2 minuten

Sander Jonkman en Willem Haak zijn gek op het Italiaanse voetbal en allebei verliefd op een club uit Milaan. De een Milanista, de ander Interista. De komende tijd schrijven ze elkaar brieven over hun grote liefdes. Sander fileert deze keer het aankoopbeleid van Milan en heeft al een dvd’tje met beelden van Zvonimir Boban klaargelegd.

Buongiorno Willem,

Het is bijna winterstop en Milan staat achtste. Negen punten minder dan vorig seizoen na 17 speelronden. Een kleine 250 miljoen euro uitgegeven en dus geen klap opgeschoten. Dat is op z’n minst knap te noemen. Afgelopen weekend werd met 3-0 verloren van Hellas Verona, terwijl drie dagen eerder in de beker van datzelfde Verona juist met 3-0 werd gewonnen. Het is onverklaarbaar, maar toch ga ik een poging doen.

Oud-speler en tegenwoordig analist Zvonimir Boban zei het al direct na de transferdeadline: Milan heeft geen échte toppers gehaald. In het begin raak je verblind door die verschrikkelijke kooplust, maar nu enkele maanden later moet je gewoon toegeven dat Boban gelijk had. Aankoop 1 Leonardo Bonucci komt denk ik nog het dichtst in de buurt van een topper, en is daarom ook een logische transfer, maar blijkt zonder z’n kompanen Andrea Barzagli, Giorgio Chiellini en Gianluigi Buffon toch een stuk minder. Aankoop 2 André Silva is in potentie wel een topper, maar heeft in de Serie A nog geen goal gemaakt. Aankoop 3 Andrea Conti scheurde na een paar weken z’n kruisband. Voor aankoop 4 Hakan Calhanoglu is eigenlijk geen goede plek in een 4-3-3. Aankoop 5 Ricardo Rodríguez is aanvallend goed, maar verdedigend zwak. Aankoop 6 Matteo Musacchio doet het naar behoren, maar Alessio Romagnoli heb je al in huis en is beter. Aankoop 7 Lucas Biglia is al 31 en heeft bij Milan nog geen wedstrijd gespeeld zoals bij Lazio en Anderlecht. Aankoop 8 Franck Kessié komt er wel, maar is nog maar 21 en kan dus ook niet de boel op sleeptouw nemen. Aankoop 9 Nikola Kalinic is de grootste miskoop van allemaal met een doelpuntenratio van 1 per 100 kansen. En aankoop 10 Fabio Borini was al van Championship-niveau en is dat nog steeds.

Tel daar de systeemwissel (van 4-3-3 naar 3-5-2 en weer terug naar 4-3-3), de trainerswissel (Gattuso voor Montella), de Donnarumma-soap en de financiële onrust bij op, en je hebt een idee waarom het nog niet van harte gaat met Milan. Het jaarlijkse kerstdiner is inmiddels afgelast en de spelers moeten voorlopig allemaal verplicht op Milanello blijven; het bekende Italiaanse fenomeen ritiro. Een soort strafkamp.

Waarschijnlijk zal het weinig effect hebben op de lange termijn en klamp je je maar weer vast aan de mooie dingen: de Europa League én de beker, want daarin wacht Inter in de kwartfinale op 27 december. Inter, waar je in je vorige brief nog zo euforisch over schreef. Wat dat betreft kwam de thuisnederlaag tegen Udinese (1-3) op het juiste moment. Hopelijk kan Milan het jaar positief afsluiten met een zege in Il Derby. En anders drukken we er tijdens de winterstop maar weer een dvd’tje van vervlogen tijden in. Met ene Boban in de hoofdrol.

Saluti,
Sander