK: Dat heb je gewoon… Omdat je dat gezegd hebt, omdat ik daar bij heb gezeten en het heb gehoord. En daarbij noem je Fred Rutten, die naam die kwam in eerste instantie van Ten Cate zelf met Rutten. Toen zei jij van nou die staat ook bij ons op de lijst. Toen ben jij met Rutten gaan bellen en inderdaad wat jack zegt is waar daarna hebben jullie nog gefilosofeerd over tal van andere assistenten en Was er nog helemaal geen sprake van dat Ten cate het niet zou worden.

JPD: Even voor de duidelijkheid. Fred Rutten stond al een week daarvoor op de lijst die kwam uit alle gesprekken met technisch directeuren en algemeen directeuren van nederlandse voetbalclubs als de ideale eerste man

MK: Ongetwijfeld

JPD: in een aantal scenario’s …

MK: Maar waarom ga je dan niet eerst met Fred Rutten praten voordat je naar Henk ten Cate vliegt?

JPD: We waren allang met Fred Rutten in gesprek en Fred Rutten kon even niet kiezen.

MK: O, dat is heel raar, want hij zegt dus van niet.

JPD: O, sorry, maar dat kan ik je ook bevestigen en ook daar hebben we smsjes van. Ik heb keurig zelfs Hans eerst en ik ernaast hebben wij keurig Fred Rutten steeds proberen te overtuigen of ie de eerste assistent wilde worden.

MK: Alleen eerst heb je met Ten Cate gesproken en toen met Rutten

JPD: Sorry?

MK: Je hebt eerst met Ten Cate gesproken en toen met Rutten.

JPD: Nee hoor, er was daarvoor ook al contact met Rutten.

MK: Nou ja, heel opvallend.

JPD: Ja.

CvN: Ik geloof niet dat wij hier nu heel veel komen.

JPD: Nee, dat denk ik ook niet.

CvN: Ik zie nog een vraag op het podium van een man met een hoofd.
Buitenlandse journalist: Good afternoon gentlemen. Perhaps a little less probing question for the international press. Henk, could you just repeat the names of the two coaches you’ve chosen in english for us and also…

HvB: In English?

BJ: Yes, I’m sure that wouldn’t be a problem.

HvB: Dick Advocaat and Ruud Gullit. That sounds English enough?

BJ: Yes, that sounds English enough, thank you. And also, what are your expectations of the two-coaching staff? Short-term, medium-term and long-term, please?

HvB: It’s just short-term, just to qualify for the world cup.

“Dick Advocaat and Ruud Gullit. That sounds English enough?”

CvN: Vooraan, Telegraaf.

Marcel van der Kraan: Hans, ik begrijp dat de structuur met koppels heel belangrijk is geweest. Maar Dick Advocaat, die hoefde toch niet binnen te komen als koppel, met zijn status?

HvB: Nee, maar op het moment dat ik met Dick heb gesproken en hij Gullit heeft genoemd en dat voor mij zeer acceptabel was, was dat voor mij heel duidelijk ook een koppel.

MvdK: Maar als Dick Advocaat Gullit niet had genoemd, was die in zijn eentje geen kandidaat?

HvB: Dick advocaat zal altijd ook een collega, een assistent meenemen en ik vind als technisch directeur dat ik de vragen moet stellen waarom je dan die betreffende assistent meeneemt, omdat dat in mijn ogen ook iemand moet zijn die complementair is en daar ik zelf ook een goed gevoel bij moet hebben.

MvdK: Maar Dick Advocaat heeft niet zelf gesolliciteerd, die is door jullie benaderd. Jullie hadden het oog op hem laten vallen. Dan had ie toch evengoed, ongeacht wie die zou nemen, al jullie nummer 1 kunnen zijn, moeten zijn?

HvB: Nog een keer?

MvdK: Dick is door jullie benaderd, die heeft niet zelf gesolliciteerd.

HvB: Nee, ik heb ook Henk ten Cate benaderd.

MvdK: Maar als je Dick Advocaat benadert, dan maakt het toch niet uit met wie hij uiteindelijk op de proppen komt.

HvB: Voor mij is dat wel belangrijk.

JPD: Tuurlijk.

HvB: Dat is een andere manier van denken, Marcel.

MvdK: Nou, dan twijfel ik toch…

HvB: Dat mag.

MvdK: … Aan de totale kwaliteit van de bondscoach Advocaat.

HvB: Nou, dat neem jij dan voor je rekening.

MvdK: , Nou ja, dat concludeer ik uit je woorden.

HvB: Nee, dan doe je, dan maak je verkeerde conclusies. Ik ben altijd op zoek naar mensen die complementair zijn en ik luister heel goed naar wat de hoofdcoach in dit geval dan wenst.

HvB: Oke.

JvG: Waarom was Gullit als assistent van Ten Cate niet bespreekbaar en Gullit als assistent van Advocaat wel? En wat was daar de reden van en waarom is de naam Adcovaat bij de rondloop langs internationals en TD’s nooit gevallen, andere namen wel, en kwam opeens Advocaat naar voren?

HvB: Ten eerste over jouw eerste vraag, is het heel simpel: wij hebben, Henk en ik, nooit over Gullit gesproken als de assistent, laat dat 1) duidelijk zijn. Ten tweede was ik daar ook tegen op geweest omdat ik denk dat dat geen complementair koppel is, als je kijkt ten aanzien van hun karakters. En jouw tweede vraag was?

JvG: dat de naam Advocaat in de rondgang langs allerlei betrokkenen nooit is gevallen, wel andere namen, maar nooit Advocaat.

HvB: Nee, dat klopt ook. Dat heeft alles te maken met een bepaalde profielschets en mensen die wel en niet beschikbaar zijn en dan kijk je uit de aanlik wie er wel en niet beschikbaar zijn en dan kom je uit bij Advocaat.

BM: Ja, nog even terug naar Henk ten Cate. Was hij nou alleen maar mogelijk als bondscoach in combinatie met Fred Rutten en toen Fred Rutten ‘nee’ zei dus ook nooit Ten Cate?

“Weet je wat ik nu zou doen? een dagboek bijhouden en dat ik zou wellicht aan een van de kranten gunnen of aan een van de programma’s”

HvB: Voor mij was dat heel duidelijk, ja.

BM: Maar is het dan niet een beetje gek dat dan een assistent, ik bedoel hoe je het ook wil zien, dan is Fred Rutten de assistent, dat die bepaalt of Henk ten Cate wel of geen bondscoach wordt.

HvB: Nogmaals, ik kom terug met twee koppels in mijn hoofd en op het moment dat het ene koppel splitst, is het voor mij klaar, Bert. Dat is gewoon mijn conclusie geweest.

BM: Maar dat heeft toch iets typisch want de bondscoach…

HvB: Ja, dat mag jij typisch…

BM: ….Is toch de belangrijkste man?

HvB: Dat mag je typisch vinden.

Jeroen Haverkort: Zou u de hele procedure opnieuw doen zoals ie nu gegaan is?

HvB: Weet je wat ik nu zou doen? Dan zou ik een dagboek bijhouden en dat ik zou wellicht aan een van de kranten gunnen of aan een van de programma’s.

JH: Ach, je hebt de smsjes toch?

CvN: Zijn er nog meer vragen? Arno?

Arno Vermeulen: Want heb je nou wel of niet nog met Ten Cate nog gesproken over een andere assistent toen Rutten niet wilde? Is daar nog gesproken over een alternatief?

HvB: Er zijn namen genoemd door Henk en toen heb ik ook gezegd: die zijn voor mij niet geschikt.

AV: Maar die namen waren niet geschikt, maar het feit dat Rutten afviel gaf nog wel ruimte om te kijken naar een andere Fred Rutten?

HvB: Nee, wat mij betreft niet.

AV: De komst van Ten cate hing volledig af van de beschikbaarheid van Fred Rutten?

HvB: Het ging om die koppels, dat heb ik toch gezegd.

HvB: Maar je hebt toch een bondscoach en een assistent? Je werkt toch niet met een koppel. Die zijn toch niet van dezelfde zwaarte binnen je team? Je kiest toch niet voor een koppel?

HvB: Als ik nou mijn hele verhaal net aan jou vertel, hoe ik tot keuzes gekomen ben.

AV: Het is wel lastig om te begrijpen.

HvB: Nee, het is niet lastig om te begrijpen, het is wat je wil begrijpen. En dat is een andere gedachte dan we wellicht al jarenlang zo werken

AV: En wat is dan de taakomschrijving straks van Advocaat en Gullit in het contract?

HvB: Ja.

AV: Ja, want je werkt met een koppel.

HvB: Dat is heel simpel. Net als wat bij Ten Cate en Rutten was geweest. Je hebt een hoofdcoach en een assistent.

AV: Oke, hoofdcoach en assistent.

Hvb: Ja. En die zijn complementair aan elkaar, Arno.

Journalist: Goeiedag, ik vraag me af als het niet lukt om het WK te halen en dat kan binnen een paar maanden misschien zijn, dat we dat weten. Stoppen ze dan? Stoppen Advocaat en Gullit en betekent dat dan ook dat jullie zoektocht eigenlijk nu al doorgaat naar een opvolger?

HvB: Dat heb je heel goed geconcludeerd, ja.

JPD: Dan stoppen ze na de niet-kwalificatie, dus dat is november.

HvB: Als ze het wel halen gaan ze door tot het WK.

Journalist: Is er al een reactie van de spelersgroep vroeg ik me ook af.

HvB: Ik heb uiteraard, nadat het besluit gevallen is, heb ik de betreffende spelers die ik ook gesproken heb voordat wij dat hele traject ingingen, heb ik daar mee over gebeld, ja.

Journalist: Wat was hun reactie?

HvB : Dat ze, en dat werd net ook al enigszins gezegd, dat ze verrast waren met de keuze van Advocaat en Gullit

Journalist: Positief, vast?

HvB: Ze zijn net als ik professionals en kunnen ook over dingen heen stappen.

Journalist: Oke.

Henk Hoijtink: Ten Cate was voor jullie een kandidaat, maar kennelijk toch ook wel een hele complexe kandidaat, want er was dus geen, tenminste in jullie ogen geen, complementaire assistent voor hem te vinden op het moment dat Rutten inderdaad wegviel. Dan is een kandidaat met wie jullie gaan praten wel heel complex in jullie ogen

HvB: Luister, je gaat met iemand praten en ik ga niet dat hele stuk naar Abu Dhabi toe als iemand geen serieuze kandidaat is.

MK: Henk ten Cate heeft aan jou gevraagd of je inderdaad heel dat stuk naar Abu Dhabi bent gevlogen voor een halve bondscoach. Toen zei jij ‘nee, natuurlijk niet Henk, ik kom gewoon voor een hele bondscoach’.

HvB: Ja.

MK: Je praat over dat koppel met Rutten, die twee hebben nog nooit samengewerkt. Hoe weet jij nou of die complementair zijn?

HvB: Haha, maar vraag dat dan Henk, want jij zegt net dat Henk Fred Rutten wilde.

MK: Voor jou was het een voorwaarde, dus ik vraag het gewoon aan jou.

HvB: Omdat dat heel simpel is, dat ze als je even goed kijkt naar hun kwaliteiten, maar ook naar hun karakters en jij kent die mensen, dan begrijp jij heel goed waarom dat twee hele complementaire mensen zijn.

WG: Ik hoor je net zelf zeggen dat je jezelf een professional vindt, maar het oogt allemaal heel onprofessioneel wat tot nu toe wat je doet. Vind je dat zelf ook niet?

HvB: Dat is een vraag voor jou, Wilfred. Dat mag jij beoordelen.

WG: Waarom denk je dat je nog steeds geschikt bent als technisch directeur bij de KNVB.

HvB: Haha.

WG: Dat is een hele simpele vraag.

HvB: Ja, nee, maar dat begrijp ik. Omdat blijkbaar de mensen in mijn omgeving daar nog steeds alle vertrouwen in hebben. En de dingen die ik doe, doe ik niet om de populariteitsprijs te winnen, maar doe ik met 1 doel: om het Nederlands elftal op een hoger niveau te krijgen en mee te werken met al mijn mensen om het Nederlandse voetbal weer aansluiting te laten krijgen naar de plek waar we zo graag willen. Want we kunnen wel heel lang blijven praten, maar kijk gewoon even naar de plek waar we nu staan. Ik hoop dat het geen uitzondering is en een eendagsvlieg wat er op dit moment met Ajax gebeurt, want ik denk dat we weer zo trots kunnen zijn als een hond met zeven staarten. Zelfs in het buitenland zijn mensen ..

WG: Hans, dat zijn we allemaal met je eens, daar gaat het allemaal niet over. Het gaat er over dat…

HVB: Ben je het een keer met me eens dan?

WG: Ik ben het met je eens, hartstikke blij dat met Ajax en Feyenoord, maar je hebt het net over nieuwe vensters en dat opeens iedereen bepaalde belangen dient. Dan heb je onder een steen gezeten de afgelopen twintig jaar, want het is altijd al zo geweest dat het zo ging, dus wat dat betreft over professioneel gesproken, dan vind ik het vrij naïef dat je dat soort dingen zegt. Ik bedoel, ik zou allang weten dat dat zo in elkaar zit. Maar veel belangrijker, als je het allemaal achter elkaar zet. Je wilde teammanager Hans Jorritsma weg hebben, het ging mis met Ruud Gullit, die noemde je al onbetrouwbaar. Het ging mis met het aanstellen van de PIM, daar vielen allemaal namen op straat. Met de bondscoach die werd ontslagen moest alleen JPD aan het woord, mocht je niks zeggen. Nu mag je opeens wel weer praten, hoe professioneel oogt dat volgens jou als je nu kijkt naar de situatie met deze?

HvB: Het gaat me niet zozeer om het feit wat jij professioneel vindt en dat jij bepaalt hoe ik me zou moeten gedragen.

WG: Je vertegenwoordigt de Koninklijke Nederlandse VoetbalBond, Hans.

HvB: Ja, weet je wat leuk is, dat in de positie waarin je zit, gewoon een aantal zaken je niet kunt delen en zeker niet met jullie. Dat heeft te maken met professionalisme, dat is het vertrouwen wat je hebt naar mensen toe, dat is een kwestie van werkgever en van werknemer en als jij wil dat dat niet professioneel overkomt dan mag je dat zelf allemaal bepalen.

“Het gaat me niet zozeer om het feit wat jij professioneel vindt en dat jij bepaalt hoe ik me zou moeten gedragen”

WG: Maar schamen jullie je niet een beetje zoals het gaat nu allemaal?

HvB: Wat zeg je?

WG: Maar schamen jullie je niet een beetje zoals het allemaal gaat

HvB: Nee ik schaam me niet.

WG: Het is een professionele organisatie, maar alles ligt op straat. Alles gaat mis.

HvB: Ja, zo lijkt het.

WG: Daar moet je je toch op een gegeven moment ook voor schamen.

HvB: Ja zo lijkt het, zo lijkt

WG: Zo lijkt het niet, zo is het volgens mij

HVB: Oke

Journalist: Hans, even het volgende, even aansluitend op Wilfred, maar dan iets anders. Je zegt, in het proces heb je feedback gevraagd aan mensen die voor jou belangrijk zijn en jullie allebei, uit het voetbalwereldje en daarbuiten. Complementaire koppels klinkt ook als een stukje psychologie die je in je hoofd hebt als je voor mensen kiest. Je hebt in het verleden veel samengewerkt met Rini Stoutjesdijk van BTSW. Heb je hem hierin nog om advies gevraagd en hoe kijk je terug op die samenwerking die helaas moest stoppen voor jou?

JPD: Ik dacht al: waar blijft ie?

HvB: Nee, ik heb hem niet om advies gevraagd.

Journalist: Dus deze beslissing is op geen enkele manier met hem besproken?

HVB: Nee.

Journalist: Wil je nog wat zeggen, Jean-Paul?

JPD: Nee, ik wil alleen maar zeggen over als je zegt ten rade gaan bij mensen en meningen ophalen. Ik heb zelf bij die eerste paar gesprekken met die TD’s gezeten, toen het proces startte en ik vind het bizar dat, terwijl ik altijd de gedachte had dat Ajax, Feyenoord, PSV en weet ik het wat, het allemaal oneens met elkaar zijn en weet ik het wat. Hier kwam gewoon een heel eensluidend beeld uit over het profiel, de competenties die we nu nodig hebben en de kandidaatkoppels waar hij zijn voorzit meedeed, dus ik vond het juist gaaf om een keer te zien, in mijn werk is dat normaal, maar in dat voetbaltechnische werk dus blijkbaar niet, dat mensen het gewoon eens zijn met de keuzes die je maakt en de stappen die je maakt en dat vond ik leuk om eens te ontdekken in het voetballandschap, ja.

Maarten Wijffels: Kan je iets vertellen over waar je nou met Advocaat over gesproken hebt over wat er met dat elftal moet gebeuren, want…

HvB: Nee Maarten, dat vind ik nou precies waar het om gaat. Op het moment dat ik met mensen privé praat is dat een gesprek tussen hem en mij en daarom dat ik daar nou niet naar buiten mee treed en als andere mensen dat wel doen dan moeten ze dat doen, maar jullie weten net zo goed als ik dat je iedere keer bij mij hetzelfde antwoord hebt gekregen en toch wisten jullie alles, of bijna alles

MW: Maar nu is er een bondscoach en jij zegt net van deze combinatie met Gullit, daar zijn we zeker van dat die dingen kunnen aanboren die ontbreken nu. Dus daar heb jij ideeën over, dit is misschien ook een persconferentie om toch iets te zeggen. Wat ontbeert dit Nederlands elftal dan en wat gaat deze coach daarmee doen?

HvB: Laat ik het dan zo zeggen: de fase dat Advocaat ook dat hij als tweede assistent bij Oranje zat is er een duidelijke sprake geweest van een opleving. Nou, en dat is de verwachting ook nu, dat ie dat samen met Gullit gaat bewerkstelligen.

KJ: even terug naar de procedure. Dick advocaat, die heb ik wel enig maal gesproken, die ging ook stellig ervan uit dat hij de enige en eerste keus zou zijn en je bent van Abu Dhabi doorgereisd naar Istanbul en toen heeft Dick toch niet jou ontvangen in de gedachte dat er mogelijkerwijs nog een concurrent voor hem was?

HvB: Dat kan, dat mag, dat ie dacht dat ie numero 1 was en hij is het uiteindelijk geworden ook.

JPD: Hij haalt op met ’n vliegtuig uit Istanbul, of, uhh, sorry, Abu Dhabi, van tevoren gepland.

HvB: Hij wist dat ik ook een gesprek met Ten Cate ennehh,,

WV: Als Rutten nu wel had gewild, even hypothetisch, had je dan gedobbeld om wie het beste paste?

HvB: Nee, dan had ik niet gekoppeld, uhm, gedobbeld, maar dan had ik waarschijnlijk twee keuzes gehad.

WV: Maar hoe had je dat dan gedaan, want dat waren beide dan goede koppels geweest?

HvB: Dat waren zeker twee goede koppels geweest

WV: Maar wie had dan…

WV: Maar je moet altijd nog, je moet dan altijd nog, ja die vraag heb ik niet hoeven te stellen, Willem. Daarbij komt, dan moet je ook nog zien te, onderhandelen he, over voorwaarden en dergelijke, dus het is een ehh tja uhh als-vraag waar ik niks aan heb.

JPD: Daarna begonnen namelijk de onderhandelingen pas en gingen we überhaupt pas kijken of het in het financiële kader was wat wij beschikbaar hebben voor deze functies. Dat is van die uh uh reis van Abu Dhabi tot gisteravond half 10 geweest.

Mikos Gouka: Maar klopt het ook dat Advocaat heeft gezegd: je kan wel naar Istanbul komen, maar dan ben ik de eerste kandidaat en dan hoeven we verder niet over een tweede kandidaat of over een …

HvB: Nee, daar hebben we het niet over gehad.

MG: Dus jij kon daarheen gaan zonder dat…

HvB: Hij wist dat hij ook gewoon voor mij een hele belangrijke kandidaat was

MG: En is de volgorde nog bewust bepaald? Eerst naar Ten Cate en dan Advocaat?

HvB: Nee, dat kwam zo uit qua vluchten

JPD: Helemaal achterin zie ik nog een vinger omhoog, volgens mij is dat een van de laatste vragen

Journalist: Die week voordat je naar Abu Dhabi en Istanbul ging heb je een gesprek gehad met Rutten, dus dan ga je naar Abu Dhabi met het gevoel dat Rutten ‘ja’ heeft gezegd, lijkt mij, anders ga je niet naar Ten Cate toe. Hoe is dat precies gegaan?

HvB: Ik weet niet hoe je bij die conclusie komt.

Journalist: Je zei het toch zelf, we hebben al eerder met Rutten gesproken

HvB: Dat heb ik niet gezegd. Ik heb uiteraard contact gehad met Fred. Regelmatig zelfs, en uiteindelijk op het moment dat uhm, moet ik goed zeggen, want we moeten ook weer aan de tijd denken, het moment dat ik terugkwam uit die twee gesprekken toen heb ik uiteindelijk aan Fred gevraag of ‘ie na zou willen denken of ‘ie assistent van Ten Cate wilde worden. Toen zei die: daar denk ik over na. En de volgende dag zouden die twee spreken met elkaar en voordat dat gesprek heeft plaatsgevonden heeft Fred Rutten mij gebeld om te zeggen dat hij het niet zou doen. En daarmee was het klaar voor mij ten aanzien van dat koppel.

