1 minuut

Sunday Oliseh speelde maar twee jaar bij Ajax, maar is wel een van mijn persoonlijke helden. Hij staat, samen met Shota Arveladze, Michael Laudrup, de boertjes, Sar, Richard Witschge en Jari Litmanen symbool voor mijn allerleukste Ajaxseizoen ooit. Het eerste jaar onder Morten Olsen: 1997-98. Ronduit spectaculair voetbal, waarbij het doelpunten regende. Ik vond Oliseh een ronduit imposante verschijning in de defensie. Z’n rake afstandsschoten en hoe hij dat vierde staan mij nog altijd haarscherp op het netvlies.

Nu loopt de oud-Ajacied dus in de Jupiler League rond. Het is daar sowieso een feestje met Edgar Davids bij Telstar en Stijn Vreven bij NAC Breda. Afstandspegels hoeven we niet meer te verwachten van de kalende Afrikaan. “Dan scheur ik alles af”, vertrouwde de oud-verdediger de Volkskrant toe.

Overigens nam Oliseh naar verluidt zélf contact op met Fortuna Sittard. Hoe zou dat telefoontje gegaan zijn?

“Receptie Fortuna Sittard, goedemiddag.”
-“Goedemorgen, met Sunday Oliseh. Ik wil de club graag trainen.”
“Prfffttwhahahaha!!! Leuk joh, neem een ander in de maling.”
-“Ik ben bloedserieus. Sinds ik in 1999 met Ajax de bekerfinale van jullie won ben ik jullie nooit vergeten. Ik wil graag helpen”.
“Jaja… Alleen als je Tijani Babangida meeneemt als assistent. Grapjas.”
-“Dat is bespreekbaar.”

Dat laatste zou overigens wel écht briljant zijn. Veel Ajacieden weten ongetwijfeld nog hoe Oliseh en Babangida de met 5-0 gewonnen bekerfinale op PSV vierden. De Nigeriaanse Ajacieden trokken de Eindhovenaren finaal door de gehaktmolen in een zonovergoten Kuip in Rotterdam. Na afloop gingen de heupen los voor het vak met Ajaxfans. Een ongekend supportersfeestje.

Ik stel daarom voor dat Oliseh en Babangida zo snel mogelijk herenigd worden. Baba als assistent en dan samen met Sunday dansen in Sittard. Na elke goal – in maatpak – wil ik dit epische dansje langs de lijn zien.

Fortuna Sittard, make it happen.