2 minuten

Dat het uit de dood herrezen Fortuna Sittard de verrassing van het seizoen is, staat vast. De Limburgse club staat onder leiding van de meest spraakmakende coach, Sunday Oliseh, na 21 speelrondes aan kop in de Jupiler League. Fortuna moet in de titelrace echter rekening gaan houden met een onverwachte concurrent: Telstar. De Velsenaren staan vierde op slechts zeven punten van de koploper en hebben zich ontpopt tot een uitdager van de titelfavorieten.
Tekst: Thomas van der Veen

De club uit Velsen-Zuid verbaast dit seizoen vriend en vijand met frivool en aanvallend voetbal. De ‘Witte Leeuwen’ staan momenteel op een keurige vierde plaats. De laatste keer dat het de cultclub lukte om vierde of hoger te eindigen was in 1982. Ruim 35 jaar geleden, eindigde Telstar achter Helmond Sport, Fortuna Sittard en Excelsior op een vierde plaats.

Dat Telstar dit seizoen de enige overgebleven kandidaat is om Fortuna of N.E.C. van het kampioenschap te houden, is gezien het budget en de faciliteiten een wereldprestatie. Onder leiding van Mike Snoei wist Telstar dit seizoen al tien wedstrijden te winnen. Dat zijn er net zoveel als in het gehele vorige seizoen. De mannen van Snoei zijn na 21 wedstrijden nog maar zeven punten nodig om ook het puntentotaal van vorig seizoen te evenaren. Met spelers als Melvin Platje, Mohammed Osman, Mohamed Hamdaoui en Andrija Novakovich heeft Telstar spelers waarvoor het publiek naar het stadion komt.

Dan is er ook nog de in opspraak geraakte Gerson Rodrigues. De Luxemburgs international die afgelopen zomer als de verrassing werd gehaald, leverde Telstar een hoop media-aandacht op. Inmiddels valt hij buiten de selectie omdat zijn instelling botst met trainer Snoei.

Hoewel het gat tussen Fortuna, N.E.C. en Telstar het hele seizoen te groot was om het woord titelkandidaat in de mond te nemen, lijkt de marge nu overbrugbaar te worden. Na de nederlagen van Fortuna en N.E.C. afgelopen weekend, is het gat tussen nummer één Fortuna en nummer vier Telstar slechts zeven punten. Dat Jong Ajax ook nog boven Telstar staat, is voor de club van Snoei ook geen probleem. Mocht Telstar namelijk tweede worden achter Jong Ajax, is rechtstreekse promotie een feit.

Vanavond kan het gat tussen Telstar en de top 3 zomaar nog verder slinken. N.E.C. verloor namelijk eerder dit seizoen met 3-0 van tegenstander van vanavond FC Den Bosch. Fortuna kende eerder dit seizoen een uiterst moeilijke avond in Emmen waar het met de schrik vrij kwam: 0-0. Dat ook Jong Ajax eerder dit seizoen niet van RKC Waalwijk, de tegenstander van vanavond, wist te winnen, kan iedereen met een Telstar-hart hoop geven op een mooie avond. De mannen van Mike Snoei nemen het in eigen huis op tegen de nummer 19, Jong AZ. Een prima te nemen hindernis, maar ook Telstar wist niet van haar tegenstander van vanavond te winnen. In het AFAS Stadion werd het 2-2.