4 minuten

Geboren in Zweden, opgeleid bij de Liverpool Academy en volwassen geworden in Nederland. Op 24-jarige leeftijd beleeft Kristoffer Peterson zijn doorbraak in de Eredivisie. Tegen VVV-Venlo maakte Peterson, na een periode van droogte, alweer zijn negende treffer van het seizoen. Het doelpunt moet voor opluchting hebben gezorgd bij de speler die altijd loert op een kans. In FC Afkicken Analyse bestuderen we het spel van Kristoffer Peterson, het ‘roofdier’ van Heracles.

Tekst: Wouter Boerkamp

ROOFDIER

Heracles won afgelopen zondag met 4-1 van VVV-Venlo. Bij drie van de vier doelpunten was Kristoffer Peterson direct of indirect betrokken. Zijn rendement was echter groter dan zijn aandeel in het spel. Peterson is vanaf de flank geen spelbepaler en ook bij balbezit van de tegenstander is hij niet de belangrijkste man in de voorhoede bij Heracles.

De linksbuiten van Heracles kan nog het beste worden omschreven als een roofdier die zich delen van de wedstrijd niet bovenmatig inspant, maar bij momenten razendsnel toeslaat. Daarnaast is er altijd de dreiging van zijn diepgang en versnelling. Al na een minuut lost hij een schot nadat hij het halve veld is overgestoken met de bal. Zes minuten later staat hij voor de keeper nadat hij is slim is weggelopen bij directe tegenstander Moreno Rutten.

Kristoffer Peterson staat aan de linkerkant bij zijn directe tegenstander Moreno Rutten (1). Op het moment dat spelbepaler Lerin Duarte aan de bal komt, ruikt Peterson zijn kans en wijst hij waar hij de bal wil hebben (2). Duarte legt de bal uitstekend in de ruimte achter de defensie, Peterson is voor tegenstander Rutten gekomen (3). De aanname is niet goed en Rutten kan nog net een grote kans voorkomen (4)

Rechtsback Rutten moet in het eerste half uur continu op zijn hoede zijn voor de loopacties van Peterson en ook in de tweede helft krijgt de Zweedse linksbuiten nog een keer een grote kans als hij bij een inworp slim wegloopt bij Ralf Seuntjens. Niet alleen bij balbezit van Heracles loert hij op zijn momenten. Peterson heeft ook een neusje voor riskante (breedte)passes van de tegenstander en weet ook na onderscheppingen kansen te creëren voor zijn ploeg.

Kristoffer Peterson is al gestart op het moment dat Tino-Sven Sušić de bal breed wil spelen richting zijn eigen verdediging (1). Hij is mede daardoor eerder bij de bal dan verdediger Nils Röseler (2). De verdediger werkt Peterson tegen de grond binnen de zestien meter (3). Peterson benut zelf de strafschop (4).

De versnelling die Peterson inzet om de bal te onderscheppen, komt ook van pas in aanvallend opzicht. De buitenspeler heeft zowel in het positiespel als bij balaannames een redelijk goed overzicht waar zijn tegenstanders zich bevinden en kan ze op snelheid achter zich laten. Dat laat hij vooral zien in aanloop naar prachtige goal van Duarte (4-1).

Kristoffer Peterson controleert de bal met de borst (1). Is met één voetbeweging twee tegenstanders kwijt (2). Versnelt langs Ralf Seuntjens en Moreno Rutten (3). Na een ingreep van Rutten belandt de bal bij Lerin Duarte die de bal schitterend in de verre kruising plaatst. (4).

WINTERSLAAP

Het opvallende is dat nagenoeg alle goede momenten van Kristoffer Peterson plaatsvinden in de eerste 25 minuten van beide helften. In de tweede fase van beide helften gaat het ‘roofdier’ in een soort van winterslaap en bemoeit hij zich minder met het spel. Peterson biedt zich minder aan in de diepte en zijn bijdrage blijft beperkt tot het spelen vanuit zijn positie. In verdedigend opzicht kost een ander ‘slaapmoment’ van de Zweed Heracles een tegendoelpunt (3-1).