JPD: Achterin een vraag met de rode microfoon

Mark Lenen: Hans, zou dit een mooi moment zijn om sorry te zeggen….

HvB: Tegen?

ML: Voor eventuele fouten die je gemaakt hebt?

HvB: Ja jongens, jullie willen mij allemaal fouten in de schoenen schuiven, nou dat moet je vooral blijven doen

ML: Een verhaal heeft altijd twee kanten, wellicht?

HvB: Nou precies, maar uhh, het leuke is dat, je moet uhh, ga, ga er dan maar vanuit welk verhaal je gelooft.

ML: Misschien sorry dat het niet gelukt is met Danny Blind, misschien is dat een uhhh

Journalist: Om te beginnen ja…

AV: Jean Paul, toch met de wetenschap van nu had je die reis niet moeten mee maken? Je zegt nu van: het is het technische gedeelte, daar is Hans voor aangetrokken, maarre met alles wat er nu allemaal bekend is, was het dan niet veel verstandiger geweest om überhaupt met twee man af te reizen dan een en had jij gewoon niet juist bij die cruciale besprekingen aanwezig moeten zijn?

JPD: Uhm, nee, blijf ik zeggen, want we hadden hele goede afspraken waar die gesprekken over gingen en waar ze vooral niet over gingen. En, ja, dat is gewoon de knip tussen bestuurlijke verantwoording. Maar ik heb ook geen, verstand, laat ik het dan zo zeggen. Van al die voetbaltechnische zaken om daar een sterke mening over te hebben. Ik hoor het allemaal aan, haal daar mijn conclusies uit, ik vond het overigens leuk om mee te maken.

AV: Onder leuk valt veel

JPD: Maar goed, maar ik heb daar geen bijdrage

AV: Maar in een volgende situatie zou je weer Hans alleen op pad sturen voor dit soort gesprekken?

JPD: Ja, als we duidelijk die knip weer houden tussen de voetbalinhoudelijke discussies en de zakelijke discussies. Dat laatste zullen we nooit door een iemand laten doen en helemaal niet door een technisch directeur alleen.

PK: Sorry zeggen zit er dus blijkbaar niet in inderdaad, je zegt ik verbaas me dat iedereen op een kussen ligt tegenwoordig, ik ga er een dagboek over schrijven. Hebben jullie het idee dat je alles goed gedaan hebt in de afgelopen weken of valt je wel iets te verwijten?

HvB: Ik denk dat het verstandig is om met elkaar uiteraard deze zaak te evalueren. Dat doen wij altijd, en dan zullen we daar wellicht onze lessen uit trekken. Als die te trekken zijn.

PK: En wat zouden dat kunnen zijn?

HvB: Nou, zullen we daar eerst even rustig over nadenken dan?

Journalist: Hans, behalve Ruud, wie wordt assistent van Dick Advocaat straks? Tweede assistent?

HvB: Fred Grim

Journalist: Die blijft gewoon aan?

HvB: Ja, dat is wel de opzet

JvG: Jean Paul, jij zei dat jullie bij de rondgang bij TD’s over koppels had gesproken. Maar, uhm, Hans gaat naar Ten Cate en zegt niet meteen wij gaan voor het koppel Ten Cate – Rutten. Terwijl jullie wel die rondvraag hebben gedaan, dat is dan toch een buitengewoon vreemd begin dan? Jullie hebben die koppels aangegeven, in het profiel zou dat een van de geschikte koppels zijn.

JPD: Niet alle coaches, niet alle opties hadden op dat moment al een koppel, maar sommigen wel. Bij de eerste rondgang bij de TD’s. En dat blijf ik zeggen, daar kwam DIE Rutten, die Rutten.., daar kwam Rutten heel vaak als de ideale eerste uit.

JvG: Maar dan gaat Hans toch, op het moment dat ie bij Henk is, zeggen: wij hebben een rondgang gehouden, wij zien de ideale combinatie van jou en Rutten, dat wordt niet besproken in eerste instantie. Pas ’s avonds, op de maandagavond gaat zowel Hans als Henk met Fred bellen om te vragen of ie geïnteresseerd is. Dat is toch gek? Als je dat van tevoren al wist dat dat het ideale en eigenlijk onbespreekbare koppel zou zijn.

JPD: Wat is dan de vraag?

JvG: Nou, de vraag is: op het moment dat Hans naar Abu Dhabi gaat en je weet dat dat het ideale profiel is: Ten Cate en Rutten, dan is toch het eerste wat Hans tegen…

JPD: Hoho, er waren meerdere profielen op dat moment ideaal he..

JvG: Maar voor Henk en Rutten dat was het koppel wat je dan klaarblijkelijk had gesproken. Dan ga je toch naar Henk toe en zeg je: we willen je graag als bondscoach hebben maar dan alleen in combinatie met Rutten, want dat was het ideale duo.

JPD: Maar dan ga je toch, maar dat mag Hans zeggen.

HvB: Met dat verhaal ben ik toch weggegaan

JvG: Nee dat is niet waar. Jij gaat weg van Asbu Dhabi naar Istanbul en pas op de maandagavond komt de naam Rutten. En jij belt op maandagavond Rutten en Ten Cate belt op maandagavond Rutten.

HvB: Dat is niet waar.

JvG: Oh, dus dat wordt ook gelogen

HvB: Nee, dat is niet waar. Dat kan namelijk niet, dat Henk ten Cate Rutten heeft gebeld op die maandagavond.

