5 minuten

In 1979 duelleerde hij op 17-jarige leeftijd met Johan Cruijff, in 2018 gaat hij als erkend voetbaljournalist voor het eerst een WK meemaken als onderdeel van de technische staf van het Australische voetbalelftal. Taco van der Velde ontwikkelde zich van rasvoetballer tot analytisch voetbalvolger, wat hem uiteindelijk ook in een andere rol naar het wereldkampioenschap bracht. In een nieuwe aflevering van ‘Podcasten met Petersen’ sprak Neal Petersen met de interim-hoofdredacteur van Voetbal International. Met het WK in aantocht moet Van den Velde ook beslissingen nemen met betrekking tot de toekomst van VI: “Als ik een aantal experts zou moeten volgen, hebben we alleen nog maar elke dag een Ajax, Feyenoord en Feyenoord-verhaal.”

Interview: Neal Petersen
Tekst: Wouter Boerkamp

Duelleren met Johan Cruijff

Als zoon van een succesvol amateurtrainer bestond het leven van tiener Taco van den Velde maar uit één ding: voetballen. Hij koos zelfs voor de studie geschiedenis omdat hij bij die opleiding het meeste tijd over had om te voetballen. Op het veld bij de topamateurs van MV & AV Middelburg, waar hij drie keer per week trainde en in het weekend een wedstrijd speelde. Daarnaast haalde hij als zaalvoetballer het nationale team.

Op het veld beleefde hij zijn mooiste voetbalmoment. Op 17-jarige leeftijd duelleerde hij voor MV & AV Middelburg tijdens een oefenwedstrijd met de LA Aztecs met niemand minder dan Johan Cruijff. Van den Velde herinnert zich alles nog: “Dat was fantastisch. Ik herinner me zelfs nog dat Cruijff werd weggestuurd bij de warming-up omdat hij op de doelen stond te schieten door een overijverige terreinkracht. Toen dacht ik: ‘Dit kan niet waar zijn’. Het was leuk. Rinus Michels was trainer van die ploeg, Wim Suurbier speelde er, net als Thomas Rongen (later bondscoach van Amerika red.).

Voetbal International

De liefde voor voetbal mondde al snel uit in een journalistieke carrière voor Taco van den Velde. Hij verdiende een centje bij door interviews te maken en die vervolgens te verkopen aan bladen en kranten. Zo ging Van den Velde voor één van zijn eerste interviews langs bij Gerald Vanenburg, speler van Ajax, PSV en het Nederlands elftal. Via de Provinciale Zeeuwse Courant belandde hij bij Voetbal International: “Cees van Cuilemborg dacht misschien dat hij de baas was, maar ik werd gebeld door Johan Derksen die zei: ‘Ik bepaal alles’. VI was voor mij het summum, ik wilde alleen voetbal doen en ben halsoverkop vertrokken. Maakte me niet uit wat ze me zouden geven, dit wil ik doen.”

Derksen werd later ook op papier de baas van VI en voor Van den Velde was hij de ideale begeleider: “Johan was de meest perfecte chef die je kan hebben” “Die liet je overal vrij in en je kon werkelijk bedenken wat er te bedenken valt. Pas als het niet goed was, kreeg je op je flikker. Je had een enorme kans om jezelf te ontwikkelen.”

Inhaalslag met VI

22 Jaar later is Van den Velde zelf één van de eindverantwoordelijken van het weekblad. Na het vertrek Derksen ging het met VI allesbehalve goed, ook omdat het bij de opkomst van online media de boot had gemist. Van den Velde: “Je moet blijven innoveren. Wij hebben te laat beseft dat we de overgang moesten maken naar een multimediaal bedrijf. We zijn op bezoek geweest bij Kicker, die hadden geld, gingen investeren en zetten meteen een enorme redactie van web en video en noem maar op. Toen wij het moesten gaan doen, hadden wij de eerste bezuinigingsronde al achter de rug. Wij hadden het moeten doen toen we geld hadden.”

Onder Van den Velde en collega Peter Wekking is de rust bij VI teruggekeerd en lijkt de positieve koers weer te zijn ingezet. “We hebben de laatste jaren behoorlijk wat sprongen gemaakt. Het belangrijkste is dat je als verslaggever anders moet gaan denken. Vroeger dacht je nergens aan en had je alleen het blad, nu denk je puur in content. Het mooie van Voetbal International is dat wij iedereen overal hebben rondlopen, bij alle clubs. Wij zitten nog steeds overal, maar het gaat erom wat je met die content doet. We hebben een blad, maar ook een website, VI PRO en een video-afdeling, dat moet allemaal bediend worden.”

