3 minuten

Talent is iets wat je moet koesteren in de sport. Het zijn de spelers met unieke kwaliteiten in de voetballerij die de sport kleur geven en waarom mensen zo van het spelletje houden. Jong Oranje, vol met talenten, zou dan eigenlijk een genot moeten zijn om naar te kijken. Het kan de cruciale fase zijn in een carrière van de jonge ster. De vraag is alleen hoe reëel het is om veel te verwachten van het team dat heeft te lijden onder het grote Oranje. Want de spelers met het meeste talent uit hun lichting spelen toch niet in Jong Oranje?

De selectieopbouw

Kijk bijvoorbeeld naar Matthijs de Ligt. Op papier is de jonge De Ligt één van de grootste groeibriljanten van zijn leeftijdscategorie, een speler met een goede kans om de absolute top te halen. De Ligt is heel snel gekomen en debuteerde al op 17-jarige in het Nederlands elftal. Maar wat nou als De Ligt in Parijs was geboren? Had hij dan nu ook al stopper gespeeld bij z’n land? Met onder meer Samuel Umtiti en Raphaël Varane voor hem had hij misschien eerst een paar jaar in Jong Frankrijk moeten vertoeven. Varane debuteerde zelf op zijn 20ste voor Frankrijk, maar wel na de hoogste jeugdelftallen te hebben doorlopen. Voor Umtiti geldt hetzelfde, hij speelde op 23-jarige leeftijd voor het eerst voor Les Bleus.

Het geeft niet eens zo zeer de armoede aan van het Nederlands voetbal want De Ligt kan inmiddels moeiteloos mee, maar het is wel interessant om te bekijken. Het zegt namelijk dat de echte talenten meteen naar het eerste elftal doorgaan, zonder dat ze, in het geval van De Ligt, ook maar een minuut in Jong Oranje te hebben gespeeld. Het is de vraag of grotere voetballanden daar minder last van hebben. Als we bijvoorbeeld naar de laatste twee Wereldkampioenschappen waar Nederland aanwezig was kijken, waren ervaren internationals de dragende spelers. In het huidige Nederlands elftal steken de talenten Frenkie de Jong en De Ligt er al bovenuit.

Onmogelijke missie

Wat overblijft is een bijna onmogelijke missie voor Jong Oranje om zich te plaatsen voor het EK. Jong Oranje concurreert niet meer zoals in het verleden met landen als Engeland, Duitsland en Frankrijk maar met Ierland, Schotland en Slowakije. De enige weg voor Jong Oranje is nog om bij de beste vier nummers twee te komen, maar daar is het team momenteel nog ver van verwijderd. Er moet drie keer gewonnen worden en een play-off worden overleeft wil het wonder zich nog voltrekken.

En het is echt nodig, want vier van de laatste vijf Europees kampioenschappen werden gemist. De vraag is alleen hoe. De sterkste spelers van de generatie zitten bij het Grote Oranje terwijl ook Bergwijn, die zich voor Jong Oranje afmeldde met een blessure, nadrukkelijk op de deur klopt. Bergwijn zit ook in een spagaat, aan de ene kant is hij nog jong, maar hij ziet wel spelers van zijn generatie in het Nederlands elftal spelen. Voor zowel de speler zelf als het publiek kan dit tot discussie leiden. Waarom Bergwijn niet en Justin Kluivert wel? Of zou het beter zijn als ze allebei eerst hun minuten maken in Jong Oranje?

Bovendien stelden bondscoach Ronald Koeman en Erwin van der Looi vooraf vast wie voor welke wedstrijd in aanmerking komt deze interlandweek. Zo gaan Kluivert en Donny van den Beek zonder speelminuten weg bij het Nederlands elftal, maar ze hoeven zich ook niet meer te melden bij Jong Oranje voor de wedstrijd tegen Schotland.

Guus Til

Nu zijn de blikvangers van Jong Oranje Rick van Drongelen, Jerry St. Juste, Denzel Dumfries en Guus Til. Til heeft de afgelopen jaren een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt bij zijn club en maakte zelfs als zijn debuut in het Nederlands elftal. Til is één van de weinige spelers die al aan het grote Oranje heeft geroken om nu weer zijn wedstrijdjes te spelen in Jong. Op 18 september 2016 scoorde hij z’n eerste goal in de hoofdmacht van AZ en nu, twee jaar later, is hij aanvoerder bij z’n club en de nationale ploeg. In twee jaar heeft hij de stap moeten zetten richting het volwassen worden in de sport. Feit is wel dat er dan meer druk op zijn persoon komt.

Vorig seizoen mocht het, nu moét het. Til lijkt met deze druk prima om te gaan, maar na de uitschakeling in Europa en het afvallen bij de definitieve selectie van het Nederlands elftal blijft de jonge Guus wel realistisch. Bijvoorbeeld nadat hij afviel bij de definitieve selectie voor de duels van het Nederlands elftal tegen Peru en Frankrijk: “Ik had ook wel een beetje verwacht dat ik af zou vallen bij het Nederlands elftal. Maar we moeten door, dus ik moet nu presteren met Jong Oranje.” verklaarde hij tegenover AZ TV. Een eerlijk, realistisch antwoord en ook meteen de knop om naar de volgende wedstrijd. Guus Til zal de resterende kwalificatiereeks de kar moeten gaan trekken.