2 minuten

Hij heeft in de serie A acht goals gemaakt in zes wedstrijden, in de Coppa Italia had hij één helft nodig om er vier binnen te schieten, zijn marktwaarde is binnen drie maanden vervijfvoudigd en hij zou in belangstelling staan van clubs als Barcelona, Chelsea en Juventus. Statistieken en feiten waar Gonzalo Higuaín en Mauro Icardi jaloers op zouden zijn. Toch gaat het hier niet over één van de aanvallers van de grote clubs in Italië, maar over Krzysztof Piatek, de nieuwe spits van Genoa.

Tekst: Peter Arentshorst

Van degradant tot doelpuntenmachine

Piatek debuteerde in het seizoen 2013/14 op het hoogste niveau van Polen, de Ekstraklasa, voor Zaglebie Lubin. Met deze club degradeerde hij ditzelfde seizoen naar de 1 liga. In deze periode kreeg Piatek veel speeltijd en maakte hij zijn eerste goals. In dit seizoen maakte hij in 31 wedstrijden acht goals en Lubin eindigde bovenaan in de 1 Liga en dus mochten ze het in 2015/16 weer proberen op het hoogste niveau. In dit seizoen maakte Piatek er zes. Na dit seizoen werd hij opgepikt door Cracovia Krakau, daar zou hij echt loskomen en de volgende twee seizoenen maakte Piatek 32 goals in 63 competitiewedstrijden. Tot hij in juli 2018 werd overgenomen door Genoa.

Vliegende start

Zijn debuut voor Genoa was er één om in te lijsten: in de derde ronde van de Coppa Italia speelde Genoa thuis tegen US Lecce. Piatek mocht in de basis starten en hij beschaamde dit vertrouwen niet. Binnen 40 minuten had hij al vier keer doel getroffen en daarmee had hij eigenhandig US Lecce over de knie gelegd (uitslag: 4-0) en Genoa naar de vierde ronde van de beker geloodst. Na dit droomdebuut mocht hij ook tijdens de eerste competitiewestrijd tegen Empoli in de basis starten. Wederom was Piatek belangrijk met een goal in de 2-1 overwinning. Hierna heeft hij elke wedstrijd de volle 90 minuten gespeeld en elke wedstrijd minimaal één keer gescoord. Zijn geweldige seizoensstart is ook niet onopgemerkt gebleven door Jerzy Brzeczek, bondscoach van Polen. Hij heeft Piatek 11 september zijn debuut laten maken in het nationale elftal tegen Ierland.

Echte spits

De 23-jarige Pool is een typische ‘nummer 9’: hij weet precies waar hij moet staan om de bal binnen te tikken. Van de 12 goals die hij tot nu toe heeft gemaakt voor Genoa, heeft hij er ééntje van buiten ‘de 16’ gemaakt. Voor de rest waren het bijna alleen maar kopballen of intikkertjes. Piatek weet precies hoe hij moet lopen en waar hij heen moet om te scoren.

Mooi toekomstperspectief

Hij is door Genoa voor ruim 4 miljoen euro overgenomen deze zomer, maar volgens La Gazzetta dello Sport is hij nu al 20 miljoen euro waard. Ook wordt hij in verband gebracht met grote clubs. Namen als: Barcelona, Chelsea en Juventus vallen. Vooral Chelsea lijkt een makkelijk scorende spits wel te kunnen gebruiken: hoewel ze nog ongeslagen zijn, hebben Alvaro Morata en Olivier Giroud er dit seizoen samen pas één gemaakt, dus wie weet gaat Piatek een interessante wintertransferperiode tegemoet. Maar dat is uiteraard allemaal nog gissen. Voorlopig zal Krzysztof Piatek gewoon te bewonderen zijn op het veld van Genoa. En als hij zo doorgaat, staat hem een hele mooie toekomst te wachten.

Cover foto: Pro Shots