Bij een spelhervatting is Peterson de bewaker van Nils Röseler (1). De Duitser sprint weg en Peterson verliest het contact (2). Opoku kopt de bal terug richting Röseler, terwijl Peterson op een meter afstand toekijkt (3). Ook Dario van den Buijs kan een doelpunt van Röseler (3-1) niet voorkomen (4).

Dat een linksbuiten geen specialist in het verdedigen van spelhervattingen valt nog enigszins te begrijpen. Opvallender is dat Peterson ook af en toe zijn tegenstander kwijt is in de omschakeling. Wormuth bekritiseerde eerder dit seizoen Brandley Kuwas om die reden, maar ook Peterson gaat niet vrijuit tegen VVV.

Terwijl Kuwas, die dit seizoen nog als eens geslachtofferd werd vanwege zijn gebrek aan defensieve arbeid, een actieve rol speelt in het onder druk zetten van de centrale verdedigers van de tegenstander hoeft Peterson alleen maar in te zakken naar de middenlijn om te pendelen tussen tegenstander Moreno Rutten en rechtshalf Jonathan Opoku. Op het moment dat Rutten aanzet is Peterson echter niet altijd alert genoeg.

Kristoffer Peterson staat in zijn eigen zone bij balbezit van VVV-Venlo (1). Rutten is los van Peterson en in plaats van vol door te zetten om Rutten te blokkeren, houdt de Zweed in (2). Mede daardoor glipt Moreno Rutten langs Peterson en speelt hij Jonathan Opoku aan (3). Peterson staakt de achtervolging, Opoku hakt de bal terug naar een vrijstaande Rutten maar zijn voorzet levert niets op. (4).

In aanvallende situaties ontbreekt het juist nog wel eens aan rust. Peterson verliest, tot ergernis van Brandley Kuwas en Adrián Dalmau, meermaals de bal als hij recht op een tegenstander af dribbelt terwijl ploeggenoten er beter voor staan. Ook als de linksbuiten het overzicht wél bewaart is de pass niet altijd op maat. De derde goal waarin Peterson een aandeel heeft is dan ook meer gebaseerd op geluk dan kwaliteit.

Kristoffer Peterson anticipeert goed bij een breedtepass van Ralf Seuntjens (1). Na de onderschepping sprint hij richting de zestien van VVV (2). Peterson ziet Kuwas vrijstaan, maar speelt de bal half achter hem (3). Kuwas kan weinig met de bal, maar Duarte slaagt er alsnog in om de 2-0 te maken. (4).

TERUG IN UTRECHT

Kristoffer Peterson mag zondag zijn sterke seizoen een vervolg geven in de stad waar het voor hem in Nederland allemaal begon: Utrecht. Voor FC Utrecht kwam hij tot slechts drie competitiegoals in dertig duels. Bij Heracles is hij aanmerkelijk succesvoller, met dit seizoen als hoogtepunt. Na veertien wedstrijden staat de teller al op negen eredivisiegoals.

De kans dat hij dat aantal gaat uitbreiden in de Domstad is zeker aanwezig. Groot voordeel voor Peterson is dat hij wordt geconfronteerd met Emil Bergström en niet met de geschorste Sean Klaiber. Bergström is een centrale verdediger zonder ritme die noodgedwongen rechtsback moet spelen. Klaiber een veel fellere en aanvallend sterkere back die het Peterson zowel in verdedigend als aanvallend opzicht lastig had kunnen maken.

Peterson vertrok uit Utrecht na een gemiste strafschop en een bekeruitschakeling tegen Cambuur. Bij zijn terugkeer in het shirt van Heracles op 17 december 2017 (1-1, gewisseld in de 84ste minuut) kon hij zijn oude werkgever geen pijn doen. Dat zou zondag wel eens anders kunnen zijn. Slaat het ‘roofdier’ weer toe?

Coverfoto: Pro Shots