7 minuten

Jan van Staa neemt sinds deze week de honneurs waar bij de Eagles. Van Staa was interim trainer bij FC Twente in 2006 nadat Rini Coolen na tegenvallende resultaten opstapte. Van zijn eerste 7 wedstrijden werden er 6 gewonnen en 1 gelijkgespeeld. Het “Jan van Staa-effect” was geboren.

Tekst door Lars van Velsum

Laten we eens vooruitblikken op de komende 7 wedstrijden van Go Ahead Eagles en bekijken of het Jan van Staa-effect ook nu mogelijk zou kunnen zijn. Natuurlijk wordt het zogenaamde schok-effect, dat een ploeg opeens een stuk beter speelt omdat de spelers zich willen bewijzen tegenover de nieuwe trainer, meegenomen maar er zal vooral gekeken worden naar de kwaliteit van de tegenstander en de historische resultaten.

Go Ahead Eagles haalde in de laatste 5 wedstrijden slechts 1 punt dus het Jan van Staa-effect is meer dan gewenst bij alles en iedereen die Go Ahead een warm hart toedraagt.

Tegenstander 1: Jong PSV, de Adelaarshorst, 8 december 2017

Vanavond is meteen de vuurdoop voor van Staa in het thuisduel tegen Jong PSV. Het feit dat het een thuiswedstrijd betreft is in het voordeel van Go Ahead Eagles. Echter is Jong PSV, ondanks de nederlaag tegen Fortuna Sittard afgelopen maandag, in goede doen.

De vorige ontmoeting van Go Ahead Eagles tegen Jong PSV in eigen huis, ging met 1-2 verloren. Toen scoorde Leon de Kogel voor GAE en Steven Bergwijn en Rai Vloet voor Jong PSV. De Kogel speelt nog steeds bij de Deventenaren terwijl de doelpuntenmakers van Jong PSV niet meer deel uitmaken van die selectie.

Vooruit, ik geef Go Ahead Eagles in deze wedstrijd het voordeel van de twijfel. Ik denk dat ze een overwinning pakken ondanks de hogere positie en betere vorm van Jong PSV.

Jan van Staa-effect meter: 1 wedstrijd; 1 overwinning

Tegenstander 2: FC Eindhoven, Jan Louwers stadion, 15 december 2017

Op vrijdag 15 december mogen de Eagles op bezoek bij FC Eindhoven. De Eindhovenaren waren in het begin van de competitie wat zoekende maar zijn nu wel op weg naar een hogere positie op de ranglijst. Ook hebben ze bij FC Eindhoven Mart Lieder in de gelederen die momenteel op 15 doelpunten staat in de Jupiler League.

Het kunstgras zal niet in het voordeel zijn van Go Ahead omdat er in de Adelaarshorst natuurgras ligt.

De statistieken zijn wel in het voordeel van de Deventenaren; de laatste 6 keer dat FC Eindhoven – Go Ahead Eagles op het programma stond werd er 2 keer gewonnen door de uitploeg. Ook eindigde er 3 edities in een gelijkspel. De laatste overwinning in het Jan Louwers stadion dateert uit 2012 toen het 1-4 na 90 minuten stond. Echter zijn geen van de doelpuntenmakers van die wedstrijd, (Ospitalieri bij Eindhoven en Kolder, Peters en Houtkoop voor Go Ahead), meer actief bij een van de clubs.

Dit is een lastige, want FC Eindhoven zit in een goede flow en heeft met Lieder een spits in huis die een doelpunt kan maken. Bijkomend dat de verdediging van Go Ahead niet altijd even goed is zou dit voor problemen kunnen zorgen. Maarrrr, tijdens de 7 wedstrijden waar het Jan van Staa-effect geboren werd kreeg de ploeg die onder leiding stond van van Staa slechts 1 doelpunt tegen. Misschien kan hij de verdediging van Go Ahead ook dichttimmeren. Ik ga voor een gelijkspel.

Jan van Staa-effect meter: 2 wedstrijden; 1 overwinning, 1 gelijkspel

Tegenstander 3: RKC Waalwijk, de Adelaarshorst, 22 december 2017

RKC Waalwijk is bezig aan een opmars in de Jupiler League na een matig begin van het seizoen. Inmiddels draait de club uit Wolluk ook boven in de 2e periode mee. Met Hans Mulder en Serginho Greene hebben ze een brok aan ervaring waar de rest van het elftal baat bij heeft.

