7 minuten

Vorig seizoen eindigde FC Twente op de zevende plaats in de Eredivisie. De Tukkers verrasten vriend en vijand, nadat ze ternauwernood aan een faillissement waren ontsnapt. Na een prima voetbaljaar was er echter sprake van een enorme leegloop. Onder meer Ede, Yeboah, Seys, Celina, Mokotjo, Klich, Andersen, Marsman, Ebecilio, Katsikas, Hölscher, Stevens, Børven en Ünal vertrokken. Met weinig geld en veel moeite wordt er toch een selectie samengesteld voor het nieuwe seizoen. Zo komt bijvoorbeeld Tom Boere, topscorer van de Jupiler League, voor drie ton over FC Oss. In de voorbereiding blijft het een komen en gaan van spelers wat de rust in het elftal niet ten goede komt. De onrust en onwennigheid zetten zich door in het eerste half jaar van het seizoen, met het ontslag van René Hake als dieptepunt. Er zijn echter ook lichtpuntjes. We maken de tussentijdse balans op van het seizoen van FC Twente.

Tekst: Maurits Horst

Van veelbelovende start naar ontslag Hake

Het seizoen begint voor FC Twente in De Kuip in Rotterdam. Frederik Jensen lijkt, met een geweldige goal, zijn status als nieuwe (voetballend) leider van de FC te bevestigen. Zijn doelpunt is voor Twente niet voldoende, Feyenoord is met 2-1 te sterk voor de ploeg uit Enschede. Na de wedstrijd tegen Feyenoord is er desondanks optimisme rondom het elftal nadat het de landskampioen toch goed weerstand had geboden.

Dit optimisme is echter van korte duur. Na de wedstrijd tegen Feyenoord volgen niet alleen nog drie verliespartijen maar wordt er ook onthutsend zwak gespeeld. Op 17 september, in de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht wordt er wel overtuigend gewonnen (4-0) en lijkt het lek enigszins boven in Enschede. Niets is minder waar. Na het verlies tegen directe concurrenten FC Groningen en Willem II wordt trainer René Hake zelfs ontslagen. Marino Pusic neemt een paar wedstrijden de leiding over, waarna Gertjan Verbeek wordt aangesteld.

Verbeek

Met Gert-Jan Verbeek gaat er in Enschede een nieuwe wind waaien. De trainer straalt rust uit en iedereen binnen de selectie begint op nul. Het begin van Verbeek is sterk. In Eindhoven stevent FC Twente met flair, veerkracht en enorme inzet richting een 3-3 gelijkspel totdat Thesker in de blessuretijd de bal ongelukkig het eigen doel in werkt. Verbeek start in Enschede echter wel met een loodzwaar programma en verliest zijn eerste drie wedstrijden als hoofdtrainer.

Ook de vierde wedstrijd onder Verbeek lijkt FC Twente te gaan verliezen als het tegen Ajax tegen een 0-2 achterstand aankijkt. In een geweldige wedstrijd met alles erop en eraan weet FC Twente het 0-2 verlies om te buigen in een 3-3 gelijkspel. De comeback geeft de ploeg uit Enschede echter geen vleugels. Na het verlies tegen ADO bereikt FC Twente zelfs het dieptepunt van de eerste seizoenshelft. Verbeek en Twente vinden zich twee dagen lang terug op de laatste plaats, totdat er in de midweekse speelronde in Breda van NAC wordt gewonnen. Vanaf dat moment keert langzaam het tij en de weken daarop blijft FC Twente tot de winterstop ongeslagen.

KNVB-Beker

FC Twente loot in de eerste ronde amateurclub ONS Sneek. De Tukkers winnen zonder problemen met 3-1 in Friesland. FC Eindhoven is de volgende tegenstander, ditmaal in Enschede. De eerstedivisionist blijkt al snel te zwak om goed weerstand te kunnen bieden (3-0 winst). Het mooiste moment van de wedstrijd is echter de terugkeer van Nicky Kuiper in De Grolsch Veste. De linksback die onder contract stond bij FC Twente, onder meer in het kampioensjaar in 2010, mocht tien minuten voor tijd invallen onder luid applaus van het hele stadion.

Het hoogtepunt in de KNVB-beker moet echter nog komen. In de achtste finales komt Ajax opnieuw, twee weken na de ontmoeting in de competitie, op bezoek in Enschede. Ajax speelt FC Twente in het eerste uur van kastje naar de muur, maar na de tactische zet van Verbeek, de wissel van Jos Hooiveld voor Laukart, kruipt FC Twente uit haar schulp. Daarnaast verlaat Frenkie de Jong de wedstrijd vanwege ziekte en verliest Ajax de grip op het duel. In de wedstrijd van het jaar weet FC Twente Ajax na een bekerthriller uit te schakelen met penalty’s. De Grolsch Veste spookt ouderwets en na het pakken van de winnende strafschop door Drommel is de ontlading immens.

De beoordeling van de aankopen

Door de leegloop was FC Twente genoodzaakt om een groot aantal nieuwe spelers aan te trekken. Na één seizoenshelft is dit het tussenrapport voor de spelers.

Jorn Brondeel 5
De keeper werd overgenomen van Lierse SK. Brondeel stond vorig seizoen nog onder de lat bij NAC Breda en startte als eerste doelman, maar is inmiddels vervangen door Joel Drommel. Begon goed maar is door zwak keepen, geringe communicatie en tegenvallende resultaten zijn plek onder Verbeek kwijt geraakt.

Thomas Lam (huurling) 7
De vervanger van de vertrokken Joachim Andersen. Heel rustig aan de bal, voetballend sterk, maar af en toe onberekenbaar.

Cristián Cuevas (huurling) 8
Chileense linksback die onder meer bij Vitesse is mislukt. Bij zijn eerste basisplaats werd al meteen duidelijk dat Cuevas iets kon betekenen voor dit FC Twente. Een agressieve, felle en snelle back die zowel aanvallend als verdedigend meer dan voldoet. Cuevas is in het bezit van een aflopend contract bij Chelsea waardoor Twente hem deze zomer kosteloos kan vastleggen.

Tom Boere 6

Topscorer uit de Jupiler League van vorig seizoen heeft nog niet dezelfde impact in de Eredivisie. Zijn kwaliteiten als afmaker zijn duidelijk, maar toch had Boere het vaak lastig. Het moet gezegd dat Boere relatief weinig goede kansen krijgt als spits in een 5-3-2 formatie, hierdoor blijft hij vooralsnog steken op vier doelpunten.

Luciano Slagveer (huurling) 4,5
Een onfortuinlijk eerste half jaar in Enschede voor Slagveer. Hij is onder Verbeek zijn basisplaats kwijtgeraakt en is nu enkele maanden uitgeschakeld door een schouderblessure.

Alexander Laukart 6
Onder Hake geen minuut gemaakt, maar lijkt onder Verbeek te groeien. Na een uitstekende invalbeurt in het bekerduel tegen Ajax werd hij in de laatste wedstrijd van 2017 beloond met zijn eerste basisplaats.

Michael Liendl 4,5
Ervaren speler, maar een te trage handelingssnelheid voor een Eredivisiespeler. Hij beschikt wel over een uitstekende traptechniek. Onder Hake nog basisspeler, maar onder Verbeek die plek kwijt geraakt.

Danny Holla 5,5
Een degelijke speler voor de Eredivisie die met zijn (vrije) trap belangrijk kan zijn voor Twente. Net als Liendl te traag, maar mede vanwege zijn leidende kwaliteiten in dit elftal onbetwist basisspeler. Als Haris Vuckic terugkeert na de winter zal ook Holla moeten vrezen voor het verliezen van zijn plek bij de eerste 11.

Adnane Tighadouini, Haris Vuckic en Marko Kvasina kwamen te weinig in actie om goed over te kunnen oordelen. Isaac Buckley-Ricketts en Nikola Gjorgjev zijn al weer vertrokken bij de club.

De uitschieters

Oussama Assaidi bleef in Enschede, maar er bestonden deze zomer toch nog veel twijfels over hem. De Marokkaan is dit seizoen pas weer echt fit en is inmiddels van onschatbare waarde voor dit elftal. Er komt enorm veel dreiging van hem vandaan en is niet van de bal te krijgen. Nu Assaidi zijn goede spel ook omzet in doelpunten en assists, is hij dé sterspeler van FC Twente. Hij geeft alles en gaat altijd door. Assaidi wekt daarnaast ook het idee dat hij ervan geniet om bij FC Twente te spelen. Mede daardoor heeft de aanvaller een geweldige band met het Twentse publiek en hij is de speler van de eerste seizoenshelft.

Fredrik Jensen was vorig jaar al een lichtpuntje en probeert dat dit jaar weer te zijn. Hij heeft het lastig met het nieuwe 5-3-2 systeem en loopt heel veel wat zijn acties niet te goede komt. FC Twente komt in de aanval vaak mankracht tekort en omdat Jensen als middenvelder dit moet verhelpen maakt hij de meeste kilometers in de selectie. Zijn verbeterpunt ligt vooral bij het afwerken. Gemiddeld produceert de Fin ongeveer twee schoten per wedstrijd, terwijl hij pas vier doelpunten wist te maken. Jensen blijft echter een speler met bijzondere kwaliteiten en een absolute meerwaarde voor FC Twente.

Winterstop

In de winterstop zal FC Twente op zoek moeten naar spelers die direct kwaliteit toevoegen aan het elftal. Jan van Halst zal allereerst om tafel moeten gaan met zowel Jeroen van der Lely als Hidde Ter Avest: Van der Lely is ontevreden met zijn aantal speelminuten en Ter Avest is in het bezit van een aflopend contract. Laatstgenoemde heeft nog wel een optie in zijn contract voor nog een jaar FC Twente, maar die optie houdt wel in dat het salaris van de rechtsback flink zal stijgen. Mocht Ter Avest daarom deze winterstop vertrekken zal de club op zoek moeten naar een nieuwe rechtsback. Eerder genoemde Van der Lely wordt niet goed genoeg bevonden en zal niet het vertrouwen krijgen om de plek van de in dat geval vertrokken Ter Avest op te vullen.

Naast een mogelijke nieuwe rechtsback gaat FC Twente moeten zoeken naar nieuwe aanvallers na het vroegtijdig vertrekken van Buckley-Ricketts en Gjorgjev. De geruchten gaan dat Verbeek Adam Maher en Roy Beerens graag naar Enschede wil halen, maar dat blijft voor nu nog speculeren. De selectie is deze winter in Spanje te vinden om zich voor te bereiden op de tweede seizoenshelft die begint in Kerkrade. Daar staat meteen een cruciale wedstrijd tegen Roda JC op het programma.

De toekomst van FC Twente

FC Twente gaat het de tweede seizoenshelft heel zwaar krijgen, maar het blijft in de Eredivisie. Clubs als Sparta, NAC, en Roda JC hebben geen schijn van kans tegen de topploegen terwijl FC Twente mee kan in dit soort wedstrijden. Het ligt er tevens aan wat er bij gaat komen in de winter. FC Twente heeft een zwaarder programma dan in de eerste seizoenshelft dus verwacht ik dat het tot de laatste speeldag tegen NAC billenknijpen wordt voor de Tukkers.

De toekomst van FC Twente ziet er naar verwachting rooskleuriger uit. Met Verbeek heeft Twente iemand aan het roer met heel veel ervaring en als het hoofdstuk met de belastingdienst eindelijk afgesloten kan worden komt er ook weer meer spelersbudget vrij.

In de KNVB-Beker zou FC Twente kunnen stunten als er wordt gewonnen van SC Cambuur thuis en de loting meezit. Mocht het Cambuur namelijk uitschakelen zit het bovendien al in de halve finale van het nationale bekertoernooi.

Kortom, dit is een seizoen met een lach en een traan. Twente heeft een paar geweldige wedstrijden gespeeld waarbij het veerkracht en energie toonde, maar ook wedstrijden waarbij je zelfs als je er geld voor krijgt er niet naar wilt kijken. Als FC Twente erin blijft is het seizoen geslaagd en kan het zelfs nog een heel mooi jaar worden met een stunt in het bekertoernooi.