“ik denk dat Valentijn een paar dingen door elkaar haalt, dat doet hij wel vaker”

MK: Henk wist helemaal niet, toen jij naar hem toe kwam, dat Rutten zijn assistent moest worden, jij bent daar heen gevlogen zonder dat Henk dat wist. En toen vertelde Ten Cate tegen jou, in dat gesprek, nou Fred Rutten lijkt me wel een goede assistent. En toen zei jij, en dat geloof ik ook wel, die staat bij ons ook op de lijst. Dus zo is dat gegaan, jij bent daarheen gevlogen zonder dat Ten Cate op de hoogte was dat hij het met Rutten moest gaan doen.

HvB: En Henk heeft jou niks verteld over het gesprek dat we gehad hebben voordat ik naar Abu Dhabi ging?

MK: Op Tweede Paasdag bedoel je?

HvB: Nee

JPD: Of zat je toen niet in de auto dan?

MK: Toen zat ik niet in de auto nee, ik zit niet elke dag bij Henk in de auto.

JPD: Nou dat zou ik toch vaker doen want dan hoor je echt alles

MK: Inderdaad, nou ik heb toen alles al gehoord
Valentijn Driessen: Jean Paul, je bent bij die rondgang geweest, daar kwam een profielschets uit en daar stond Advocaat dus helemaal niet bij, hoe kom je dan toch uiteindelijk bij Dick Advocaat terecht?

JPD: Hier werd net ook gezegd dat Advocaat, uhh, niet gesolliciteerd had, maar we zijn wel degelijk op een gegeven moment benaderd dat Advocaat zich beschikbaar stelde. Laat dat ook gewoon duidelijk zijn, zo zijn we overigens door veel meer mensen benaderd dat ze zich beschikbaar stelden. Dus, iemand vroeg dat net, hij heeft wel degelijk zich via iemand gemeld.

VD: Ja, maar hij stond aanvankelijk dus niet in de profielschets?

JPD: Uhm, nee maar, hij…

VD: Terwijl, die profielschets die je net ziet, daar past hij natuurlijk perfect in, maar hij stond er niet in toch?

JPD: Hij stond uhh

VD: Is dus een hele andere profielschets dan waar jullie mee op stap zijn gegaan?

JPD: Nee, er zijn zelfs twee TD’s die hem genoemd hebben. Ja

VD: Oh wel? Hans zegt net dat hij niet werd genoemd

HvB: Mag ik heel even JP, ik denk dat Valentijn een paar dingen door elkaar haalt, dat doet hij vaker wel. Maar uhmm, het gaat namelijk om die profielschets, dat staat los van namen. Je gaat eerst kijken naar een profielschets en dan komen er een aantal namen bij. En zoals ik dat heb laten zien, Valentijn, dat je namelijk dan beschikbare en niet-beschikbare kandidaten hebt. En dan ga je vervolgens kijken wie er beschikbaar zijn en dan komt inderdaad Advocaat daar uit.

VD: Ja maar

HvB: Die wel past overigens bij de profielschets, dat is een correcte constatering van je, maar je moet natuurlijk niet zeggen dat ie in eerste instantie niet bij dat profiel past.

VD: Nee, maar JP zegt dat net.

HvB: Nee, dat klopt toch. Dat klopt toch, dat hij niet tijdens die rondgang genoemd is?

VD: Net zegt JP dat ie toch wel genoemd werd

JPD: Ik zeg net, die rondgang is een, jongens, in die rondgang zijn er individuele gesprekken en er zijn groepsgesprekken geweest. In de groepsgesprekken is hij niet in de scenario’s naar boven gekomen.

VD: Ja, uhh sorry, de microfoon proberen ze weg te trekken, maar ik heb toch een vraag aan Hans. Oh, dat is niet goed voor het geluid, nou ik hou hem toch liever vast, want ik zie dat in televisiestudio’s heel vaak gebeuren.

VD: Hans, trek jij je consequenties op het moment dat het droomkoppel Advocaat-Gullit zich niet kwalificeren voor het WK?

HvB: Ik denk dat we dat tegen die tijd wel zien Valentijn, ik ga niet op dingen vooruitlopen

VD: Oke, dankjewel

Journalist: Vraag aan Jean-Paul. Ook over die positie van een technisch directeur. Zijn jullie daar volledig tevreden, ik bedoel. In hoeverre steunen jullie daar HvB nog 100 procent daar in?

JPD: Ja, anders zou ik nu niet naast hem gaan zitten en zou ook dit nu niet met ze tweeen doen. Ja, daar steunen we hem volledig in. En ja, we zijn bestuurlijk nog aan het afronden zoals jullie allemaal weten. Ja, we moeten zo snel mogelijk weer een CEO hier hebben, of hoe noem je dat, een betaald voetbal… En dat gaat allemaal in een rap tempo door. En we hopen van de zomer weer helemaal klaar te zijn.

WG: Waarom zou Hans er dan niet bij het ontslag van Danny Blind?

JPD: Omdat we heel simpel, dat zijn de rolverdelingen hier, dat heb ik toen ook uitgelegd. Het ontslag is een bestuurlijke verantwoordelijkheid….Helaas dat voor jullie dat ben ik dat in mijn eentje op het ogenblik. En hier hebben we het over een voetbaltechnische analyse en keuze.

WG: Een ontslag is ook een voetbaltechnische keuze neem ik aan?

