1 minuut

Hij zou de missing link zijn. De gifkikker die Ajax al zo lang zocht, de dappere krijger tussen de brave schooljochies zonder baardgroei. Nu had Ajax eindelijk iemand die de leidersrol op zich kon nemen. Die de kar zou trekken en voorop in de strijd zou gaan. Met veel bombarie kwam hij binnen, en met evenveel rumoer begeeft Nemanja Gudelj zich bij Ajax nu naar de uitgang. En dat is maar goed ook.

De middenvelder kon het namelijk niet langer opbrengen plaats te nemen op de Amsterdamse reservebank. U leest het goed: de man die gehaald werd om zijn winnaarsmentaliteit, kon mentaal niet langer leven met een rol als wisselspeler. Met deze uitspraken dwong Gudelj trainer Peter Bosz in een vervelende spagaat. Geen enkele speler – en zeker niet een stand-in die al maandenlang beneden zijn kunnen presteert – kan namelijk een basisplaats eisen. Het was dus alles of niets: Gudelj moest bewijzen een basisplaats te verdienen, maar de Servische strijder koos ervoor zich helemaal uit de selectie te laten verbannen.

En dat is en blijft merkwaardig. Waarom zou de ooit zo geprezen winnaar zo snel de strijd staken? Waar hij vanaf de bank immers nog het verschil kan maken, liet hij nu zijn ploeggenoten in de steek door op de tribune plaats te nemen. Op de tribune zat Gudelj overigens tussen de mensen die hij in een niet zo ver verleden nog probeerde te onthoofden met zijn afschuwelijke afstandsschoten.

Want naast zijn mentaliteit, lieten ook de sportieve prestaties van Gudelj al tijden te wensen over. Volgens Frank de Boer was de middenvelder – in potentie – de beste van de wereld op zijn positie. Gudelj bleek in de praktijk echter vooral geknipt om benen te scheren, in plaats van het spel te maken. Het is een klassiek geval van zelfoverschatting, maar ook van een gebrek aan zelfkritiek. In plaats van hard werken om jezelf terug de basis in te knokken, gaf gifkikker Gudelj op bij de eerste beste tegenslag. Blijkbaar heeft de familie Gudelj onlangs een dikkere Van Dale aangeschaft, aangezien de middenvelder vorig jaar nog in een interview liet optekenen dat ‘opgeven’ niet in zijn woordenboek voorkwam.

Echt, Gudelj heeft geen bord voor zijn kop, maar een hele servieskast. Onze strijder staakt de strijd en wil niet – tegen een meer dan riante vergoeding – op de bank zitten. Peter Bosz heeft de juiste beslissing genomen door de gifkikker van zijn kruiwagen te gooien. En daar ben ik maar wat blij om. Ik overweeg zelfs om het hoofd van de trainer op mijn bovenbeen te laten tatoeëren.

Voor Gudelj tien anderen. Letterlijk in dit geval, gezien Ajax’ ruime surplus aan middenvelders. Laat ‘m de sprong naar China maar wagen. Opgeruimd staat netjes. Hopelijk kan Gudelj het mentaal wél opbrengen om zijn geld daar op de bank te zetten…