5 minuten

Van hekkensluiter in de Eredivisie naar moeilijk te kloppen tegenstander. In een paar weken onderging FC Groningen een ware metamorfose. Aan de hand van uitblinker Ritsu Doan, maar ook zeker dankzij Ludovit Reis. Sinds de pas 18-jarige Reis met Samir Memišević een koppel vormt op het middenveld kan de ‘Trots van het Noorden’ weer naar boven kijken. In Afkicken Analyse bestuderen we het spel van Ludovit Reis.

Tekst: Wouter Boerkamp

Baas op het middenveld

SC Heerenveen-trainer Jan Olde Riekerink sprak na afloop van de ‘Derby van het Noorden’ klare taal. “Ik vond ons heel ongelukkig in het opbouwen. Te traag in keuzes naar het middenveld. Elke keer Warner (Hahn red.) in de problemen brengen.” Die problemen in de opbouw werden mede veroorzaakt door het spel van Groningen. De middenvelders die het spel moesten bepalen bij Heerenveen kwamen nauwelijks in het stuk voor. Michel Vlap kwam op de helft van Groningen niet onder de druk van Reis uit. Als de bal op de helft van Heerenveen was, kreeg Morten Thorsby te maken met de jonge middenvelder. In samenwerking met de twee spitsen beperkte Reis de afspeelmogelijkheden voor Hahn, de keeper werd daarmee gedwongen om de lange bal te spelen.

Reis bewaakt Vlap (1), sprint om uit te stappen richting Thorsby(2), kiest positie tussen Vlap en Thorsby (3) en loopt door richting Thorsby (4), Hahn ziet onder druk van Cassierra geen andere optie dan de lange bal spelen

Dankzij zijn felheid en versnelling is Reis de ideale speler om zijn verdediging te ondersteunen en de bal te veroveren voordat de tegenstander gevaarlijk kan worden. Die kwaliteit kwam begin dit kalenderjaar al naar voren bij een wedstrijd tegen Heracles Almelo waarin hij liefst 14 keer de bal veroverde.

In Groningen maakten ook de spelers van SC Heerenveen kennis met balveroveraar Reis. Niet alleen Thorsby en Vlap hadden last van de dadendrang van de middenvelder, ook Sam Lammers en Arbër Zeneli lieten zich aftroeven door de balveroveraar van FC Groningen.

Balveroveraar Ludovit Reis zet Arbër Zeneli van de bal (1), komt voor Michel Vlap (2), ondersteunt Deyovaisio Zeefuik bij het afstoppen van Sam Lammers (3) en wint het duel van Yuki Kobayashi (4)

Geen Frenkie de Jong

Met de fysiek sterke Bosniër Samir Memišević naast zich zou je verwachten dat de behendige en balvaardige Reis ook een belangrijke rol speelt op het moment dat Groningen opbouwt van achteruit. Niets is echt minder waar. Niet Reis, maar Memišević zakt uit tussen de twee centrale verdedigers om van daaruit het spel te bepalen. Reis zelf neemt zijn tegenstander mee om ruimte creëren voor een pass naar de backs of, vaker nog, direct naar één van de twee spitsen.

Na de uitworp van Sergio Padt zakt Samir Memišević terug tussen de twee centrale verdedigers (1), na coaching van Ludovit Reis (2) speelt Memišević de bal in één keer (3) naar spits Mateo Cassierra (4)

Memisevic hanteert regelmatig de lange bal richting Cassierra of Mimoun Mahi, maar niet altijd even succesvol. Zijn passes over de grond en door de lucht missen nog wel eens precisie. Toch blijft hij de speler die de opbouw verzorgt. Slechts sporadisch wordt Reis in dat proces betrokken. De rol die Frenkie de Jong heeft bij Ajax, is dus niet voor hem weggelegd. Dat betekent niet dat Reis er de kwaliteiten niet voor heeft. Als hij in de situatie komt kan hij wel degelijk het spel snel verplaatsen of zijn verdediging ontlasten bij een moment van druk van Heerenveen.

Heerenveen probeert druk te zetten op het centrale duo van Groningen (1), Reis stapt terug om zich aan te bieden (2) en speelt met één voetbeweging de bal door naar de vrijstaande linksback Tim Handwerker (3) waardoor Groningen onder de druk uitkomt en de aanval kan voortzetten (4)

Onvermoeibare aanjager

De waarde van Reis komt dan ook meer aan de oppervlakte bij balbezit tegenstander. Hij speelt een leidende rol bij het afjagen van tegenstanders. Op eigen helft, maar ook zeker diep op de helft van de tegenstander, als de situatie daarom vraagt. Zelfs rechtsback Sherel Floranus krijgt te maken met een aanstormende Reis. Slechts tien seconden later wordt Vlap op het middenveld al weer afgetroefd door zijn directe bewaker.