In de afgelopen 6 keer dat Go Ahead en RKC het tegen elkaar opnamen in de Jupiler League, Eredivisie en KNVB beker stapte de Deventenaren de helft van de keren als winnaar van het veld, RKC won slechts 1 keer. De laatste editie van deze wedstrijd werd gewonnen door Go Ahead met 1-0. Doelpuntenmaker was Leon de Kogel.

Ondanks dat RKC Waalwijk bezig is met een opmars en goede zaken doet in de 2e periode is een overwinning voor Go Ahead niet ondenkbaar. Maar dit ligt ook een beetje aan hoeveel kans er nog is voor RKC om misschien een play-off ticket in de wacht te slepen door een goed resultaat in de periode. Maar zoals het er nu naar uit ziet is Go Ahead niet helemaal kansloos. Ik geef ze het voordeel van de twijfel en voorspel een overwinning.

Jan van Staa-effect meter: 3 wedstrijden; 2 overwinningen, 1 gelijkspel

Tegenstander 4: NEC Nijmegen, Goffert stadion, 12 januari 2018

Nieuw jaar, nieuwe kansen! NEC is momenteel koploper in de Jupiler League en het lijkt me dat Go Ahead Eagles simpelweg minder kwaliteit heeft dan de Nijmegenaren. Enige voordeel voor Go Ahead kan zijn dat er misschien sterkhouders van NEC vertrekken in de winterstop en er dus niet bij zijn. Groeneveld, Kardioglu en Rayhi zijn smaakmakers in het Goffert stadion en laten de selectie van NEC drastisch in kwaliteit achteruitgaan indien ze vertrekken.

Toch zijn de statistieken in het voordeel van Go Ahead. Van de laatste 6 ontmoetingen tussen de 2 clubs wonnen de Nijmegenaren er slechts eentje. En dat was een vriendschappelijk duel in 2011. Op de 2e speeldag van dit seizoen stond dit duel ook op het programma en toen eindigde het in 1-1 door doelpunten van Braken en Hendriks.

Hele lastige dit. Zoals ik al zei moet het meezitten voor Go Ahead dat enkele sterkhouders van NEC vertrekken anders wordt het een hele lastige opgave. Omdat ik wel mijn best doen maar ik niet echt in de toekomst kan kijken ga ik er even vanuit dat iedereen blijft. Dan wordt het een overwinning voor NEC.

Jan van Staa-effect meter: 4 wedstrijden; 2 overwinningen, 1 gelijkspel, 1 verlies

Tegenstander 5: MVV Maastricht, de Adelaarshorst, 19 januari 2018

MVV begon dit seizoen nog wel aardig maar is momenteel aan het terugzakken op de ranglijst. Vorig seizoen werd Cambuur Leeuwarden nog knap verslagen in de play-offs en net geen promotie behaald na een verlies tegen de aartsrivaal Roda JC, dit seizoen is het niet bepaald geweldig bij de meest Zuiderlijke club van de Jupiler League.

Eerder dit seizoen draaide MVV een achterstand tegen de Eagles helemaal om door in de laatste 2 minuten terug te komen van 2-3 naar 4-3 door doelpunten van Marvin Ogunjimi en Jonathan Okita. Deze 2 spelers zouden beide nog op het WK in Rusland uit kunnen komen; Ogunjimi speelde al eerder voor het nationale elftal van België en Okita beschikt over een Franse en Duitse nationaliteit. De statistieken spreken echter in het voordeel van Go Ahead, van de laatste 6 ontmoetingen wonnen de Deventenaren er 2 en de club uit Maastricht stapte slechts 1 keer als winnaar van het veld.

Er even vanuitgaande dat beide spitsen van MVV weinig kans maken op een uitverkiezing om mee te gaan naar het WK , zullen ze absoluut willen laten zien dat ze doelpunten kunnen maken. Okita heeft dat tot op heden bewezen en mocht de Franse Duitser na de winterstop nog actief zijn bij MVV dan kan hij zeker tot scoren komen tegen de verdediging van Go Ahead. Ik voorspel een spannende wedstrijd maar uiteindelijk zonder winnaar.

Jan van Staa-effect meter: 5 wedstrijden; 2 overwinningen, 2 gelijkspel, 1 verlies

Tegenstander 6: FC Volendam, Kras Stadion, 28 januari 2018

Voor Go Ahead is FC Volendam een tegenstander die ze al meerdere malen pijn hebben gedaan. Zo wist Kowet de Volendammers in eigen huis te verslaan in 2013 waardoor het kampioenschap niet naar Het Andere Oranje ging maar Cambuur ermee aan de haal ging. Go Ahead strooide nog meer zout in de wonden door Volendam in de play-offs om promotie naar de Eredivisie te verslaan en zodoende zelf promotie naar de Eredivisie te bewerkstelligen.

Ook de statistieken zijn in het voordeel van de Eagles; van de laatste 6 ontmoetingen wonnen ze er 2. De laatste overwinning dateert van 11 april 2016 toen er in een knotsgekduel met 3-2 gewonnen werd door een goal in de laatste minuut van Kenny Teijsse. Echter eindigde de heenwedstrijd van dit duel aan het begin van het seizoen in 1-1 terwijl FC Volendam het merendeel van de kansen kreeg en eigenlijk meer verdiende.

FC Volendam kende ook een matige start van de competitie en zal er alles aan willen doen om toch nog wat van het seizoen te maken. Het kampioenschap zal erg lastig worden en misschien is een play-off ticket via de stand ook al een te grote opgave. Daarom zal het via een periodewinst moeten. Volendam thuis op het kunstgras moet het kunnen winnen van Go Ahead. Maar gezien de huidige vorm van de Volendammers ga ik voor een gelijkspel.

Jan van Staa-effect meter: 6 wedstrijden; 2 overwinningen, 3 gelijkspel, 1 verlies

Tegenstander 7: SC Cambuur, Cambuur Stadion, 2 februari 2018

Veel clubs in de Jupiler League stellen momenteel teleur en daar is Cambuur zeker geen uitzondering van. De ploeg uit Leeuwarden staat momenteel op een 16e plek, wat eigenlijk Cambuur onwaardig is. Vandaar ook dat niet Leon Vlemmings de eerste trainer is die de laan uit gevlogen is, dat was namelijk Marinus Dijkhuizen.

Beide ploegen presteren dus ver onder de verwachting en de vraag is dan ook wie het snelste uit dit dal klimt. Momenteel neemt bij Cambuur Sipke Hulshoff de honneurs waar en dat pakte vorig seizoen, na het ontslag van Rob Maas, heel goed uit. Met een paar aankopen in de winterstop, spelers alles gaven en het geloof dat in de ploeg sloop steeg Hulshoff, bijgestaan door Arne Slot, op de ranglijst. Het ging zo goed met Cambuur en de ploeg draaide zo geweldig dat de play-offs slechts een formaliteit leken. Toch werd er in de halve finale verloren van MVV Maastricht.

Hulshoff zou dus weer een inspirerende werking kunnen hebben op Cambuur en de ploeg misschien weer aan het voetballen krijgen. Maar de selectie is wel een stuk minder dan vorig seizoen. Maar toch moet ik in deze wedstrijd een overwinning voor Cambuur voorspellen. In de laatste 6 duels won Cambuur namelijk 5 maal van Go Ahead en werd er 1 keer gelijkgespeeld.

Jan van Staa-effect meter: 7 wedstrijden; 2 overwinningen, 3 gelijkspel, 2 verlies

Conclusie

Het lijkt heel moeilijk te worden voor van Staa om hetzelfde te flikken bij Go Ahead Eagles dan wat hij bij FC Twente deed in zijn 1e 7 wedstrijden. Go Ahead Eagles mist simpelweg wat kwaliteit en cohesie waardoor de ploeg soms gigantisch door de mand valt. Als van Staa er voor kan zorgen dat de Eagles minder tegendoelpunten krijgen is dit al een hele verbetering ten opzichte van nu. En indien er wat gerichte aankopen gedaan worden in de winterstop kan Go Ahead zich misschien wel weer opmaken voor play-offs aan het einde van het seizoen. Want ondanks dat Kowet vorig seizoen kansloos degradeerde uit de Eredivisie zal het doel ongetwijfeld zijn om zo snel mogelijk weer terug te keren op het hoogste niveau van Nederland.