JPD: De keuze ja, maar de toelichting is. Kijk nou naar de regelementen en de afspraken die we binnen de KNVB hebben. Dat doet de baas van de KNVB en dat doet de technisch directeur.

WG: Ja, waarom lag er geen plan toen op dat moment? Hadden jullie uberhaupt geen rekening met het mogelijke ontslag van Danny Blind gehouden?

JPD: Natuurlijk hebben wij vantevoren daar over gesproken

WG: Waarom oogt het niet zo dan?

JPD: Ik weet niet of het zo. Dan oogt het niet zo. Jammer. Dan zullen we nog beter naar buiten moeten treden

WG: En over de chaos die er niet is trouwens in jullie ogen. Is het waar dat Ron Jans ook alweer gaat vertrekken bij de KNVB voordat hij begonnen is?

JPD: IK weet van niks.

WG: Is dat waar Hans?

HvB: Ik heb begrepen dat Ron genoemd heeft, maar ik ben nog in gesprek met Ron, dus daar kan ik voor de rest nog geen mededelingen over doen

“Ik ben ondertussen wel tot de ontdekking gekomen of ik nou wel iets zeg of niet wat zeg commentaar krijg ik toch”

WG: Die mogelijk is dus wel begrijp ik, dat hij niet wil

HvB: Laat ik eerst samen met Ron om de tafel zitten en als we daar uit zijn dan hoor je het wel of het niet zo is.

WG: Maar het is dus onze beeldvorming dat het over het algemeen niet zo soepel loopt. Jullie roepen nog steeds hartstikke lekker

HvB: Jullie mogen de beeldvorming zelf bepalen, dat doe je ook, dus het maakt voor de rest dus niet zo veel uit

WG: Daar is een andere partij ook altijd onderdeel van, toch?

HvB: Dat klopt, daar zullen wij aanleiding toe geven.

WG: En wat vind je daarvan? Dat je daar aanleiding toe geeft?

HvB: Joh, het is jouw conclusie toch?

WG: Nee, Dat bevestig je nu bij deze?

HvB: Nee, ik zeg wij zullen daar wel aanleiding toe geven in jullie ogen. Jullie bepalen.

WG: Jij vindt van niet dus.

HvB: Nee, weet je wat leuk is Wilfred? Ik ben ondertussen wel na pas tien maanden wel tot de ontdekking gekomen of ik nou wel iets zeg of niet wat zeg commentaar krijg ik toch. Dus nou. Oke, dat is onderdeel van de job die ik nu heb en misschien dat ze daaruit wel geselecteerd hebben. Dat ik behoorlijk onafhankelijk ben, met name in gedachten, ook naar jullie toe. En ten tweede dat ik een olifantenhuid heb.

WG: Ja, en je vindt jezelf nog steeds geschikt daarom?

HvB: Anders zou ik wel gezegd hebben Halikidokie. Er zijn leukere dingen weet je.

Jeroen Stekelenburg: Het gaat op deze persconferentie een aantal keer over de waarheid, over leugentjes. Nu zegt Hans net dat Advocaat door jullie benaderd is en Jean-Paul Deccosaux zegt dat hij zelf, nou ja, gesolliciteerd is een groot woord. Maar het is toch wel vreemd dat zelfs hier in dit half uur het niet lukt om met één mond te spreken.

JPD: Sorry, dit is één mond. Wij kiezen uiteindelijk om iemand te gaan benaderen. Dat is gebeurd. Dat is wat hij zegt. En daarvoor zijn er keurig kandidaatstellingen van vele mensen geweest die zeggen: ik wil best met je in gesprek. Dat is wat ik aangeef. Dat is een heel normaal proces, toch? Dat mensen dat melden.

HvB: En daarbij komt, om aan te vullen. Jij moest eens weten hoeveel aanbiedingen ik heb gekregen, ook van buitenlandse trainers, die hier heel graag bondscoach hadden geworden.

JS: Denkt u dat Kamp-Advocaat het leuk vindt om hier nu te noemen om dat lijntje van die kant af deze kant op is gegooid.

JPD: Ik vind het dat je zo duidelijk moet communiceren hoe de hazen lopen en als mensen willen en ze melden zich aan, of als mensen worden door ons gepusht worden. We hebben ook uren met Louis van Gaal zitten praten, dat zal je ook niet ontgaan zijn, omdat dat dat kandidaat nummer één was om het allemaal weer recht te zetten. Niet gelukt.

CvN: Willem Vissers, laatste vraag.

WV: Ik heb er eigenlijk twee.

CvN: Twee laatste vragen.

WV: Hoe makkelijk was het om over dat sentiment heen te stappen van er gaat iemand weg, en alle clausules mogen er zijn, die net de helpende hand heeft toegestoken, die de oude bondscoach laat verdrinken eigenlijk en die vervolgens toch terugkomt. Dat is één. Ook voor het beeld naar de buitenwereld. Als je gewoon kijkt hoe de mensen in de straat erover denken, die denken er ook negatief over. Heel veel. Vraag twee is eigenlijk als je hier dit uur zit, dan is de temperatuur min dertig ongeveer en het is normaal dat er een spanning bestaat tussen degene achter de tafel en de journalisten. Jullie zeggen eigenlijk zeg min of meer het zou goed zijn als er een grote schoonmaak is onder journalisten. Die slapen toch allemaal onder één bed, onder één laken.

CvN: Dat is niet gezegd Willem.

WV: Nou, hij zegt wel van dat er een grote kliek met zaakwaarnemers en trainers. Dat is letterlijk gezegd.