Reis jaagt diep op de helft van de tegenstander Thorsby op (1) om vervolgens door te stappen naar Sherel Floranus (2). De rechtsback speelt de bal terug naar zijn keeper (3), tien seconden later is Reis al weer teruggesprint van de linksbuitenpositie naar het middenveld om het duel te winnen van directe tegenstander Michel Vlap (4)

Na rust neemt de onvermoeibare Reis geen gas terug. Ook in de 76ste minuut probeert hij het balbezit te veroveren op de helft van Heerenveen. Als dat niet lukt sprint hij twee medespelers voorbij om Morten Thorsby vlak voor zijn eigen verdediging weer af te schermen.

Diep in de tweede helft ondersteunt Reis zijn aanvallers aan de linkerkant bij het druk zetten (1), als Heerenveen daar onderuit komt sprint hij diagonaal terug (2) langs twee medespelers (3) om aan de rechterkant Thorsby onder druk te zetten (4)

Dirigent

Ludovit Reis speelde tegen SC Heerenveen op 18-jarige leeftijd al weer zijn 24ste eredivisieduel voor FC Groningen. Zijn stormachtige doorbraak onder Ernest Faber krijgt een vervolg in het tweede jaar, ook nu Danny Buijs aan het roer staat. Reis oogt ook niet als een jeugdspeler, eerder als een ervaren dirigent. De middenvelder coacht zijn ploeggenoten nadrukkelijk bij balbezit van de tegenstander en bij momenten van druk zetten.

Reis stuurt Warmerdam naar links (1), Cassierra naar rechts (2), checkt of die zijn taak
uitvoert (3) en sprint vervolgens zelf door naar Ben Rienstra (4)

Ook als de 2-0 voorsprong in de slotfase moet worden vastgehouden, neemt Reis zijn verantwoordelijkheid in woord en daad. Eerst stuurt hij als een dirigent zijn ploeggenoten aan om vervolgens zelf voluit terug te sprinten en zich op een strategische positie aan te bieden en een nieuwe aanval op te zetten.

In de slotfase adviseert Reis om de bal terug te spelen naar Zeefuik (1), sprint voluit terug naar de linksbackpositie (2) om een afspeelmogelijkheid te bieden aan Handwerker (3) en verplaatst vervolgens met één pass het spel naar voren (4). Thorsby maakt vervolgens een overtreding om een grote kans voor Groningen te voorkomen en incasseert een gele kaart

Risico Reis

De speelwijze van Ludovit Reis brengt ook risico met zich mee. De jongeling lijkt op bepaalde momenten een onbegrensd vertrouwen te hebben in zijn ploeggenoten. Vaak kijkt hij wel om of ploeggenoten in positie staan als hij door wil stappen naar de volgende tegenstander, maar niet altijd. Zo krijgt SC Heerenveen al in de derde minuut bijna een levensgrote kans als Reis wegloopt bij Michel Vlap om druk te zetten op Thorsby.

Reis zet Vlap onder druk (1), stapt vervolgens door naar Thorsby (2) en laat Vlap vrij. Memišević is niet op tijd bij de middenvelder van Heerenveen en kan een gevaarlijke steekpass richting Kobayashi niet voorkomen (3). De Japanner kan net niet bij de bal (4) en wordt uiteindelijk nognet afgetroefd door  Handwerker

In de tweede helft valt ook op dat Reis vaak op een afstandje toekijkt hoe zijn centrale verdedigers hun duel winnen. In de meeste gevallen gaat dit goed omdat Mike te Wierik en Julien Chabot de baas zijn over Jizz Hornkamp en Sam Lammers. Bij een moment van onoplettendheid gaat het wel bijna fout. Reis realiseert zich te laat dat Thorsby vrijstaat bij een inworp en kan de afstand niet meer overbruggen. De Noor kopt de bal ongehinderd door richting Hornkamp en staat daarmee aan de basis van het gevaarlijkste schot van Heerenveen in de hele wedstrijd. Groningen mag van geluk spreken dat de bal uiteindelijk tegen de lat belandt en niet in het doel. Zeker gezien de positie van Groningen op de ranglijst, had een tegentreffer nog voor veel onzekerheid kunnen zorgen in de slotfase.

Thorsby biedt zich aan de zestien bij een inworp van Pierie (1), Reis reageert te laat en kan niet meer voorkomen dat Thorsby de bal doorkopt (2). Via Hornkamp (3) komt de bal bij Zeneli (4) die de bal tegen de lat schiet

Perspectief

Na de wedstrijden tegen PSV, SC Heerenveen en Excelsior lijkt Ludovit Reis zeker van een basisplaats bij FC Groningen. Ook debuteerde hij in september van dit jaar voor het Nederlands elftal onder 19. Daarmee maakte hij ook meteen zijn keuze bekend voor Oranje, terwijl Reis ook over een Slowaaks paspoort beschikt. “De nationale bond van Slowakije heeft me diverse keren gebeld, maar ik had al gekozen voor Nederland. Het niveau ligt hier hoger en het is praktisch ook gemakkelijker.”

Gezien zijn waarde nu al voor Groningen en de manier waarop hij overeind blijft in een degradatiestrijd zou hij na dit seizoen wel een stap richting subtop kunnen maken. Zondag 14.30 is de volgende grote test voor Groningen en Reis: Feyenoord uit.

Coverfoto: Pro Shots