1 minuut

Sander Jonkman en Willem Haak zijn gek op het Italiaanse voetbal en allebei verliefd op een club uit Milaan. De een Milanista, de ander Interista. De komende tijd schrijven ze elkaar brieven over hun grote liefdes. Willem zit komende zondag bij de derby, Sander blikt vooruit.

Buongiorno Willem,

De interlandperiode zit erop. Een periode waar voor zowel Nederland als Italië geen einde aan leek te komen. Maar… het lange wachten wordt beloond! Zondag is namelijk Il Derby. INTER tegen MILAN. De mooiste wedstrijd van het jaar.

Ik probeer wel eens aan mensen uit te leggen wat er nou zo mooi is aan die wedstrijd. Twee clubs uit één stad, uit hetzelfde stadion, in datzelfde stadion, tegen elkaar. Zwartblauw tegen roodzwart. De van oudsher internationale boys tegen de Italianen. Een San Siro dat drie uur voor de aftrap al kolkt. Maar het blijven vage algemeenheden.

Om dat derbygevoel écht te begrijpen, moet je het meegemaakt hebben. Het helse fluitconcert als de tegenstander het veld betreedt. De hoop als de eigen ploeg uit de tunnel komt. De spanning bij elke pass, bij elke aanname. De eruptie van emotie als er wordt gescoord, waarna San Siro zal bewegen op het ‘Chi non salta nerazzurro’ of rossonero. Kippenvel bij de gedachte en jij, Willem, bent er zondag gewoon bij. Geniet ervan!

Milan zal de interlandperiode hebben gebruikt om na te denken. Over de laatste twee resultaten in de competitie: 2-0 verloren van Sampdoria en Roma. Over Montella. En over de Chinese leiding. Dat heb ik in ieder geval wel gedaan, met name over dat laatste. Deze week verschenen er berichten dat Adidas na twintig jaar wil stoppen als kledingsponsor van Milan. Niet direct reden voor paniek, maar wel als je bedenkt dat de nieuwe leiding nog amper nieuwe deals heeft gesloten. En dat terwijl er grote bedragen worden uitgegeven en de begroting is gemaakt op juist meer sponsorinkomsten. Dat kan niet goed gaan.

Misschien geldt hetzelfde voor Montella. Hij heeft zondag écht een overwinning nodig, maar ik zie het somber in voor L’Aeroplanino. Dit soort wedstrijden worden doorgaans beslist op karakter en daar heeft Inter gewoon meer van. Ondertussen is Carlo Ancelotti weer op de markt en dat vergroot de overlevingskansen van Montella niet. Bovendien bewijst André Silva, die voor 40 miljoen euro werd gehaald maar onder Montella nog maar drie keer speelde, met Portugal tegen Zwitserland waarom het onbegrijpelijk is dat-ie niet speelt. Ja, Montella heeft écht een derbyzege nodig. Om niet nu al neer te storten.

Ciao,
Sander

Vorig seizoen bezocht Neal samen met Inter-fan FC Roelie Derby della Madonnina: