5 minuten

Dat veel spelers aan het einde van hun carrière voor het grote geld kiezen is algemeen bekend, maar in de laatste jaren vertrekken steeds meer spelers die in de bloei van hun carrière zitten uit Europa. In de afgelopen twee jaar zijn spelers als Jackson Martinez, Gervinho, Hulk en Pellè naar China getrokken en onlangs werden hier Oscar, Witsel en Tevez nog aan toegevoegd. Veel van deze spelers kiezen natuurlijk alleen voor de Chinese competitie voor het grote geld, maar wat is er eigenlijk allemaal aantrekkelijk aan een transfer naar China?

Allereerst kunnen we natuurlijk niet om de gigantische hoeveelheid geld heen. Steeds meer bekende voetballers zwichten voor de miljoenen uit China en eigenlijk kunnen we ze geen ongelijk geven. Wanneer we kijken naar de duizelingwekkende bedragen die de spelers gaan verdienen, wordt het steeds logischer dat ze het voetballen op hoog niveau in Europa verruilen voor het avontuur in Azië. Want wees nou eerlijk, wanneer wij bij een andere werkgever 50% meer kunnen gaan verdienen, laten we toch direct alles vallen? Alle genoemde spelers kunnen in China in één jaar meer verdienen dan dat ze normaal gesproken in hun hele carrière bij elkaar sparen. Velen van ons zullen direct constateren dat de gemiddelde voetballer het al absoluut niet slecht heeft, maar de levensstandaard van deze voetballers is ook allang niet meer te vergelijken met die van ons. Ze zullen de pakweg 24 miljoen die ze per jaar verdienen niet op krijgen, maar als het je aangeboden wordt, hoef je het ook niet te weigeren.

Veel voetballers die de stap naar China maken roepen dat ze dit doen om de sportieve uitdaging. Vaak wordt hier heel lacherig over gedaan, maar het is voor te stellen dat spelers graag betrokken willen zijn bij een project als dat in China. De Chinese president Xi Jinping heeft grootse plannen voor het voetbal in zijn land en om zijn doel te bereiken, wordt er gigantisch geïnvesteerd. Het plan van Xi Jinping is om de Chinese sporteconomie in 2025 een totale waarde van 850 miljard dollar te laten hebben. Het uiteindelijke doel is een Chinese voetbalheld die ervoor zorgt dat Chinese kinderen willen gaan voetballen. De reden dat Chinese kinderen moeten gaan voetballen is dat de gezondheid van de Chinezen achteruit gaat en sport is hier een belangrijk middel tegen. Om het niveau van de Chinese voetballers te laten stijgen wordt voetbal een speciaal onderdeel van de scholen.  De Chinese overheid heeft als doel om het professionele voetbal te reorganiseren en een generatie goede voetballers te creëren die hopelijk ooit in staat is om de wereldtitel te winnen. Het is de bedoeling dat er rond 2025 ruim 50.000 ‘voetbalscholen’ zijn en eind 2020 moeten er in China ruim 70.000 voetbalvelden liggen. Om de Chinese spelers extra kans te geven om door te breken is er onlangs een nieuwe maatregel in werking getreden. De verschillende Chinese clubs mogen naast de spelers uit eigen land nog maar drie spelers van buiten Azië en één speler die uit een ander Aziatisch land komt onder contract hebben staan. Andere Aziatische landen die goed vertegenwoordigd zijn in de Chinese competitie zijn Zuid-Korea en Australië.

De minder grote voetballers die aanbiedingen krijgen uit China, wordt een mooie kans geboden om met de echte sterren samen te kunnen spelen. Waar de focus eerder lag op de oudere spelers met een grote naam, worden nu steeds meer spelers van middenin de twintig overgehaald om in China te komen voetballen. Steeds vaker worden ook minder grote namen gecontracteerd door Chinese clubs. Voor deze spelers is het leuk om eens met namen als Tevez en Oscar op het trainingsveld te staan. Ook zorgen deze spelers ervoor dat het algemene niveau in China verder opgekrikt wordt. Hun ervaring uit de verschillende Europese competities is zeer bruikbaar voor het gehele project. Één van de grootste sterren die naar China is vertrokken is Oscar. De Braziliaanse aanvallende middenvelder komt naar eigen zeggen naar de Chinese competitie om de competitie te helpen. “Ik ben één van de spelers die naar China is gekomen om de competitie te helpen en ik hoop meer spelers geïnteresseerd te laten raken in deze competitie. Het is goed voor het voetbal dat het spelletje groter wordt in andere delen van de wereld. Elk team heeft dankzij de grote investeringen een aantal goede spelers en ik denk dat dit gaat helpen om het voetbal in dit land groter te maken en het niveau te verhogen.”

Door de nieuwe regel omtrent buitenlandse spelers, worden de betere Chinese voetballers steeds belangrijker. Wanneer een ploeg het groepje sterke buitenlanders kan aanvullen met de beste voetballers van eigen bodem, loopt het steeds verder uit bij de concurrentie. De astronomische bedragen die voor buitenlandse sterren worden betaald, zijn volkomen logisch vergeleken bij de bizarre bedragen voor Chinese spelers. De Chinese voetballers kunnen qua niveau nog altijd niet op tegen de spelers uit Europa, maar onlangs werd de Chinese Chengdong Zhang voor ruim 20 miljoen gekocht door Hebei China Fortune. Het eerste bewijs van de extreme bedragen die nu ook aan Chinese voetballers uitgegeven gaan worden. Voor de Chinese voetballers worden de investeringen in het voetbal op deze manier ook steeds interessanter.

De grotere clubs uit China lopen ver voor op de concurrentie. Wanneer je als speler een aanbod krijgt van een grote Chinese club, wordt de kans op het winnen van prijzen aanzienlijk vergroot. Ook lijkt een logisch gevolg van de toestroom van sterke Europese spelers dat in de toekomst de prijzen die in Azië te verdienen zijn sneller naar Chinese clubs zullen gaan. De Aziatische Champions League was vaak een prooi voor ploegen uit Zuid-Korea en Japan, maar in 2013 en 2015 ging, de Chinese landskampioen van de afgelopen zes jaar, Guangzhou Evergrande er met de prijs vandoor. Uiteindelijk wordt er aan het einde van je carrière gekeken naar de hoeveelheid prijzen en ook deze factor kan aantrekkelijk zijn wanneer je een overstap naar China overweegt.

Vergeleken met een aantal Europese competities is er relatief veel animo voor de wedstrijden in de Chinese Super League. In 2016 kwamen er gemiddeld ruim 24.000 toeschouwers naar de wedstrijden en hiermee doet de competitie het beter dan die in Italië, Frankrijk en Nederland. De stadions zitten lang niet altijd vol, maar met de toestroom van nog meer grote sterren, zullen de aantallen alleen maar verder stijgen. Het kleinste stadion uit de Chinese Super League heeft een capaciteit van 18.000, maar er is een flink aantal stadions dat meer dan 50.000 plekken heeft. Hiermee heeft de Chinese competitie absoluut geen lullige stadions.

Bovenal kunnen we, wanneer we kijken naar de prestaties van China op de verschillende Olympische Spelen, stellen dat Chinezen goed in staat zijn om sporters op te leiden. In heel veel takken van sport blinken Chinezen uit en wanneer zij écht ergens voor gaan, zullen ze snel meedoen in de wereldtop. Of dit ook voor het voetbal geldt zal moeten blijken, maar in ieder geval kunnen we stellen dat de middelen aanwezig zijn om dit te bereiken. De middelen en het plan liegen er niet om en dit kan spelers uit Europa verleiden om de stap naar de andere kant van de wereld te maken.

Voor het Chinese voetbal zelf zitten er natuurlijk veel voordelen aan de toestroom van (top)spelers uit Europa naar hun competitie. China, dat op een zielige 82e plek staat op de FIFA-ranglijst speelt nagenoeg geen rol in het mondiale voetbal. Door topspelers naar de competitie te laten komen, zal uiteindelijk het algehele niveau in China hoger worden. Dit in samenwerking met de bovengenoemde ‘voetbalscholen’ moet natuurlijk leiden tot een hogere plek op de UEFA-ranglijst. De laatste en enige WK-deelname van China vond plaats in 2002. De uiteindelijke ambitie van Xi Jinping is om in 2050 een WK te hebben gewonnen. Om deze ambitie te verzilveren moet er nog erg veel gebeuren, maar tot die tijd wil Xi Jinping alles op alles zetten om het WK van 2030 te mogen organiseren. Voor de lokale bevolking is het geweldig om een groot sportevenement als een WK te mogen organiseren en de grote hoeveelheid inwoners zal er ongetwijfeld voor zorgen dat de stadions bomvol zitten.

Natuurlijk zal geld bij de meeste spelers de enige reden zijn voor een overstap naar China. In een jaar tijd kan je ervoor zorgen dat je de rest van je leven financieel onafhankelijk bent en dit is een aanbod dat niet te weigeren is. Wanneer de eerste schrik van de vele miljoenen verwerkt is, valt de overstap ook op andere gebieden prima te verantwoorden. De financiële mogelijkheden, goede voorzieningen, het stijgende niveau en het plan van de president, zorgen ervoor dat een transfer naar de Chinese competitie helemaal niet zo gek is. In de komende jaren ga ik met bovengemiddelde interesse het project in China volgen en uiteindelijk zal het voor ons als voetballiefhebbers helemaal niet vervelend zijn als er een nieuwe voetbalgrootmacht bij komt.