Bovendien wijkt VI met de bezetting bij alle clubs af van wat aangeraden wordt door ‘experts’ die adviseren dat een medium zich puur moet gaan richten op zo veel mogelijk clicks. “Als ik dat zou moeten volgen, hebben we alleen nog maar elke dag een Ajax, Feyenoord en Feyenoord-verhaal. Dan kom je niet meer bij Willem II en NAC Breda. Terwijl juist onze voorsprong is dat we bij die clubs komen. Als Arjen Robben bij Groningen zit, zijn wij degene die het eerste interview hebben. Dat geeft ons een voorsprong, maakt ons geloofwaardig en daardoor is Voetbal International een begrip.”

Avonturen met Bert van Marwijk

Van de Velde combineert momenteel zijn baan als hoofdredacteur van VI met een rol als Manager Operations bij het Australische voetbalelftal. Eerder werkten de twee al samen bij het nationale team van Saudi-Arabië. Het zijn avonturen die hij te danken heeft aan zijn goede band met Bert van Marwijk. “Ik had met Bert van Marwijk altijd zodanig contact dat we heel veel over tactiek praatten. Hij weet heel goed hoe ik over voetbal denk en hoe ik dingen analyseer.”

“Hij vroeg toen aan mij of ik zin had om mee te gaan naar Saudi-Arabië. Ook vroeg hij aan mij: ‘Wat is dat voor ploeg? Kan dat wat worden voor het WK 2018?’. Ik heb toen de analyse gemaakt. Zag toen dat die ploeg verschrikkelijk onder de maat presteerde. Maar je had wel de kans om aan een ploeg te werken en het was een goed moment om in te stappen.”

De missie bij Saudi-Arabië leek ook te slagen toen het land zich plaatste voor het WK, maar daarna begon de ellende voor de Nederlandse technische staf. “Het werd gek rondom de wedstrijd tegen Japan. De minister van Sport zou, zoals wel vaker, even de spelers vijf minuten toespreken, maar hij stond er drie kwartier. De teammanager durfde geen einde te maken aan de toespraak en toen heeft Bert hem buitengezet om aan de voorbereiding van de wedstrijd te beginnen.” De coach mocht ook niet praten met de pers uit Qatar vanwege de gevoelige verhoudingen tussen de landen. Ook daar trok Van Marwijk zich niets van. “Ze hadden geen vat op Bert, hij deed gewoon niet wat ze zeiden. Bert deed gewoon zijn ding. Ze wilden er echter een nationaal succes van maken.”

Toen er een aantal stafleden werden ontslagen en de coach zich moest vestigen in het land, was de conclusie snel getrokken. De Saudi’s gingen dus naar het WK, maar zonder Van Marwijk & co. Van den Velde kreeg echter opnieuw een belletje toen Van Marwijk werd benaderd door de Australiërs. Bij ‘The Socceroos’ is Van den Velde aangesteld als Manager Operations en verricht hij onder andere analyse- en scoutingswerk.

Bezeten Van Bommel

Naast Van Marwijk zijn ook Roel Coumans, Jürgen Dirkx en Mark van Bommel opgenomen in de technische staf van Australië. Vooral laatstgenoemde heeft indruk gemaakt bij zijn eerste stappen als voetbaltrainer. Eerder deze maand gaf Andries Jonker in een aflevering van Podcasten met Petersen al aan dat hij in Van Bommel een potentiële toptrainer ziet en die mening deelt Van de Velde. “Mark is bezeten van het vak, dat merk ik. Hij is er zo mee bezig om zijn ploeg naar een hoger niveau te tillen.”

“Mark heeft me aan het begin van het seizoen zijn plan gestuurd waarin staat hoe hij vind dat zijn ploeg moet spelen. Hij zijn ploeg speelt tegen een 5-3-2 of een 4-4-2 enzovoort. En dan helemaal uitgeschreven ook inclusief alle trainingen vanaf de eerste tot de laatste training van het seizoen. Hij is echt bezig om een visie te ontwikkelen.” “Ik zie vaak het tegenovergestelde in deze generatie, dat trainers lui zijn. Mark heeft zichzelf het doel gesteld om eerst meters te maken, eerst te leren. Trainen is een ervaringsvak, dat wordt hem ook door Bert verteld.”

Of de ervaring van Van Marwijk en de leergierigheid van Mark van Bommel Australië door de poulefase heen gaan helpen bij het WK betwijfelt Van de Velde: “Frankrijk nummer 7 Fifa Ranking, Peru 11, Denemarken 12. Het wordt gewoon heel lastig omdat het een hele sterke groep is. “Uiteindelijk gaat het om kwalitieit, al hebben de Australiërs wel een topmentaliteit.”

Beluister hier de aflevering van ‘Podcasten met Petersen’ met Taco van den Velde of via I-tunes: