1 minuut

Zaterdag staat er met het duel tussen Juventus en Inter een mooie wedstrijd in de Serie A op het programma. Namens Eurosport mag ik, samen met David Endt, commentaar geven bij de kraker.

Tekst: Willem Haak

En een kraker, dat is het. Inter staat na vijftien competitieduels eerste. Juve volgt op twee punten en bezet de derde plek. Kortom: de Derby d’Italia is eindelijk weer wedstrijd in de strijd om het landskampioenschap.

In november 2012 was het dat zeker niet. Lijstaanvoerder Juventus was destijds ongeslagen in het eigen stadion en stevende alweer af op de titel. Inter, de ploeg waar ik al sinds klein af aan fan van ben, reisde met knikkende knietjes af naar Turijn.

Ik woonde destijds nog bij mijn ouders. Samen met een vriend zat ik in de Zeist met trillende handjes te kijken. Bang voor een nederlaag. Bang voor een afslachting.

En, ja hoor. Na 20 seconde ging het al mis. 1-0 Juventus. Een buitenspeldoelpunt, maar goed. Een zwakker begin was niet voor te stellen.

In de volgende 90 minuten vond er echter een wonder plaats. Inter richtte zich op en Juventus werd weggespeeld.

1-1, een gebalde vuist.

1-2, een luidde ‘SIIIIII!!!!’

1-3, een oerkreet, gevolgd door een innige omhelzing met de aanwezige vriend.

Eindsignaal. Winst! Nog meer gejuich.

Iets meer dan vijf jaar na dato staat het duel aankomende zaterdag wederom op het programma. In de tussentijd heeft Inter nooit meer bij Juventus gewonnen. Steevast ging het mis op bezoek bij de grote rivaal. Altijd waren de Bianconeri veel te sterk.

Voor het duel van dit weekend is er echter vertrouwen in het Inter-kamp. Manager Luciano Spalletti gaf al aan naar Turijn af te reizen om te winnen. Speler Ivan Perisic liet al weten niet bang te zijn voor Juventus. En ook ondergetekende heeft vertrouwen in een goede afloop.

Helaas word ik geacht de wedstrijd van zaterdag op een objectieve manier te verslaan. Als Inter scoort zal een oerkreet dan ook uitblijven. Een gebalde vuist kan wél. Dat hoort toch niemand.