CvN: Hij heeft gezegd dat de scheidslijnen aan het vervagen zijn tussen journalistiek en….

WV: Op één kussen slapen heeft hij gezegd. Laat ik het dan anders stellen. Jij zou dan liever hier hebben twintig of dertig of veertig nieuwe journalisten binnenkwamen die dan allemaal onbevlekt waren. En wij op onze beurt vinden dat er bij jullie, nou ik wil niet zeggen een zooitje, maar wel daar neigt het wel naar toe. Hoe denk je dat in de komende tijd doorgaat met mekaar? Vraag één is wat langer, maar vraag twee is ook lang.

HvB: Ik zal nogmaals Dick. Of Willem. Ik heb net al gezegd van wat voor mij de reden geweest is om daarover heen te kunnen stappen. Dat voor mij kwaliteit voor sentiment gaat. En ik begrijp je gevoel. Want ik heb toen ook ongelooflijk gebaald dat hij wegging en dat heb ik hem dan ook heel duidelijk gemaakt, maar dat is voor mij geen aanleiding om in deze unieke situatie te kiezen voor Dick, die we hebben gekozen.

WV: Er was niemand van al die mensen die zichzelf hadden aangemeld hadden of die buitenlanders ook, was er niemand? Vanmiddag hebben jullie Tuchel hier, dat is één van de vertegenwoordigers van de nieuwe generatie trainers. Van een andere denkwijze, hij is een soort uithangbord dan. En dan val je terug naar het verleden. Naar iemand die in 1806 al bondscoach was van Nederland.

HvB: Het gaat nogmaals mij niet om leeftijd, maar om kwaliteit. En de beschikbaarheid die er is. Dan is Dick een geweldig goede keuze.

CvN: Ik vind dit een goede tekst om deze bijeenkomst….

WV: Ja, maar die vraag twee?

CvN: Welke? Het was zo’n lange vraag. Ik concentreerde mij op de eerste.

WV: Over die spanning en hoe dat verder gaat.

JPD: Vraag twee, Willem, moet ik gewoon benaderen. Wij moeten zo snel mogelijk, dat heb ik net ook al gezegd, dat bestuurlijk vernieuwingstraject wat jullie kennen dat moet gewoon afgerond worden. Dat zijn we in september vorig jaar begonnen, uit mijn hoofd, de onderzoeken liggen er, de structuren liggen er. Daar hebben we iets van naar buiten gebracht en daar moet zo snel mogelijk invulling aan gegeven worden. Dan heeft de KNVB een gezicht. Dan heb je een ver-eenvoudige structuur en dan kunnen we weer ook media-technisch normaal ons werk doen. Ik verwacht zelf, dat heb ik net gezegd, het zou eerst mogelijk tot het einde van het jaar duren en ik verwacht nu zelf dat dat einde van de zomer allemaal klaar is.

HvB: Ik hoop jullie nog lang te zien Willem hoor

JPD: En ik hoef zeker niet van een set andere journalisten voorzien te zien.

CvN: Dank voor jullie aanwezigheid. We hebben een tijdschema hiervoor aange…. Ja, dat zei ik tegen Willem, want die had twee vragen Ik vind nu…. Als er een heel nieuw onderwerp aangesneden wordt vind ik het prima. Martijn heb je dat? Ik bedoel dat een aantal dingen al herhaald worden. Martijn, als hoofdrolspeler in deze.

MK: Gewoon één ding. Als Fred Rutten nou ja had gezegd Hans. Was hij dan samen met Ten Cate bondscoach geworden, of niet.

HvB: Ik heb daar net ook antwoord op gegeven.

MK: Nou, Ja of Nee?

HvB: Nee

MK: Oke

HvB: Nee, wacht even. Wacht even. Wacht even. Nee nee nee, daar kom je niet mee weg Martijn. Daar kom je niet mee weg. Om de doodeenvoudige reden dat er helemaal geen sprake geweest is van het feit dat ik die keuze heb kunnen mogen moeten maken. En dan is het heel kinderachtig dat je nu zegt nee.

MK: Maar waarom stuur je dan ‘Henk, ik hoop van harte dat jullie eruit gaan komen. Maar geen publiciteit. We gaan die gasten verrassen’.

HvB: Dat heeft alles te maken, dat heeft alles te maken met het koppel.

Taco van den Velde: Mooi koppel. Graag ga ik met jullie op één foto. We zitten op één lijn. Op de vraag van heb je het AD hebt gezien van Henk ten Cate antwoord jij: ‘Natuurlijk gezien, laat ze lekker, we hebben vanavond toch een duidelijke afspraak gemaakt. Zorg ervoor dat Martin K en anderen niets te horen krijgen over een gesprek tussen Fred en jou. Welterusten en tot horens.’

HvB: Ja.

TvdV: Vind jij het heel gek dat deze man ervanuit ging dat hij bondscoach werd?

HvB: Ja, want we hebben het constant over dat koppel gehad. En wijs mij dan aan in deze apps.

JPD: Dat gaan we niet doen.

HvB: Wijs mij dan aan in deze apps dat ik nadrukkelijk heb gezegd dat hij bondscoach werd. Dat kan gewoonweg niet.

MK: Acht uur gesproken met Henk Ten Cate. Niet eens over Fred Rutten gehad. En dan… Prima Hans. Duidelijk.

CvN: Hans, we sluiten hierbij af. Jean-Paul ook. Dank voor jullie aandacht, aanwezigheid en jullie vragen nogmaals.

JPD: Jullie hebben mijn nummer.