3 minuten

Bij de naam Marko Arnautovic komen de gekste verhalen naar boven. De Oostenrijker schittert inmiddels al jaren in de Premier League, maar zijn carrière ging niet helemaal over rozen. Als tiener in Enschede groeide hij samen met zijn maatje Eljero Elia uit tot één van de gevaarlijkste flankduo’s van de Eredivisie. Een droomtransfer lag voor hem in het verschiet. Arnautovic werd verhuurd aan de beste club in de wereld van dat moment: Internazionale. Het Inter van Wesley Sneijder won dat jaar de Champions League en de wereldbeker. Arnautovic zou een jaar verhuurd worden en daarna definitief in Milaan tekenen. Het ging niet door. Arnautovic was op 21-jarige leeftijd nog niet ver genoeg in zijn ontwikkeling om het te redden in de Europese top. Acht jaar later heeft hij zijn weg gevonden, is er genoeg tijd om alsnog de top te bereiken?

Tekst: Maurits Horst

Balkanmentaliteit

Marko groeide op, op straat. Hij en z’n vrienden plunderden huizen en winkels. Deze jeugd vormde hem tot de speler die hij was als talent. Zijn ‘Balkanmentaliteit’, zoals collega Nikolaj Mihajlov het noemde, maakte hem anders dan de andere spelers. Hij had lak aan zo’n beetje alles in zijn beginjaren als prof. Nadat hij Enschede verliet, kwam dat er ook daadwerkelijk uit. Hij kwam in Milaan te werken onder Jose Mourinho. De Portugees was een bewonderaar, maar ook een criticaster: “Hij is een fantastische man, maar gedraagt ​​zich slechter dan een kind.” Arnautovic bezegelde zijn lot helemaal toen hij bevriend raakte met Mario Balotelli. Einde verhaal voor het talent uit Oostenrijk bij Inter.

Gered door ‘verbanning’ naar Bundesliga

Het leek erop alsof het gedrag van Arnautovic hem een geweldige carrière in de weg zou gaan staan. Nadat hij uit de selectie werd gezet bij Inter ketste de definitieve transfer logischerwijs af. Hij speelde maar drie wedstrijden in Italië. Hij vertrok alsnog bij FC Twente maar het werd Bremen in plaats van Milaan. Hij zal het wel aan hebben zien komen, maar door de goede band die hij toch had met Mourinho was het toch een klap. Hij moest vertrekken bij de beste club met de beste spelers. Met Werder Bremen kwam hij toch nog bij een Champions League-deelnemer. Arnautovic is zichzelf tegengekomen in de Bundesliga, maar heeft daar zijn carrière tegelijkertijd gered. Hij speelde in drie seizoen 72 wedstrijden in Duitsland waarin hij 14 goals maakte en 11 goals voorbereidde.

Eeuwige belofte

Arnautovic had tijd nodig om in de moderne wereld van het voetbal mee te kunnen met zijn mentaliteit. Hij wist niet beter. Personen worden gevormd door wat ze in hun jeugd meemaken. De selectiefilters worden bepaald in de jeugd. Het maakt hoe je in je leven naar dingen kijkt. Als deze filters en deze mentaliteit niet helemaal aansluiten op de rest van de wereld heb je toch een probleem. Hij was nog in de pubertijd toen hij gered werd door FC Twente en pas nu jaren later is hij de ster die hij misschien al veel eerder had kunnen zijn. Mensen zullen misschien zeggen dat Arnautovic niet alles uit zijn carrière heeft gehaald. Dat hij zich teveel met randzaken heeft bezig gehouden. En ja het is zo dat hij veel incidenten heeft veroorzaakt en hij heeft daar voor gebloed net als ieder ander. Ik denk dat men in plaats van dat vingertje naar hem te wijzen van ‘mislukt’ men juist een petje moet afnemen voor de man. Hij is een ster in de Premier League.

Alsnog droomtransfer naar het ‘Theatre of Dreams’?

In Engeland heeft hij definitief een stap gezet. De laatste twee jaren bij Stoke speelde hij alle wedstrijden dat hij beschikbaar was in de basis en scoorde daar 26 goals en gaf 32 assists. Na zijn transfer naar West Ham vorig jaar heeft hij die lijn doorgetrokken. Hij doet het zo goed dat Jose Mourinho, of all people, hem al meerdere keren naar Manchester United heeft proberen te halen. Hij speelde 40 duels in het shirt van ‘The Hammers’ waarin hij tot dusver veertien keer scoorde en negen assists leverde. Ook afgelopen weekend was hij belangrijk met een goal tegen Everton waardoor West Ham voor het eerst dit seizoen een wedstrijd won. Hij heeft een gezin. Hij heeft uitzicht op een geweldig einde van zijn carrière en hij gedraagt zich als ieder ander. Hij heeft zich ontwikkeld tot een profvoetballer waarnaar gevraagd wordt in deze voetbalwereld, maar hij zal niet vergeten waar hij vandaan komt.

Cover foto: Pro Shots